На Волині за понад 1 мільярд гривень хочуть відродити Олику. Перший крок – виселення божевільні

На Волині за понад 1 мільярд гривень хочуть відродити Олику. Перший крок – виселення божевільні
Олицький замок

На Волині розробили програму  відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика. Планують перенести з території замку Радзивілів Волинську обласну психіатричну лікарню № 2, а відтак – спорудити для цього новий корпус, покращити дорожню інфраструктуру селища, побудувати очисні споруди.

Разом з тим планують здійснити благоустрій кладовища та створити мережу музейних закладів у відреставрованих пам’ятках архітектури, – повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

1 мільярд 147 мільйонів гривень  для відновлення Українського Версалю на Волині передбачено в проекті обласної програми відродження пам’яток селища на 2019-2024 роки.  Стратегічний документ регламентує, яким чином та звідки залучатимуть фінанси, аби населений пункт перетворився на туристичну «Мекку».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Каналізація, бруківка та відновлення дороги: як у Світязі готуються зустрічати туристів. ФОТО

Над розробкою Програми впродовж кількох місяців працювали керівники профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації спільно з представниками навчальних закладів, істориками та мистецтвознавцями регіону. В її рамках передбачили реалізувати ряд заходів.

Якщо волинські обранці затвердять проект зазначеного документу під час чергової сесії, далі облдержадміністрація подаватиме його на Кабінет Міністрів України та Президента України, аби також залучити кошти державного бюджету. Тож, нині Програма перебуває на розгляді у депутатів обласної ради.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Відновлення луцького аеропорту – це блакитна мрія, якою не треба пудрити мізки», - Богдан Шиба

«Оскільки Олика є історичним населеним пунктом, зараз у Києві працюють над історико-архітектурним опорним планом селища. Підготовлені також попередні матеріали для розробки генерального плану Олики, котрий стане основою для подальшого планування усіх територій. Щодо власне програми, то в ній закладені кошти на конкретні об’єкти, що розвиватимуть та модернізуватимуть», – зазначив начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Микола Томчук

До слова, в цьому році виповнюється 870 років з моменту першої письмової згадки про Олику, а також 475 років, як селище здобуло Магдебурзьке право. Відтак, облдержадміністрація запланувала у травні провести в населеному пункті тематичні заходи, завдяки котрим вдасться привернути ще більше уваги до проблеми збереження цієї історико-архітектурної пам'ятки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Цікаві факти про Собор Паризької Богоматері. ФОТО
Наступна новина Луцький спортивний клуб привіз 13 золотих медалей із чемпіонату з джиу-джитсу. ФОТО
Останні новини
Схожі новини