Польщі бракує 70 тисяч медиків. Розраховують передусім на українців

Польщі бракує 70 тисяч медиків. Розраховують передусім на українців

У Польщі через пандемію готові приймати кваліфікованих лікарів з України, навіть не вимагаючи підтвердження дипломів. Відповідний документ уже підтримали в Сеймі. І хоча Сенат вагається, експерти вважають, що вже цього року закон запрацює.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Киянин Віталій Івасенко тепер живе у Варшаві, працює терапевтом та веде блог для колег – як знайти роботу в Польщі. Самому, щоб влаштуватися лікарем, довелося складати іспити та підтверджувати свій диплом.

«Мені особисто по часу це зайняло десь три роки. Процес розтягнувся. І десь тисячу доларів на екзамени й на поїздки я витратив», – згадує він.

Зараз Польщі бракує 70 тисяч лікарів. За попередні роки чимало медиків та медсестер виїхали до Західної Європи. Особливо скрутно стало з початком  пандемії коронавірусу. Тому Польща ухвалила поправки до закону. За спрощеною процедурою в країні можуть працювати лікарі з поза ЄС. Передусім розраховують на українців. 

«Основні вимоги – спеціалізація у себе на батьківщині, плюс три роки практики після спеціалізації – це основне. І пакет документів подається у міністерство», – зазначає Івасенко.

Лікарю необхідно знати польську мову та знайти лікарню, яка готова його взяти на роботу. На всі бюрократичні процедури йтиме не більше кількох місяців. Щоправда, працювати таким чином можна буде не довше п'яти років та тільки в тому закладі, який взяв на роботу. Попит у польських лікарнях чималий, запевняють експерти.

«Хірурги дуже затребувані. Насправді, все спеціалізації. Якщо в дипломі написано «лікар», то він гарантовано влаштується в Польщі на роботу. Гінекологи, анестезіологи – абсолютно все спеціалізації», – зазначає голова фонду Euromed Сергій Кондрашов.

Зарплата лікаря в Польщі стартує від півтори тисячі доларів. Це та умови праці – головні аргументи для українських медиків.

Зараз в Польщі розглядають новий закон, який може дозволити працювати в «ковідних» лікарнях санітарам, медсестрам, лікарям навіть без досвіду праці. Закон прийняла нижня палата парламенту – Сейм. Верхня палата – Сенат – його відхилила і відправила назад. Таке перекидання закону часом триває довго. Але крапку може поставити президент, не підписавши або підписавши закон, незважаючи на відсутність консенсусу.

Категорично проти нововведень виступає Вища лікарська палата Польщі. Її головний аргумент – сумніви у достатній кваліфікації іноземних медпрацівників. Утім, експерти вважають, що владу це не зупинить.

«Я думаю, якщо не буде резонансного згуртованого протесту з боку медичного середовища, вже від наступного року закон почне діяти», – каже експертка з питань міграції Олена Бабакова.

Тим часом, за офіційними даними, у Польщі продовжує зростати кількість легально працевлаштованих заробітчан, як і раніше велика частина з них – українці. 

Читати також: «Треба повернути відпрацювання для випускників медколеджів та вишів», – Людмила Тимощук 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині створили комісії для реорганізації старих райдержадміністрацій
Наступна новина Хто допоможе волинянам заповнити е-декларації. НАЗК розробило мапу уповноважених
Останні новини
Схожі новини