Нові ресторани і кафе Луцька. Хто наважився відкритися у тяжкий 2020-ий

Нові ресторани і кафе Луцька. Хто наважився відкритися у тяжкий 2020-ий

2020-ий точно не можна назвати простим для ресторанного бізнесу. Ніколи досі власникам закладів не казали зачинитися на кілька місяців (весняний локдаун), не пускати гостей у суботу і неділю (карантин вихідного дня у листопаді) та готуватись до повторного закриття (майбутній локдаун у січні).

Очевидно, у Луцьку немає ресторатора, який не постраждав через епідемію коронавірусу та карантин. Та все ж не лише на вікнах з’являлися промовисті написи «Оренда». Попри усі труднощі, нові заклади відкривали свої двері. І, що головне – вони працюють досі.

Хто встиг до карантину 
Поки коронавірус бушував лише в Китаї, а в Європі та Україні не було й натяків на майбутні локдауни, ресторанний бізнес працював у звичному режимі. До весняного затишшя у місті встигли відкритися кілька закладів.

«UNO»

У перші дні нового року в самому центрі Луцька (на вулиці Словацького, 9) відкрилася кав’ярня UNO. Заклад позиціонують, як кав’ярню «третьої хвилі» - місце, де готують напої з високоякісного зерна арабіки, що пройшло до 15 етапів сортування. В кавовому меню – класика (напої на основі еспресо) та альтернатива (фільтр-кава, що готується у різної форми посудинах).

З десертів тут можна спробувати різні види круасанів (з арахісовою пастою та бананом, маслом та джемом, грушею та карамеллю), банановий хліб з арахісовою пастою, американські булочки з корицею сінабон, чизкейки, брауні, сирники.

«Старе місто» 

Відкриття інклюзивної кав’ярні «Старе місто» стало подією не тільки для Луцька, а й для всієї України. Про це написали багато центральних ЗМІ. Справа в тому, що це заклад, де працюють люди з синдромом Дауна.

Формально кав’ярню відкрили ще у 2018 році двоє атовців, однак після року роботи вони вирішили закрити заклад. Відновити «Старе місто» взялися мами юнаків з синдромом Дауна Олена Мельник та Лариса Новосад. Андрій та Валентин працюють в кав’ярні баристами.

Наприкінці року в закладі вирішили розширити асортимент і почали подавати піцу.

«Spar to go»

Кафе у форматі «бістро» відкрили в розважальному центрі «Адреналін-Сіті» на початку року. Їжу тут потрібно набирати на лінії роздачі, розраховуватись на касі і рушати з нею за столики. Найдорожча перша страва – борщ коштує 25 гривень, супи – від 15, овочеві салати – 15 гривень, салат з куркою та ананасом – 20, гречка, макарони – від 10 гривень.

«Kava Avenue»

У лютому запрацювала 13-та кав’ярня місцевої мережі Kava Avenue. Заклад знаходиться неподалік залізничного вокзалу, тож оформити його вирішили у відповідному стилі. Меню зробили у вигляді табло, а в якості меблів – лавочка, подібна на ті, що стоять в українських електричках.

«Вандервілль»

У лютому запрацював новий ресторан в «Адреналін-Сіті». Він став продовженням мистецького напрямку розважального центру. Після Музею сучасного українського мистецтва Корсаків та арт-хостелу картини «оселилися» і в ресторані. Зокрема, стіни закладу прикрасили сюрреалістичні роботи Емми Андрієвської, які можна «оживити» з допомогою мобільного додатку.

У меню – звична європейська кухня: салати, піца, снеки, десерти, є дитячий розділ.

Перші посткарантинні 
Після весняного локдауну в Луцьку почали відкриватися перші сміливі заклади. Здебільшого це були ті, хто хотів зробити це раніше, але не зміг через карантинні обмеження.

«Сулі Гулі»

У червні, коли закладам можна було приймати гостей лише на літніх майданчиках, ресторан грузинської кухні «Сулі Гулі» переїхав з вулиці Набережної на проспект Волі. Там саме зачинилося свого часу легендарне кафе «Сніжинка».

Фактично, це був не лише переїзд, а відкриття нового закладу. Більше приміщення, оригінальний інтер’єр, більше страв у меню зробили «Сулі Гулі» яскравим закладом у центрі Луцька.

Не про хліб 

Літо і послаблення карантину ознаменувалося у Луцьку відкриттям одразу двох закладів, де акцент зробили на випічці. «Не про хліб» на проспекті Волі, 9 відкрився на початку липня. Спершу там подавали 15 видів випічки – від вже звичних круасанів до португальських тістечок Pastel de Nata. Згодом заклад запрацював також, як гастробар. В меню з’явилися сніданки, стартери (страви, які можна замовляти з 12:00) та вечері.

В останні дні грудня ще один заклад «Не про хліб» відкрився на вулиці Лесі Українки, 55. Він працює більше в режимі to go.

«Тісто» 

Майже одночасно з «Не про хліб» на вулиці Лесі Українки, 11 відкрилася пекарня «Тісто». На відміну від попереднього закладу, тут – лише випічка і напої. Подають тут хліб на заквасці, круасани, чизкейки, кекси, тарти і булочки.

«Нора»

На проспекті Волі, поруч з головним корпусом ВНУ, у липні відкрився паб «Нора». Меню – класичне для таких закладів: пиво, ковбаски, чипси. Хоча є і «серйозніші» страви. Наприклад, бургери, смажені реберця, пиріг вівчаря.

«Каша» 

Новий заклад на Київському майдані відкрився у приміщенні, де раніше працював ірландський паб «Лафройг». Великий зал на 150 місць розрахований на вечірки і бенкети, але в буремному 2020-му розкрити свій потенціал складно. З 08:30 в ресторані подають сніданки, зокрема є «каша дня». Також гостям пропонують салати, закуски, бургери, морепродукти, птицю, десерти.

Осінньо-зимовий бум 
Якщо влітку ресторатори ще були доволі обережними. Остаточно закладам дозволили пускати відвідувачів не лише на терасу, а й у залу лише з 16 липня. То восени в Луцьку стався бум відкриттів. Всі ті, хто не наважувалися, воліли зачекати кращих часів, вирішили – пора.

«Легенда» 

Першим осіннім закладом стала піцерія «Легенда» на вулиці Лесі Українки. 1 вересня фактично почалося відродження легендарної старої піцерії без назви, яка працювала 30 років. В меню – класична маленька піца з ковбасою та помідорами, яку тут їли кілька поколінь лучан. А ще – піца «4 сири», «з овочами гриль», «4 м’яса», «угорська», супи бограч, журек, курячий бульйон, салати.

«Гіндза» 

У вересні на вулиці Сенаторки Левчанівської, 7 запрацювало кафе «Ґіндза». У ньому – японська кухня, але суші не готують, бо Луцьк – і так «їхня столиця», - каже власник Віталій Дмитрук.

Натомість тут можна скуштувати суп рамен, смажені пельмені ґедза та локшину – з куркою і морепродуктами.

«UMAMI» 

Ще один ресторан азійської кухні відкрили у вересні на вулиці Богдана Хмельницького. Тут пропонують авторське бачення страв японської кухні.

«Умовно, якщо це рол з тунцем, то ми додаємо до нього обсмажений баклажан. Якщо з лососем, то додаємо дегідровану малину, айолі з авокадо. Це те, що я придумав, бо хочу, щоб люди не їли одне і те ж, а пробували нове», - розповів шеф Ілля Будчук.

У центрі залу – відкрита кухня, відділена від столиків акваріумом. За всіма діями кухарів можна спостерігати.

«Сито» 

На проспекті Волі, 8 (на спуску у центральний парк) відкрилось нове кафе «Сито&Соковито». «Сито» переїхало з РЦ «Промінь» і розширило меню.

У закладі - 10 видів пельменів. Окрім класичних – з фаршем, є смажений варіант, а також пельмені з броколі та сиром гауда, з шпинатним тістом та рибним фаршем, з чорним тістом та лососем, з вишнями, морквою та родзинками. Також можна спробувати солоні та солодкі чебуреки, пончики.

«Етно Loft» 

На вулиці Кривий Вал, 24а відкрився заклад «Eтно Loft». Основа його меню – м’ясні страви, а також вареники та пельмені.

Раніше на цьому місці багато років працювала кав’ярня «Кава клуб». У закладі розповіли, що хочуть відійти від репутації місця, де їдять лише десерти. Хоча солодощі в меню все ж є.

«Starcup»

Невелика кав’ярня на проспекті Волі відкрилась восени. Каву тут готують зі звичайним, а також безлактозним, рослинним молоком. Як розповідають у закладі, улюблені десерти гостей – горішки зі згущеним молоком та морозиво. Також подають печиво, макаруни, еклери, тарти. 

«Хумус і я» 

У жовтні в розважальному центрі «Промінь» з’явився перший у Луцьку ресторан близькосхідної кухні «Хумус і я».

Власник закладу Віталій Смаль прожив в Ізраїлі 12 років. Там, зокрема, працював у ресторанах.

«Вперше пробував познайомити лучан з цією кухнею 5 років тому на фестивалі їжі. Людям не зайшло. Тоді я сказав: почекайте – ви до цього самі прийдете. Сьогодні хумус продають в супермаркетах, а шакшуку готують в багатьох закладах», - розповідає Віталій Смаль.

В меню – баба гануш, шакшука, піта з фалафелем, курячим шніцелем, кубе, пахлава та інші страви.

Wine Yard

Юридично заклад знаходиться у селі Липини на вулиці Марії Заньковецької, 3а, але фактично він на проспекті Відродження у Луцьку.

Окрім великої карти вин різних країн світу, тут багато закусок та аксесуарів: келихи, штопори, багаторазові корки. У закладі проводять дегустації. Працюють професійні сомельє.

«Пай&Бургер»

У грудні на Парковій, 1 запрацював гастропаб, де, як видно з назви, в меню зробили акцент на пирогах та бургерах. Зокрема, є веганський бургер, а також бургер з солоною карамеллю. Пироги роблять з пісочного тіста з м’ясною, рибною та фруктовою начинками.

Акценту на напоях вирішили не робити, тож в закладі подають лише 4 види пива від луцького заводу «Luchan» та авторські коктейлі.

«Полішук» 

На місці відпочинкового дворища «Словограй» в «Адреналін-Сіті» наприкінці року відкрився ресторан-музей «Поліщук». Інтер’єр нагадує поліську хату. Там можна побачити діжку, в якій місили тісто, стару швейну машинку, скриню. На стінах – світлини поліщуків.

У меню: тертюхи, пизи, товкмачі, паничі, линюхи, кльоцки, кров’янка, картоплянка, пироги, медові наливки.

Вибух доставки 
Ще одна тенденція карантинного 2020-го року – шалена популярність доставки. Деякі заклади навіть робили «доставку» до власних дверей чи за 20 метрів від порогу, щоб обійти коронавірусні обмеження.
Водночас з’явилося чимало сервісів, які або взагалі не мають власного залу, де можна їсти, або він такий невеликий, що краще забрати їжу додому.
Здебільшого вони доставляють піцу та суші. Так, у Луцьк зайшли львівські мережі LA П’єц, Smaki-Maki, відкрився місцевий заклад Kvadrat Sushi&Pizza, Manu Sushi, Royal Sushi, Kai FuiSushi Yummy.

Текст і колаж: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Початок нової традиції». У Луцьку створили ялинку із автівок. ВІДЕО
Наступна новина «Працювали на розвиток». Підсумки роботи Луцького зоопарку в 2020-му
Останні новини
Схожі новини