«Розкажу про вас у Києві» – перший віцепрем’єр Кубів хвалив Волинь за інновації і «добрі серця»

«Розкажу про вас у Києві» – перший віцепрем’єр Кубів хвалив Волинь за інновації і «добрі серця»
Біля реабілітаційного центру «Агапе»

На Волині побував перший віцепрем’єрміністр України, міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів.

У четвер, 18 липня, він провів кілька зустрічей у Луцьку та за його межами.

Вранці – на завод двигуни ремонтувати

Перший пункт робочої поїздки – луцький завод «Мотор», що ремонтує авіадвигуни. На цьому підприємстві звикли до візиту гостей такого рівня. Рік тому тут приймали прем’єрміністра Володимира Гройсмана.

Степан Кубів «по-хазяйськи» пройшовся цехами у супроводі керівництва заводу. Навмання виловлював працівників і запитував, яка у них зарплата, чи задоволені роботою. Ті відповіли – від 20 до 30 тисяч гривень «грязними». Після відрахунку податків заробіток на кілька тисяч менший. Посадовець тішився, коли знайшов наймолодшого – 19-річного працівника.

«Найвищий капітал – це людина і я можу стверджувати, що умови на підприємстві відповідають міжнародним стандартам. Я можу порівняти їх з тими, що бачив у європейських країнах, на американському континенті і навіть у чотирьох азіатських країнах. Тут умови з точки зору енергоефективності, чистоти, якості на рівні», - сказав Степан Кубів.

Також віцепрем’єр похвалив луцький завод за інноваційність та імпортозаміщення, збільшення прибутку у п’ять разів за останні кілька років.

На обід – духовна «їжа»

Наступна зустріч кардинально відрізнялась від візиту на завод. В обласній бібліотеці для юнацтва Степан Кубів виступав вже не стільки, як віцепрем’єр, скільки як голова громадської організації «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса. Сюди чоловік привіз книги, видані цією організацією. На зустріч прийшли ректор СНУ ім. Лесі Українки Ігор Коцан та викладачі вишу.

«Як комендант Майдану, я вдячний вам за ту підтримку, яку я відчував. Велика шана і пам’ять тим п’яти хлопцям, які віддали життя за цінності (йдеться про волинян-героїв Небесної Сотні, - ред.). Також схиляю голови перед героями, які сьогодні є на сході, і тими, хто віддав своє життя у цій війні», - звернувся Степан Кубів до присутніх.

Говорив посадовець про «дві цінності» – Бога і Україну, які «повинні передаватись з покоління в покоління».

Після зустрічі в бібліотеці він поклав квіти до стели загиблим героям Небесної Сотні та на війні на Сході України, а також до пам’ятника Лесі Українці.

Реабілітаційний центр світового рівня

Перший віцепрем’єрміністр відвідав реабілітаційний центр «Агапе», що у селі Боратин біля Луцька. Тут вже три роки проходять реабілітацію люди з інвалідністю. У центрі запевняють, що допомагають і тим, хто може заплатити, і тим, хто не може.

«Ми завжди намагаємось знайти фінансування, щоб реабілітацію змогли пройти люди різного достатку», - каже виконавча директорка Анна Лещук.

Підопічні «Агапе» не лише проходять фізіотерапію, а й вчаться самостійно обслуговувати себе навіть після тяжких травм хребта.

Вікторія Романчук, яка з дитинства пересувається на візку, працює тут ерготерапевтом. Вона вчить людей з інвалідністю ходити до магазину, готувати їжу, одягатись, робити гігієнічні процедури.

У планах – будівництво на території «Агапе» басейну, майстерень, інших будівель для реабілітації.

«Роботу, яку робить пані Анна і пан Сергій (Сергій Больчук – засновник центру, - ред.) важко оцінити. У них надзвичайно добре серце і вони формують цінності, підтримуючи людей, які обділені з тих чи інших причин», - сказав Степан Кубів після екскурсії.

«Я побачив поєднання кращих світових практик. Я розкажу про побачене колегам з парламенту і думаю, певне дофінансування через державно-приватне партнерство, формування мережі закладів такого типу було б гарною допомогою», - додав він.

Поради Боратину і Луцьку

З головою та мешканцями Боратинської ОТГ Степан Кубів зустрівся просто під стінами місцевої амбулаторії.

«Я знаю, що є проблема – багато коштів з бюджету витрачають на дотації інших сіл. Цього року – 33 мільйони гривень», - дав зрозуміти він, що до зустрічі готувався.

Він похвалив громаду, як одну з найуспішніших в Україні, втім порадив чимось стимулювати приїзд сімейних лікарів, бо ті, що є, уже набрали дозволений ліміт пацієнтів.

А місту віцепрем’єр сказав не «кидати шапкою на території», тобто не приєднувати силою навколишні села, а співпрацювати з ними, як з сателітами.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині відкрили перинатальний центр, який будували 18 років. Пішли на екскурсію?
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Четвер, 18 липня. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини