Патріарх Філарет: Томос буде, процес вже «пішов»

Патріарх Філарет: Томос буде, процес вже «пішов»

Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив тверду впевненість в тому, що Україна найближчим часом отримає Томос, про що свідчать формальні процедури з боку Константинополя.

Таке переконання він висловив у вівторок, виступаючи в Посольстві України в США перед представниками української громади, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми очікуємо від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію Української Православної Церкви», - зазначив Філарет.

Читайте також: Звернення Волинської облради до Його Всесвятості, Вселенського Патріарха Варфоломія

Він пояснив, що це буде означати створення єдиної УПЦ.

«А те, що залишиться від Московського патріархату, матиме ті ж права, як і всі українські церкви, проте не буде називатися Українською церквою», - зазначив він.

Патріарх також підкреслив, що автокефалія означатиме об'єднання всього суспільства і всього народу.

На прохання уточнити, скільки часу можуть зайняти процедурні питання, він зазначив: «Сподіваємося, що отримаємо Томос вже найближчим часом, тому що почався вже незворотній процес. Томос буде, а коли - це вже вирішить Вселенський Патріарх і обставини».

Читайте також: В УПЦ МП заговорили про мирні громадянські протести через Томос

Він пояснив, що процедура надання Томосу може відбуватися по-різному.

«Це може бути і дуже швидко, а може і трохи повільніше. Але це буде. Вселенський Патріарх вже направив екзархів - своїх послів до Києва, які вже зустрічалися з церковним керівництвом, з президентом. Це свідчить про те, що сам процес вже пішов» , - зазначив Філарет.

Коли нададуть Томос, буде проведено Собор і оголошено про створення єдиної Української Православної Церкви, підсумував Філарет.

Читайте також: Україна отримає Томос: до якої «війни» готується Росія

Пояснюючи мету візиту в США, Патріарх зазначив, що відвідує Америку щороку для зустрічі з прихожанами УПЦ.

Крім того, паралельно проходять його зустрічі з представниками Конгресу, адміністрації США і експертного співтовариства.

«Хочемо подякувати США за ту підтримку, яку вони надають Україні в боротьбі з російським агресором і сепаратистами на сході країни. Це і є мета мого візиту. Крім того - проінформувати, що відбувається в Україні», - зазначив Патріарх Філарет.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скандал із партою у школі на Волині: учня пересадили через балачки. ВІДЕО
Наступна новина Розшукують волинянку, яка зникла 8 років тому. ФОТО
Останні новини
Схожі новини