«Фронтера»: коли Луцьк зустрічатиме польських, латвійських і білоруських митців

«Фронтера»: коли Луцьк зустрічатиме польських, латвійських і білоруських митців

Восени цього року в Луцьку відбудеться Міжнародний фестиваль «Фронтера», де лучани й гості міста матимуть змогу послухати й поспілкуватися з відомими митцями Польщі, Латвії, Білорусі й України.

Про особливості нового фестивалю говорили 13 червня під час прес-конференції організатори та партнери проекту.

Дійство відбуватиметься 17-18 листопада 2018 року і матиме декілька локацій. Організатори запевняють, що метою фестивалю є виявлення спільного мовного коду, що єднає автора і читача понад кордонами й культурами.

Основна концепція заходу – щорічна зміна країн-учасниць. Цього року всі охочі матимуть змогу глибше дослідити культуру Польщі, Латвії й Білорусі.

Під час прес-конференції новий фестиваль представляли: Ельвіра Яцута ( директор Міжнародного культурного фестивалю «Фронтера», голова ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль»), Тетяна Гнатів (директор Департаменту культури Луцької міської ради), Марек Запур (консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку), Роман Бондарук (меценат, громадський діяч), Олександр Котис (краєзнавець, історик) та Григорій Пустовіт (в.о. Луцького міського голови).

За тему фестивалю обрали століття – з 1918 до 2018, тобто роки, коли багато країн завершили своє формування і отримали незалежність.

«Це період підсумку для світу, підсумку творення держав. Перша світова війна стала зламом для багатьох сфер життя і принесла початок нового періоду», – зауважив Олександр Котис.

Директорка фестивалю Ельвіра Яцута порівнювала також «Meridian Lutsk», який відбувся минулого року з «Фронтерами». На першому – могла бути представлена лише поезія, тоді як тут будуть показані театральні вистави, йтиметься про живопис, архітектуру й музику. Організатори мають бажання вийти за рамки країн, запропонованих Меридіаном.

Читати також: На «Meridian Lutsk» слухали білоруські вірші і говорили про російську мову в Білорусі

До того ж Роман Бондарук звернув увагу на те, що минулоріч Луцьк лише вписав свою частинку в чужу книгу під назвою «Meridian», а цього року йдеться вже про абсолютно нове авторське видання.

Наразі організатори готові відкрити імена лише кількох учасників. Це гуру культурного менеджменту Білорусі та Польщі Ігор Логвінов та Кшиштоф Чижевський, українські письменники Андрій Любка, Олександр Бойченко, Макс Кідрук і Павло Коробчук

Директорка фестивалю наголосила, що насправді робота над майбутнім заходом уже розпочалася і щомісяця в Луцьку проходитимуть різноманітні зустрічі, а фестиваль стане своєрідним фіналом.

Перший захід у рамках «Фронтери» заплановано провести вже 25 червня. Це буде неформатна лекція про літературу, проведена за підтримки викладачів факультету філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Подібні лекції, запевняє Елла Яцута, відбуватимуться і під час фестивалю, і до нього.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У селі під Луцьком борщівник сягає 2 метрів. ВІДЕО
Наступна новина Курс валют на 14 червня: долар росте, а євро падає
Останні новини
Схожі новини