Микола Федік: Заради «регіонала» Башкаленка рада пішла на порушення регламенту

Микола Федік: Заради «регіонала» Башкаленка рада пішла на порушення регламенту

Жодна сесія Луцької міської ради з часу формування нової більшості не обходиться без скандалів, порушення норм регламенту і спроб привласнити ласі шматки у громади. 34-та сесія не стала винятком з правила. Про це у інтерв'ю з головою фракції ВО "Свобода" у Миколою Федіком.

- На останній сесії правляча більшість у Луцькій міській раді планувала затвердити передачу півгектара землі колишньому помічнику депутата від "Батьківщини" Андрія Козюри. Але в останню мить питання зняли з порядку денного. Що сталося? Невже у депутатів прокинулася совість?

- "Свобода" з самого початку була категоричним противником цього корупційного рішення. В той час коли влада постійно нарікає на відсутність вільної землі, з барського плеча окремі депутати та їх друзі отримують собі щедрі земельні подарунки. На останній сесії мав бути проголосований фінальний акорд передачі земельної ділянки помічнику Андрія Козюри. Але він не відбувся. Хоча, це не абсолютно означає, що організатори відмовилися від такого ласого шматка землі. Та ще й коли цей шматок йде до рук за безцінь.

Якщо пригадати історію "козюриного" питання, то воно вже проходило через такі етапи: знімалося з порядку денного, вносилося як додаткове. Думаю, останній трюк здійснено з метою уникнення зайвого інформаційного шуму. Цілком можливо, що це земельне питання, від якого тхне корупційною аферою, таки приймуть під новорічну ялинку. Або ж під час якоїсь позачергової сесії. Просто зроблять це так, аби викликати поменше суспільного резонансу.

- На минулій сесії резонансним було питання про затвердження міських програм. Ваша фракція не підтримала більшість із них…

- Депутат Богдан Богонос заявив чітку позицію фракції ВО "Свобода": перед тим як приймати програми потрібно заслухати звіт про їх виконання. Ми маємо знати, наскільки ефективними були програми у попередні роки. Які пункти реалізовуються, а які ні. Чи йдуть гроші у правильному напрямку. І щоб зрозуміти це, потрібно бачити звіт про виконання програми. А вже потім голосувати за нову. Тому я радив би певним представникам теперішньої правлячої більшості брати приклад з їх старших колег по обласній раді. Там спочатку звітуються про виконання програми, а потім приймають нову чи продовжують дію попередньої.

- Чому виникла така гостра дискусія навколо порядку призначення директорів шкіл?

- Зараз, згідно нового Закону "Про освіту", для призначення директора школи створюється конкурсна комісія. Законодавець передбачив, що призначає керівника комунального закладу середньої освіти його засновник. У нашому випадку це міська рада. Вона ж несе відповідальність за якість освіти. Логічно, що саме міська рада має затверджувати результати конкурсної комісії. Але депутатам підсунули проект, за яким результати конкурсу затверджує міський голова або виконуючий обов'язки мера. Проте ще більше мене дивує позиція УКРОПу.

- Чому?

- У 2016 році ця фракція пропонувала затверджувати директорів шкіл через сесію міської ради. А тепер вона різко змінила думку. Забула про свої аргументи, про ризики адміністративного тиску на директорів шкіл. Певно, зміна місце сидіння визначає позицію.

- То в нас тепер рішення про затвердження директорів шкіл і садочків прийматиме Григорій Пустовіт?

- Насправді Григорій Пустовіт в принципі не приймає жодних рішень. Він просто поставить свій підпис. А рішення, чи ставити йому підпис чи ні, приймуть люди, які навіть фізично не перебувають у приміщенні мерії.

- Наскільки законним було рішення міськради продовжити договір оренди землі на ринку "Привіз" для фірми "регіонала" Олександра Башкаленка?

- Остання сесія тривала два дні. Першого дня тричі голосувалося питання про продовження договору оренди землі фірмі "ЕКОПРОД", яка належить екс-очільнику "регіоналів" Олександру Башкаленку. Воно не було підтримане. Але на наступний пленарний день, з подачі скандальної земельної комісії міської ради, це питання знову внесли на розгляд сесії. Це грубе порушення регламенту. Адже він передбачає лише три голосування за проект рішення під час однієї сесії. Але більшості міської ради начхати на регламент. Коли їй стало зрозуміло, що це питання так просто не вдасться поставити на розгляд сесії, знову збирається земельна комісія. І вона "геніально" змінює у проекті тривалість договору оренди землі для ринку "Привіз" з 12 на 13 місяців. Фракції "Батьківщини", Радикальної партії і УКРОПУ визнають питання "регіонала" Башкаленка "новим" і пропихають його через сесію, ігноруючи пропозицію розглянути дане питання на наступній сесії.

- Яка причина такого відвертого лобіювання інтересів Олександра Башкаленка правлячою більшістю у Луцькій міськраді?

- Все дуже банально. Інакше б Олександр Башкаленко, який очолює "Опозиційний блок" на Волині, міг би вплинути на думку двох членів Луцької виборчої комісії. А вони, у свою чергу, передумати і підтримати відкликання п'яти депутатів міської ради. Цього дуже боїться нинішня коаліція. Тому новостворена більшість доклала максимум зусиль, аби задовольнити його вимоги.

- 7 грудня відзначався день місцевого самоврядування. На ньому багато говорили про те, що міська влада робить все, аби місто розвивалося. Чи це дійсно так?

- Для того, щоб говорити про розвиток міста, має бути стратегія. Системний підхід у вирішенні питань інвестицій, освітлення, транспорту, інфраструктури, комунальної сфери. Наразі такого я не бачу. Що й казати, коли міська влада не може навіть освітити центральні площі Луцька чи забезпечити роботу GPS-моніторингу у маршрутках. Та і ніякого розвитку бути не може, тому що напрямок задає міський голова, обраний громадою. А у нас його немає. Є особа, яка волею мінливого випадку опинилася у кріслі виконуючого обов'язки міського голови.

Спілкувався Петро Герасименко.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Болгарія погасить 18% державного боргу біткоїнами. ВІДЕО
Наступна новина Що шукали українці в Google у 2017 році
Останні новини
Схожі новини