Поради від «ВМБ-Нерухомість»: податок на нерухомість від «А» до «Я»

Поради від «ВМБ-Нерухомість»: податок на нерухомість від «А» до «Я»

Кожен мріє про власний просторий та комфортний будинок або ж квартиру. Для українців ця мрія часто здається нереальною через «цінову політику», а декого відлякує й податок на нерухомість. Він з’явився в Україні відносно нещодавно – у 2015 році. В народі його назвали «податок на розкіш».

«Перший» дізнався від партнера «ВМБ Нерухомість»  адвоката адвокатського об’єднання «АФК» Миколи Гламазди, хто ж має сплачувати податки, а хто – ні.

Отож, платниками податків є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової і нежитлової нерухомості та перевищують пільговий ліміт.

ТОБТО якщо ви живете у службовій квартирі, то ви не сплачуєте податок, але якщо вона у вашій власності, то цей податок у разі відсутності пільг, ви мусите сплачувати.

ОБ’ЄКТОМ ОПОДАТКУВАННЯ Є житлова та нежитлова нерухомість, в тому числі її частка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які документи необхідні для будівництва житла площею більше 300 «квадратів»

ОСОБЛИВОСТІ СПЛАТИ ПОДАТКУ

Вам не потрібно сплачувати цей податок, якщо площа вашої квартири не перевищує 60 метрів квадратних, а площа будинку – 120 метрів квадратних.

«Якщо ви маєте надлишок квадратних метрів, то платите податок за кожен «зайвий» квадратний метр раз на рік. Якщо ви придбали і квартиру, і будинок, які в сумі мають 180 квадратних метри, то ви не сплачуєте цей податок. Аналогічно із частками. Якщо ви маєте ¼ в одній квартирі, ¼ в іншій, то ці квадратні метри сумуються», – пояснив адвокат.

СКІЛЬКИ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ?

За податковим кодексом максимальна ставка податку становить 1,5% від мінімальної заробітної плати, а конкретний розмір цього податку та пільги встановлюють місцеві органи самоврядування в межах максимальної ставки.

Для прикладу, рішенням Луцької міської  ради від 02.02.2016 року ставка податку на нерухоме майно встановили у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр нерухомості.

Тобто у 2018 році громадяни сплачуватимуть податок за 2017-й, коли мінімальна зарплата становила 3 200 гривень (1,5% від неї – 48 гривень за квадратний метр). Зважаючи на те, що у Луцьку ставка 1%, то лучани сплачуватимуть 32 гривні за квадратний метр. Крім того, для жителів обласного центру встановили ставку податку для господарських (присадибних) будівель – допоміжних (нежитлових) приміщень на рівні 0%: мова йде про сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні.

Проте якщо ваша квартира перевищує 300 квадратних метрів, а житловий будинок – 500, то, окрім цієї ставки за перевищення, ви додатково сплачуєте раз на рік 25 000 гривень за кожен такий об’єкт нерухомості.

ХТО «СТЕЖИТЬ» ЗА ВАШИМИ КВАДРАТНИМИ МЕТРАМИ?

Вся інформація про нерухоме майно зібрана у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Цей реєстр створений та ведеться Міністерством юстиції та відповідним його підприємством. Доступ до цього реєстру мають державні реєстратори, нотаріуси. Наприклад, коли Ви купили квартиру чи будинок, нотаріус посвідчив договір купівлі-продажу та зареєстрував Ваше нерухоме майно у цьому реєстрі. Через деякий час податкова інспекція отримає інформацію по придбаній Вами нерухомості. Адже положення Податкового кодексу зобов’язують органи, які мають доступ до цього реєстру та ведуть облік прав, щоквартально надавати відповідні дані до податкового органу», – розповів Микола Гламазда.

ЗА ЩО НЕПОТРІБНО СПЛАЧУВАТИ ПОДАТОК:

  • Об’єкти житлової та нежитлової рухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування;
  • Об’єкти житлової та нежитлової рухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного відселення;
  • Будівлі дитячих будинків сімейного типу;
  • Гуртожитки;
  • Житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної міської рад або ради об’єднаної територіальної громади;
  • Об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими батьками, але не більше одного об’єкта на дитину;
  • Об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого то середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках;
  • Будівлі промисловості, зокрема  виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;
  • Будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені  для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
  • Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств;
  • Об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, крім тих, в яких здійснюється виробнича або господарська діяльність;
  • Будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів;
  • Санаторії, державні курортні заклади та інші заклади для відпочинку, якщо вони є неприбутковим організаціями;
  • Об’єкти нежитлової нерухомості, які відносяться до сфери спорту, якщо вони знаходяться на державному балансі або є неприбутковим організаціями. Наприклад, Центри олімпійської підготовки, школи вищої дитячої майстерності, центри фізичного виховання.
  • Об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та параолімпійської підготовки;
  • Об’єкти нежитлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ СПЛАТИ ПОДАТКУ

Податкова вираховує ваші метри та  до 1 липня поточного року надсилає вам поштою податкове повідомлення рішення. Протягом 60 днів з моменту отримання ви маєте оплатити податок в банку чи на пошті за реквізитами, які вказані у рішенні.

«Якщо ви вчасно його не сплатите, то за перший місяць штраф 10% від суми податкового стягнення, якщо більше 60 днів – 20%. Далі в дію вступає інший механізм, який передбачений податковим кодексом. Якщо податок не сплачується більше 60 днів, податковий орган направляє несумлінному платнику податкову вимогу, і ваше майно може потрапити у податкову заставу», – пояснює Микола Гламазда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Технологія продажу від «ВМБ нерухомість»: як продавати в мінімальний термін за максимальною ціною


Спеціалісти «ВМБ Нерухомість» чекають на Вас та готові допомогти в реалізації Вашої мрії – будівництві власного будинку!

Адреса: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 22Б, оф. 33, 34

тел.  (0332) 78-02-34, 78-02-35

сайт: www.vmb.com.ua


Адвокатське об’єднання «АФК»

Адреса: м. Луцьк, проспект Волі, 44, оф.3

Тел. (0332) 24-35-40, 067 447 38 01

сайт : afc-group.com.ua


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина П’яна бійка на Волині: жінка сяде на 7,6 року за вбивство чоловіка
Наступна новина У парку на Волині похазяйнували вандали. ФОТО
Останні новини
Схожі новини