На Волині відкрили перинатальний центр, який будували 18 років. Пішли на екскурсію?

На Волині відкрили перинатальний центр, який будували 18 років. Пішли на екскурсію?

Відкриття перинатального центру планували ще торік. Час від часу називали різні версії, хто ж перерізатиме символічну стрічку на вході до найодіознішого і найпомпезнішого довгобуду області, який зрештою позбувся такого статусу. То Гройсман, то Порошенко, то знову Гройсман, то Зеленський… Все сталося значно скромніше.

Хто прийшов?

Відкрили перинатальний 18 липня, за кілька днів до парламентських виборів. І то, ймовірно, була остання червона стрічка, яку Ігор Палиця перерізав у статусі голови Волинської облради, який хоче змінити на статус нардепа.

Разом із ним це робили митрополит Луцький та Волинський владика Михаїл, в.о. голови Волинської облдержадміністрації Олександр Киричук, головний лікар перинатального Ірина Горавська, в.о. Луцького міського голови Григорій Пустовіт, гендиректор підприємства «Луцьксантехмонатж №536» Ігор Чорнуха і директор Фонду Віктора Пінчука Вікторія Чернявська.

Серед присутніх на відкритті було чимало депутатів Волинської обласної ради, колишні голови облради Анатолій Грицюк та Валентин Вітер, медики.

Ігор Палиця: «Я першу чергу хотів би сьогодні подякувати тому, хто народив цю ідею. Тому, хто почав вибивати перші гроші, коли ще ніхто не вірив у те, що це може бути. Борисові Петровичу Клімчуку. Багато гарних об’єктів він затягував в область. Багато гарних речей починав, закінчував… І саме цей перинатальний центр закладався за його десь наглості, десь знайомств, десь дякуючи волинським грибам та вуграм. Згодом ми з вами, це всі депутати обласної ради, лучани, волиняни, обласна адміністрація, приймали рішення, що обов’язково маємо закінчити цей об’єкт. Тому що українців стає все менше. Ми повинні спасати тих, хто прийняв рішення народити».

Ігор Палиця на відкритті перинатального центру

Подякував голова облради і бізнесмену Вікторові Пінчуку, який долучився до фінансування добудови перинатального через свій фонд. Запевнив, що у вересні екскурсію перинатальним проведуть і Пінчуку.

Відзначив і Кабмін та наполегливість Володимира Гройсмана, завдяки якій виділили 45 млн грн з державного бюджету на цю будову.

«Цей сучасний перинатальний центр з космічним на сьогоднішній день обладнанням для України є показником того, що ми подібні проекти продовжуватимемо робити тут, на Волині», - наголосив Ігор Палиця.

У зкладі працює 400 людей

Історія

Обласний перинатальний центр будували 18 років. Камінь у його фундамент у 2001 році закладав ще президент Леонід Кучма з тодішнім головою ОДА Борисом Клімчуком і тодішнім керівником «Луцьксантехмонтаж №536» Віктором Чорнухою. Але за трохи перинатальний  став довгобудом. І простояв років 10.

Лише з другим приходом на посаду голови ОДА Бориса Клімчука у 2012-му йому вдалося відновити інтенсивне будівництво. Фактично добудували установу в 2017-му.

Олександр Киричук: «Ви знаєте, немає нічого важливішого за людське життя. Тому сьогодні ми бачимо цей високотехнологічний центр. Хочу подякувати всім, хто долучився до цього: і будівельники, і проектанти, і наше управління, і звісно, що і облрада в обличчі Ігоря Палиці. Тим, хто там працюватиме, хочу побажати сили, терпіння, милосердя».

Олександр Киричук вітає волинян з важливою подією

Цифри

Перинатальний центр у Луцьку розрахований на 2500-3000 пологів на рік. Тут є акушерсько-гінекологічний стаціонар на 102 ліжка. Консультативно-діагностичне відділення розраховане на 200 відвідувань у зміну.

Будівництво та обладнання центру вартувало 228 млн грн.

За 33 останні роки на перинатальний було виділено 140 млн грн з обласного бюджету.

У центрі працюватиме 400 людей.

Ігор Чорнуха – головний зодчий проекту

Ірина Горавська: «Це заклад третього рівня надання перинатальних послуг. Він відповідає цьому повністю: і своїм оснащенням, і будівлею, і комфортними умовами. Тут є акушерський стаціонар, акушерсько-гінекологічний стаціонар і поліклінічні відділення. Маємо 11 сучасних пологових залів у пологовому відділенні. Індивідуальних залів! З двома акушерськими операційними. Надія цього закладу – суперсучасне гінекологічне відділення, бо там будуть лікувати важкі форми непліддя за сучасними репродуктивними технологіями».

Той самий момент...

Благодійники

 На базі обласного перинатального центру, що у Луцьку, Фонд Віктора Пінчука відкрив другий центр «Колиска надії» в області (перший – в обласній дитячій лікарні).

Цей благодійний проект передбачає створення загальнонаціональної мережі центрів надання допомоги новонародженим. Для відділення інтенсивної терапії фонд Пінчука придбав медичну та комп’ютерну апаратуру на 6,93 млн грн.  Це – найсучасніше обладнання, яке забезпечуватиме всі види дихальної підтримки, дозволить впровадити нові технології виходжування дітей.

Голова бюджетної комісії облради Ірина Вахович забезпечує всім класне селфі)

1 млн грн на перинатальний спрямував фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Ігор Чорнуха: «Ми сьогодні справді відкриваємо заклад, який без краплини сорому можна назвати закладом загальнодержавного значення. Це не просто 13 тисяч квадратних метрів просто збудованої площі. Це реальна інвестиція в майбутнє. Його будували люди, який мають такий склад характеру, що задумане завжди втілюють. Це і Леонід Кучма, і Борис Клімчук, і мій батько, які разом закладали капсули і це все починали. І звичайно, Ігор Палиця, за наполегливої позиції якого це все завершили. Тут справді професійний колектив. Я маю тут товаришів  уже. Вдячний своїм будівельникам: вони молодці!».

За рівнем обладнання ця установа краща в Україні серед подібних

Що там є?

Гості, колеги-медики з інших установ області, депутати облради, журналісти мали змогу роздивитися, як виглядає перинатальний центр  зсередини.

Ірина Горавська провела екскурсію усіма відділеннями. Умови, в яких перебуватимуть пацієнти цього закладу, приємно вражають.

Дивіться самі…

18 років і 228 мільйонів

За мить до відкриття… У центрі – Ігор Чорнуха
Начальник відділу майно облради Мирослава Якимчук та радник екс-голови ОДА Савченка Валерій Криворог
Ігор Палиця вітається з депутатом Анатолієм Вітівим
Тисне руку Вікторові Чорнусі
Поважні гості: екс-голова облради Анатолій Грицюк, Віктор Чорнуха, депутати облради
Сергій Котюк та Микола Буліга
Депутат облради Сергій Леонтьєв

В.о. губернатора Олександр Киричук та голова облради Ігор Палиця
Урочистості
Нардеп Юрій Савчук та екс-гголова облради Валентин Вітер

Очолил заклад Ірина Горавська

Кажуть: збудували на радість мамам!
До Луцька прибула директор Фонду Віктора Пінчука Вікторія Чернявська
голова правління фонду Ігоря Палиці Олександр Товстенюк – серед присутніх

У коридорах центру
У відділенні анестезіології для немовлят – унікальне обладнанння, кажуть лікарі

Візки, якими тепер можуть доставляти немовлят після пологів у палату реанімації.
Раніше їх несли на руках...

Заголовок
Тут мама з дитиною перебуватиме після пологів

А це пологова зала!

У холі
В реанімації для дорослих

Умови в їдальні

На сестринському пункті
Кнопки для виклику лікарів
Щоб покликати медсестру, пацієнтові варто натиснути кнопку над ліжком

У цьому приміщенні проводять курси для батьків

Зразковий хол у консультативно-діагностичному відділенні
Історія будівництва перинатального почалася у 2001-му. Закінчилася у 2018-му.
А далі буде – інша сторінка...

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині депутати «Батьківщини» підтримали кандидата від «Слуги народу»  
Наступна новина «Розкажу про вас у Києві» – перший віцепрем’єр Кубів хвалив Волинь за інновації і «добрі серця»
Останні новини
Схожі новини