Прописка по-новому: в Україні зібралися змінити правила реєстрації громадян

Прописка по-новому: в Україні зібралися змінити правила реєстрації громадян

Українців хочуть зобов'язати реєструватися там, де фактично живеш.

Навіть якщо йдеться про тимчасове житло.

Нововведення пропонують в Офісі реформ при Міністерстві економічних реформ, – повідомляє Сьогодні

Ініціатори нововведення пояснюють – так легше ходити на вибори і отримувати медичну допомогу.

При цьому за неправдиву інформацію в документах загрожують штрафи.

26-річна Олександра Юдіна кілька місяців тому оселилася окремо від батьків і за місцем реєстрації з'являється рідко.

"У нас половина Києва живе на орендованих квартирах. Це нормально, тому що люди приїжджають працювати. Тут є робота і людям потрібно житло. Не кожен може приїхати і дозволити собі купити квартиру, будинок. Вони, природно, живуть не за пропискою", – каже Юдіна.

Тих, хто живе не за місцем реєстрації, в Україні майже 10 млн осіб, підрахували ініціатори законопроекту. Вони запевняють, що мають на меті – спростити життя тим, хто зареєстрований, наприклад, у Львові або Дніпрі, але хоче голосувати на місцевих виборах або влаштувати дитину до школи за фактичним місцем проживання.

"Ми пропонуємо, щоб реєстрація за місцем проживання здійснювалася на основі одного документа – це декларація, в якій особа зазначає: "Я, такий-то, живу тепер там-то". І в момент подачі цієї декларації відбувається безпосередня реєстрація", – пояснила керівниця сектора політики та реінжинірингу Офісу реформ адміністративних послуг Людмила Рабчинська.

Тобто українці зможуть отримати місцеву "прописку" і право голосу за один день і з одним документом. А ось штраф покладається тільки за неправдиву інформацію в декларації.

За заявою власника житла представники органів реєстрації можуть навідатися з перевіркою. Але тільки якщо дозволить орендар. 

"Коли приходять до когось до оселі, відповідно до норм конституції і законодавства, потрібна відповідна постанова суду", – пояснює юрист Ростислав Кравець.

На права власників житла така реєстрація не вплине, запевняють розробники законопроекту.

Зараз документ проходить громадське обговорення, і якщо його приймуть, отримати місцеву "прописку" можна буде вже з 1 липня 2019 року.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині судили чоловіка, який штрикнув іншого ножем у живіт
Наступна новина Ще 30 млн грн для Волині, - результати домовленостей Ігоря Палиці
Останні новини
Схожі новини