Кредити для аграріїв - аграрні розписки

Кредити для аграріїв - аграрні розписки

У Старій Вижівці провели навчальний семінар щодо реалізації проекту «Аграрні розписки в Україні».

Семінар провели для керівників та фахівців сільськогосподарських підприємств району, селищного, сільських голів.

Проект впроваджує Міжнародна фінансова корпорація (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією.

Для довідки, аграрна розписка  — документ, який містить обіцянку поставити майбутню сільськогосподарську продукцію або сплатити отримані внаслідок її реалізації кошти задля сьогоднішнього отримання ресурсів (фінансових, товарних чи у вигляді наданих послуг/виконаних робіт), необхідних для ведення сільськогосподарської діяльності.

Видачею аграрної розписки фіксується безумовне зобов'язання боржника здійснити на користь кредитора поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти. Безумовність у цьому випадку означає, що зобов'язання боржника поставити сільгосппродукцію або сплатити кошти за аграрною розпискою не може бути обтяжене будь-якими умовами чи застереженнями або ж посиланнями на них. Тому формулювання на кшталт «поставити за умови…», «сплатити на умовах договору від…» несумісні з характером аграрної розписки як безумовного зобов'язання та можуть слугувати підставою для невизнання документа з такими формулюваннями аграрною розпискою.

Мета семінару – покращення доступу до фінансових та матеріальних ресурсів для малих та середніх сільгоспвиробників шляхом впровадження аграрних розписок в Україні у відповідності до закону України «Про аграрні розписки».

Регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» у Волинській області Сергій Мазурик проінформував про переваги аграрних розписок, їх види, відмінності фінансової та товарної аграрної розписки, страхування застави майбутнього врожаю сільськогосподарської продукції.

Він зазначив, що на цей час в Україні аграрні розписки запровадили у 8 областях. Оформили 232 аграрні розписки, з яких виконали – 113 розписок.

Сергій Мазурик ознайомив присутніх з принципом діяльності аграрної розписки та процедурою її обігу. Він зазначив, що аграрні розписки – це реальний інструмент, який дозволяє суттєво збільшити фінансування сільського господарства.

"Ключовим елемент аграрних розписок – реєстр аграрних розписок. Всі дії, пов’язані з видачею, зміною та здійсненням аграрних розписок, здійснюватимуть нотаріуси. Вони робитимуть відповідні записи в цьому реєстрі, а також ознайомив фермерів із їх потенційними кредиторами, що готові працювати з аграрними розписками. Це може суттєво спростити ділові стосунки, які надалі складуться між ними."

Вільний доступ до реєстру мають усі сільгоспвиробники. Завдяки цьому вони можуть в онлайн-режимі отримувати інформацію про те, які і ким видавалися аграрні розписки, на які земельні ділянки тощо.

 

 

За матеріалами Район. Стара Вижівка


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Газпром» має компенсувати переплату за польський газ - «Нафтогаз»
Наступна новина Волкер: «ДНР» і «ЛНР» мають бути ліквідовані
Останні новини
Схожі новини