Погуляйко прогнозує складний обласний бюджет на 2021 рік

Погуляйко прогнозує складний обласний бюджет на 2021 рік

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко прогнозує складний обласний бюджет на 2021 рік. Тим часом проєкт бюджету мають подати до облради вже не пізніше як 10 грудня.

Про це Погуляйко написав на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, формування проєкту обласного бюджету обговорили 4 грудня на нараді за участі головних розпорядників коштів та директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка.

Погуляйко, посилаючись на головного фінансиста області, навів показники, покладені в основу проєкту обласного бюджету, та граничні показники:

«Урядом до другого читання прийняте рішення щодо перенесення росту мінімальної заробітної плати на грудень. Тобто з 1 січня 2021 року мінімальна заробітна плата піднімається до 6 тис. грн, а з 1 грудня 2021 року до 6,5 тис. грн, а не так, як передбачалося з 1 липня 2021 року. Тож якщо говорити про середньозважену мінімальну заробітну плату в 2021 році, то її обсяг виросте на 25 відсотків, а не на 30, як прогнозувалося при її збільшенні з 1 липня».

Виходячи з цього, департамент фінансів обрахував додаткову дохідну частину, а відповідні розпорядники коштів – заробітну плату по усіх установах.

«З урахуванням наведеного власні доходи обласного бюджету в наступному році розраховані у сумі 890,2 мільйонів гривень з ростом на 12,9 %», – наголосив голова ОДА.

Водночас, каже він, формування ресурсної складової обласного бюджету залежить не лише від власних можливостей, а й від фінансового ресурсу, що передається від державного бюджету України.

«При цьому ріст у наступному році базової дотації для обласного бюджету складає лише 11,5 %, а обсяг додаткової дотації з державного бюджету на делеговані повноваження в галузі освіти і охорони здоров’я взагалі зменшений на 24,6 %», – констатує Юрій Погуляйко.

Щоб збалансувати обласний бюджет, розподіл цього додаткового ресурсу пропонують здійснити так: 55 відсотків спрямувати для обласного бюджету, а 45 – місцевим.

«Слід зауважити, що у минулі роки це співвідношення робили навпаки. Головний фінансист області пояснює таку пропозицію тим, що інакше не можливо забезпечити обласний бюджет», – констатує Погуляйко.

Далі наводить слова головного фінансиста Волині:

«В цілому усі три ресурси обласного бюджету на наступний рік складають 1,1 млрд грн, що лише на 9,9 % більше, ніж у поточному році. За таких умов основним проблемним питанням формування розрахунків обласного бюджету на 2021 рік було забезпечення виплати заробітної плати, адже, як зазначено вище, мінімальна заробітна плата зростає на 25 %. В коштах такий ресурс складає близько плюс 200 млн грн.

До слова, заробітна плата складає близько 80 % усього обласного бюджету. В той же час, зростання ресурсної дохідної частини складає лише 100 мільйонів гривень. Це означає, що аби віднайти ще 100 мільйонів, доведеться на чомусь зекономити».

Читати також: Чи є гроші на ковід в обласному бюджеті Волині. Хто готовий долучитися?

Тож розраховані для головних розпорядників коштів обласного бюджету граничні обсяги асигнувань враховують кошти для забезпечення в повному обсязі заробітної плати, енергоносіїв на рівні минулого року, здійснення інших витрат на мінімально необхідному рівні і фінансування лише першочергових програм, які були передбачені у цьому році, пише голова ОДА.

«Як бачимо, обласний бюджет на наступний рік складний. І не дивно, що під час наради кожен розпорядник коштів твердо відстоював фінансування своєї галузі, однак бюджет дуже обмежений і над його формуванням доведеться попрацювати ще у профільних комісіях, а згодом й на сесії обласної ради», – підсумував Юрій Погуляйко.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мій карантин. Як луцькі 15-річні переживають історію про Covid-19
Наступна новина Назвали імовірну причину пожежі у кафе в Ковелі
Останні новини
Схожі новини