На Волині укладено перший договір міжмуніципального співробітництва поміж ОТГ

На Волині укладено перший договір міжмуніципального співробітництва поміж ОТГ

Дубівська та Колодяженська об’єднані територіальні громади, що у Ковельському районі Волинської області, уклали договір міжмуніципального співробітництва поміж ОТГ. 

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Це перший на Волині договір міжмуніципального співробітництва поміж ОТГ, який вже зареєстрований у Міністерстві регіонального розвитку. 

Співробітництво територіальних громад - один з інструментів політики місцевого розвитку, який набуває останнім часом дедалі більшого поширення в багатьох європейських країнах та в Україні. 

Міжмуніципальне співробітництво в Україні спрямоване також і на вирішення проблем - це ремонт доріг, розвиток спорту, культури, туризму, поліпшення транспортної інфраструктури, вуличного освітлення тощо.

Зокрема, за словами радника із муніципальних послуг Волинського ЦРМС Петра Лавринюка, представники волинських ОТГ постійно відвідували семінари та тренінги, які були організовані Волинським Цетром розвитку місцевого самоврядування щодо міжмуніципальної співпраці й надання адміністративних послуг та отримували консультації фахівців Центру, наприклад, у Луцьку відбувався семінар «Створення центрів безпеки в рамках міжмуніципального співробітництва. Охорона праці в ОТГ» тощо. 

«Договір міжмуніципальної співпраці поміж ОТГ- це хороший інструмент, за такими документами - майбутнє об’єднаних територіальних громад, адже спільні проблеми легше вирішити спільно у сфері адміністративних послуг, ЖКГ, регіонального розвитку та просторового планування», - зауважив Петро Лавринюк.

Голова Дубівської об’єднаної територіальної громади Роман Троцюк розповів, що Дубівська та Колодяженська ОТГ уклалали поміж собою угодою, а також - меморандум із районним ЦНАПом. Нині у нього працюють два фахівці із відповідних об’єднаних територіальних громад - це реєстратори вторинних витягів. «Вони приносять до бюджету гроші», - наголосив очільників Дубівської ОТГ. 

Великі сподівання у громаді покладають на проект Програми «U-LEAD з Європою» щодо ЦНАПів, громада вже пройшла перший тур відбору. На U-LEAD сподіваються, адже проект може провести навчання для працівників ЦНАПу, забезпечити меблями, комп’ютерами і найголовніше - програмним забезпеченням. 

Проте у громаді вже працюють на випередження.

«Ми - єдина громада в Україні, яка має таку модель», - розповів Роман Троцюк і додав, що в ОТГ працюють на майбутнє і у ній вже діє такий собі «міні-ЦНАП», де працює юрист, який виконує функції реєстратора речових прав і первинних витягів. До Дубівської ОТГ уже приходять за документами не лише із громадами, але із Ковеля, не виключенням є і місцеві аграрії. Таким чином і відбувається наближення адміністративних послуг до населення. 

Серед його планів - виготовлення ID-карток і закордонних паспортів у місцевому ЦНАПі. Для цього треба придбати обладнання, вартістю 350 тисяч гривень. 

Голова Дубівської об’єднаної територіальної громади Роман Троцюк подякував за навчання та консультації працівникам та радникам Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування. Мовляв, саме вони допомагають волинським громадам розвиватися та зіп’ятися на ноги. «Хапаємося за актуальну інформацію під час навчань і намагаємося подібне впровадити у наших громадах. Ми готові до подальшої співпраці», - підкреслив Роман Троцюк.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина DZIDZIO показав, як цілувався з дельфіном. Зворушливе відео
Наступна новина Адміністрація автовокзалу у Луцьку пояснила, чому припиняє роботу. ФОТО
Останні новини
Схожі новини