«Ми всі в підвішеному стані». Луцькі бізнесмени про локдаун з 8 січня

«Ми всі в підвішеному стані». Луцькі бізнесмени про локдаун з 8 січня
Навесні, коли в місті зачинили більшість закладів, перед супермаркетами вишиковувалися черги

З 8 по 24 січня в Україні повинен бути локдаун, тобто більшість бізнесів мусять зачинити свої двері. Принаймні так вирішив Кабінет Міністрів ще у грудні. Однак останні кілька днів лунають неофіційні розмови про те, що суворий карантин можуть перенести на кінець місяця або й взагалі скасувати. Мовляв хворих на коронавірус стало менше. Про такі розмови у центральній владі каже і луцький мер Ігор Поліщук. Відтак, досі незрозуміло, буде локдаун вже цього тижня чи ні.

«Перший» запитав у власників та керівників луцьких закладів, яким теоретично потрібно зачинитися з 8 січня, як вони працюють в таких непевних умовах та чи мають плани на найближче майбутнє.

«Втратимо навіть, якщо локдаун скасують»

Роман Хорзов, власник комплексу MOJO Hall:

«Як на мене, ситуація виглядає комічно. Всі фактори вказують на те, що локдаун не потрібно зараз вводити.

З таким же успіхом можна зараз вирішити ввести локдаун з 1 липня, дожити до 1 липня, отримати 0 хворих, але все одно його ввести, бо ж вже вирішили. Мені подобається фраза: «Український локдаун – як самурай. В нього є тільки шлях, але немає мети».

Тверезо мислячи, посадовцям потрібно було, як мінімум, кілька днів тому вийти і сказати, що нам робити.

Ми ніяк не плануємо свою роботу. Чекаємо у середу засідання Кабміну, щоб дізнатися, що вони там наприймають. Звичайно, якщо скажуть за день: «Ні, не закривайтеся», будуть проблеми з закупками товарів. Зараз в нас заготовок на період локдауну немає по тій простій причині, що ми не робимо це на місяць вперед. Завжди – на 2-3 дні.

Але втратимо в будь-якому випадку. Ми не маємо бронювань на ці вихідні – люди знали, що буде локдаун. Тобто, навіть, якщо його не введуть, ми втратимо, бо процес непродуманий і непрофесійний.

Ні я, ні мої працівники не знають, чи будемо працювати 8 січня. Подачку у 8 тисяч гривень отримало максимум 10% колективу. Решта чомусь не пройшла за різними критеріями. Всі самовіддано відпрацювали на новий рік і тепер чекають, що буде далі».

«Домовляємося з дистриб’юторами про план Б»

Дмитро Грелюк, директор кінотеатру «Промінь»:

«Ми не до кінця впевнені, що локдаун таки буде. Десь на 20% все ж розраховуємо, що його перенесуть. Принаймні, так нам підказує статистика захворюваності.

Якщо ж локдаун таки буде, працівники підуть у відпустку за свій рахунок. Кінотеатр взагалі не матиме доходів.

Водночас ми маємо план Б на той випадок, якщо локдаун не введуть. Формуємо графіки роботи працівників, спілкуємось з дистриб’юторами про те, чи будуть вони надавати контент, тобто фільми. Попередньо показ усіх стрічок був перенесений на пізніший час, але кажуть, якщо локдаун скасують, зможемо їх показати раніше.

Працівники до такої непевності ставляться, звісно, дуже погано. Як на мене, влада повинна повідомляти про такі речі значно раніше. Переформатування за 2 дні – це дуже складно. Мають бути чіткі вказівки наперед. Весь український бізнес сидить, склавши руки, і чекає на роз’яснення. Ми навіть банально не знаємо, чи купувати попкорн.

В будь-якому випадку будемо відштовхуватися від рішення Кабміну. Якщо буде локдаун, ми зачинимося».

«Клієнтам пропонуємо заморозити абонементи»

Віталій Чирук, власник фітнес-залу «Спорт Лайн»:

«Невизначеність, яку ми маємо зараз, дуже погана. Незрозуміло, про що домовлятися з орендодавцями. Зі своїми ми попередньо домовилися, але все це дуже умовно.

Тим паче, що ми як фітнес-клуб, за одними даними, підпадаємо під заборону, а за іншими – ні. Це також потрібно якось з’ясувати. І такі речі владі слід пояснювати не в останній день, а заздалегідь.

Якщо буде постанова з чітким роз’ясненням, що такі заклади повинні зачинитися, і не буде паралельно інших документів, які дозволяють, наприклад, приймати одну людину на 20 кв.м., зачинимося. Ми, звісно, дотримуватимемося локдауну.

Але поки все в підвішеному стані. Ми сподіваємося, що локдаун все ж таки скасують і дадуть можливість людям працювати.

Поки клієнтам так і кажемо: «Чекаємо, може, завтра буде якесь рішення уряду». Ми пропонуємо заморозити абонементи на період карантину, але купують їх, звичайно, менше. Багато хто не хоче це робити в такій непевній ситуацій».

«Вперше за моєї пам’яті ніхто нічого не знає»

Анатолій Кузьмінський, заступник директора пивних клубів «Карабас-Барабас»:

«Ми планували працювати, сподіваючись, що влада ухвалить правильне рішення. Але, на жаль, зараз на нас ніхто не звертає уваги. Владі чомусь не до бізнесу, який опинився на межі виживання.

Ми не можемо нічого конкретного сказати своїм працівникам. Вони запитують, чи будемо працювати, а ми не можемо відповісти. Частина, наприклад, хоче поїхати в села на свята і ми не знаємо, чи відпускати.

Також, якщо закриємося, доведеться викинути частину продуктів. Вони ж не можуть довго лежати.

Я ще такого ніколи не бачив. І ніхто мені не казав, що таке може бути. Вперше ніхто нічого не знає».

«Від нашого закриття програє багато лучан»

Олександр Сологуб, директор Центрального міського басейну:

«Наразі ми готуємося до жорсткого локдауну з 8 по 24 січня. Відповідно до цього, плануємо графік працівників. Звісно, ми через це втрачаємо. І не лише ми – велика частина мешканців Луцька не зможе оздоровитися. Будуть проблеми з тренуванням спортсменів, для яких більше 2 тижнів перерви у плаванні – це надто багато.

Ми це розуміємо, але мусимо підпорядковуватися законодавству. Водночас чекаємо остаточного рішення. Дуже сподіваємось, що будуть ще якісь зміни».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чи вводити локдаун в Україні, вирішать 7 січня, – ЗМІ
Наступна новина Якими товарами можна буде торгувати під час локдауну, а якими – ні. Остаточне рішення уряду
Останні новини
Схожі новини