Луцький юрист розповів, у скільки обійдеться розмитнення найпопулярніших авто

Луцький юрист розповів, у скільки обійдеться розмитнення найпопулярніших авто
Фото ілюстративне. Джерело: http://kiev.sq.com.ua

Юрист з Луцька Богдан Сінчук прокоментував, які лібералізаційні кроки пропонують автори законопроекту № 8487, який має вирішити проблему розмитнення автомобілів на єврономерах.

Законопроект зареєстрували у парламенті 15 червня. Він має назву «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування  акцизним податком легкових транспортних засобів».

Його прийняли за основу в першому читанні 13 липня, тож у нього ще можуть вноситись правки. «За» проголосували 265 депутатів Верховної Ради України.

Автори – нардепи Н.П. Южаніна, В.І. Гудзенко, М.О. Фролов та інші. Всього 18 осіб.

Вони пропонують такі зміни:

  1. Нову шкалу акцизних податків.
  2. Скасування екологічного стандарту під час реєстрації автомобіля будь-якого року випуску.

«Механізм полягає у встановленні нових ставок акцизного податку: базова ставка становитиме 50 євро для автомобілів на бензинових двигунах і 75 євро – на дизельних. Ставки збільшуються на коєфіцієнти віку і на коєфіцієнти об'єму двигуна, - розповів Богдан Сінчук.

За його словами, визначення акцизного податку для кожного легкового транспортного засобу здійснюватиметься шляхом застосування до базових ставок акцизного податку коефіцієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький юрист прокоментував нові законопроекти про єврономери

Згідно із пояснювальною запискою, один коефіцієнт визначатиметься діленням об'єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в куб. см на 1000 куб. см.

Другий коефіцієнт дорівнюватиме кількості повних календарних років від року, наступного за роком виробництва відповідного транспортного засобу, до року визначення ставки податку (для нових транспортних засобів та транспортних засобів, що використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1).

«На новіші автомобілі йтиме менший акциз. На старіші – більший, але оскільки його вартість менша, то відповідно меншим буде і ПДВ та ввізне мито. Таким чином, сума розмитнення буде сягати 2500-3000 євро для усіх автомобілів, незалежно від віку. Якщо зробити порівняння, то найбільш популярні автомобілі, які ввозяться в Україну із Польщі та Литви це Audi та Opel», – каже юрист.

Візьмемо наприклад Audi А6 2000 р.в., дизель, з об’ємом двигуна 2.5 літра та Opel Vectra 2000 р.в., бензин, з об’ємом двигуна 1.8 літра. На сплату митних платежів впливає вартість автомобіля закордоном, а тому, щоб легше було рахувати, припустимо, що обидва такі автомобілі там коштують 1000 євро.

Що виходить за новим законопроектом і що потрібно буде сплатити за новим законопроектом в розрізі платежів:

Audi А6 2000 р.в., дизель, з об’ємом двигуна 2.5 літра, вартістю 1000 євро:

Акциз – 3375 євро;

Мито – 100 євро;

ПДВ – 875 євро

Всього – 4350 євро + 1000 євро за купівлю автомобіля там = 5350 євро.

Opel Vectra 2000 р.в., бензин, з об’ємом двигуна 1.8 літра, вартістю 1000 євро:

Акциз – 1620 євро;

Мито – 100 євро;

ПДВ – 544 євро

Всього – 2264 євро + 1000 євро за купівлю автомобіля там = 3264 євро

«Забиваєм такі параметри автомобілів на Авторіа і отримуємо майже такі самі цифри, тільки на укрбляхах. Висновок такий: чим старіший автомобіль, тим вищий акциз при ввезенні автомобіля, а тому за вказаним законопроектом вигідно купляти новіші автомобілі, щоб мінімізувати акциз», – підсумував Богдан Сінчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це збурить людей, – луцький активіст прокоментував законопроекти про «євробляхи»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина БудуйТіло: перше тренування гумористів «Замок Любарта». ФОТО
Наступна новина У луцькому парку хочуть заборонити рибалити
Останні новини
Схожі новини