Порошенко заветував закон про криміналізацію контрабанди лісу

Порошенко заветував закон про криміналізацію контрабанди лісу

23 липня Президент наклав вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495.
«Вето Президента - це вкрадені в українців робочі місця і достойні зарплати. Вето Президента - це чіткий сигнал контрабандистам, що вони і далі можуть безкарно грабувати. Я все одно доб’юся кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Продавати за безцінь наш ліс і позбавляти українців роботи та можливості дихати свіжим повітрям я не дозволю ні Порошенку, ні будь кому іншому!», - запевнив Олег Ляшко.

У 2015 році команда Олега Ляшка добилася запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляка. Але спритні ділки продовжують вивозити ешелонами український ліс за кордон. Тільки за минулий рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 млн кубометрів української деревини.

3 липня Верховна Рада ухвалила новий закон Радикальної партії Олега Ляшка про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. У ньому передбачається повна заборона на експорт дров та суворе покарання для контрабандистів - від 3 до 5 років тюрми і до 12 років за рецидив.
Президент повернув цей закон назад до Верховної Ради на доопрацювання та пропонує вилучити з нього повну заборону на експорт дров. В Адміністрації Президента кажуть, що ця заборона порушує Угоду про асоціацію з ЄС. Це брехня!
Ані закон, ані мораторій, ані заборона на дрова не суперечать цій угоді. Об'єктивних підстав для вето не було!

Своїм вето Президент: 
а) показав українцям, що влада кришує контрабанду, а контабандистам - що вони можуть спокійно «працювати» далі; б) ударив «під дих» українським деревообробникам та виробникам меблів - знецінив їхні інвестиції, позбавив сировини, а українців - робочих місць;
в) продемонстрував усьому світу, що Україна й надалі залишається сировинною колонією.

19 липня на своєму засіданні Уряд надав позитивний висновок та рекомендував Президенту підписати ініційований Радикальною партією та ухвалений парламентом Закон №5495 про заборону експорту дров і криміналізацію контрабанди лісу-кругляка.

Уряд також погодив та взяв до виконання план Олега Ляшка по припиненню масштабної контрабанди лісу-кругляка. Прем’єр Володимир Гройсман доручив Держаудитслужбі, ДФС, Нацполіції та Держгеокадастру ретельно перевірити всі лісгоспи по їхнім накладним: хто підписував і відвантажував товар, яка митниця і який митник його оформлювали, через який пункт пропуску проходила контрабанда. Паралельно Уряд запросив у Єврокомісії офіційну інформацію про те, який ліс заїжджав на територію ЄС з України. На підставі цих даних правоохоронці знатимуть, що саме з України виїхало (дрова чи ліс-кругляк), і що до ЄС заїхало. Крім того, прем’єр підтримав запропонований Радикальною партією тотальний огляд усіх вагонів з дровами та спільне з ЄС розслідування масштабної контрабанди.
Все це добре. Погано, що до того урядовці згаяли кілька років на боротьбу з мораторієм РПЛ на експорт лісу.

Щороку Україна продає меблі та вироби з деревини на 2 млрд долл, а сусідня Польща - на 20 млрд долл. Отже щороку через контрабанду лісу-кругляка українці втрачають 18 млрд долл, які йдуть у кишені ділків.
Натомість ми створюємо робочі місця за кордоном, а потім змушені купувати імпортні меблі за космічними цінами.

Потрібно боротися не за іноземні кредити, а за інвестиції в промисловість, робочі місця та доходи українців.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучани тепер можуть купатися у Стиру і в Теремно
Наступна новина В Україні відкриють перший Apple Shop
Останні новини
Схожі новини