«Можуть випадати кислотні дощі». Що відомо про наслідки вибуху на «РівнеАзоті»

«Можуть випадати кислотні дощі». Що відомо про наслідки вибуху на «РівнеАзоті»

20 липня близько 17:00 поблизу на території заводу ПАТ «РівнеАзот», що за 60 кілометрів від Луцька, стався вибух. Фотографії та відео з місця події вразили користувачів соцмереж. Втім, у ДСНС повідомляють, що небезпечних викидів у повітря не було. Натомість й досі продовжують досліджувати ґрунти та повітря у населених пунктах поблизу підприємства.

Голова Держекоінспекції Андрій Мальований розповідає, що уже відібрано проби ґрунту в 5-х точках: поблизу підприємства ПрАТ «Рівнеазот», на території населених пунктів Городок, Караєвичі, Обарів, а також у місті Рівне (зі сторони луцького кільця).  Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ Поліського округу було проведено заміри атмосферного повітря – показники в рамках допустимих концентрацій.

Причиною називають те, що на агрегаті №5 підприємства відбулась розгерметизація трубопроводу нітрозних газів – неконцентрованої азотної кислоти, в результаті чого стався викид оксиду азоту. Силами підприємства надзвичайна ситуація була ліквідована.

Викладачка кафедри хімії й фізики Національного університету водного господарства та природокористування Оксана Мисіна розповіла Суспільному, що викиди з "Рівнеазоту" можуть випадати у вигляді кислотних дощів. 

"Наскільки я бачу ситуацію по фото, то оці оранжеві гази, нітрозні гази, це NO2. Його ще називають "лисячий хвіст". Це оксид нітрогену чотирьохвалентного. Нітратна кислота розкладається на цей газ і він потім може, відповідно, взаємодіяти з водою і випадати у вигляді кислотних дощів", – пояснює Оксана Мисіна.

Вона зазначила, що кислотні дощі можуть вплинути на рослинність: може пожовтіти трава, листки. А для впливу на людський організм потрібна велика концентрація газів. Говорити про наслідки саме в цій ситуації не готова, оскільки не володіє даними про потужність викидів.

"Якщо є велика концентрація азотної кислоти, то вона має специфічний запах. Якщо незначна концентрація, то я не думаю, що воно дуже шкідливе, але з точки зору хімії, то краще все ж поберегтися. Не виходити на повітря, побути вдома. Береженого Бог береже. Може, і не буде шкоди для здоров'я, якщо, справді, незначні концентрації вийшли", – зазначила вона.

Так, починаючи із 18.00 вівторка, декілька разів у різних точках Рівного та села Городок проводили дослідження за 5 забруднюючими речовинами – азоту діоксиду, азоту оксиду, аміаку, ангідриду сірчистого, вуглецю оксиду, – пише ЧаРівне.

За словами головного санітарного лікаря Рівненської області Романа Сафонова, зменшенню концентрації шкідливих речовин спряли погодні умови, зокрема дощ, тому повітря було чистішим, ніж зазвичай у цю пору.

«Ситуацію і далі продовжуємо відстежувати. Наразі моніторимо стан повітря на території підприємства», - додав Роман Сафонов.

Також стан повітря досліджував і Рівненський обласний гідрометцентр. Окрім контролю на стаціонарних постах Рівного, експерти виїжджали за напрямком ходу вітру – в прилеглих селах до підприємства ПрАТ «Рівнеазот». Перевищень зафіксовано не було.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку вводять новий маршрут. Як він буде курсувати
Наступна новина Розклад літніх Олімпійських ігор в Токіо. Коли і що дивитися
Останні новини
Схожі новини