У Луцьку на вулиці Ярощука почали зносити старовинну віллу

У Луцьку на вулиці Ярощука почали зносити старовинну віллу
Знесення садиби

У Луцьку зносять історичну віллу на вулиці Ярощука, 12. Тут уже розібрали дах та частину фасаду.

Про це у спільноті «Порятунок культурної спадщини Волині» розповів Богдан Ворон.

«Зараз на історичній віллі на Ярощука 12 повністю зносять дах. Це будівля в садибному стилі 20х рр ХХ ст. Унікальна для Луцька. Тут жив архітектор Яніцький, який створив будівлю сучасного краєзнавчого на Шопена. Будівлі планували надати статус пам'ятки», – йдеться у дописі.

За інформацією краєзнавця Вальдемара Пясецького, будували його відомі луцькі підприємці кінця ХІХ – початку ХХ століття Кронштейни. У будинку мешкав лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька, який став співзасновником Волинського музею (нині Волинський краєзнавчий музей), прислужився до розбудови міста після Першої світової війни. 

Також будинок був у власності архітектора Казимира Яніцького, який реалізував на Волині низку проектів, найвідомішим із яких є споруда Окружного Земельного Управління, нині тут знаходиться Волинський краєзнавчий музей. За часів радянської влади приміщення використовували як житло для перших осіб області. 

До слова, ще у 2018 році зазначили, що будівля може отримати статус культурної спадщини.  На початку 2020 року Олександр Котис (начальник департаменту охорони культурної спадщини Луцькради,- ред) обіцяв внести старовинну садибу у перелік нововиявлених об’єктів, аби вона згодом отримала статус об’єкта культурної спадщини. Згодом, він зазначив, що це повільний процес і садибу, ймовірно, не встигнуть врятувати, бо не можуть знайти її власника. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні за минулу добу виявили майже 8 тисяч хворих на COVID-19
Наступна новина Луцький прикордонник отримав понад 68 тисяч хабаря. Його затримали
Останні новини
Схожі новини