«Рецепти запитували у мам і бабусь». Історія успіху м’ясного бренду «ІДНА»

«Рецепти запитували у мам і бабусь». Історія успіху м’ясного бренду «ІДНА»

Трохи більше, ніж за 20 кілометрів від Луцька, у селі Острожець працює ковбасне підприємство «ІДНА». Майже 20 років тому його заснували двоє братів – Сергій та Володимир Голуби. Тоді старий, ще радянський ковбасний цех почали перетворювати на сучасне виробництво. Зараз «ІДНА» не лише виробляє ковбасу, а й обробляє поля, вирощує корм для тварин, утримує ферми.

Продукцію підприємства не тільки продають у магазинах, а й постачають у дитячі садочки.

Від полів до утилізації – усе своє

Підприємство заснували у 2002 році. Назву обрали невипадково. «ІДНА» - це поєднання перших літер імен дітей засновників: Ірина, Дмитро, Настя, Андрій.

Брати Голуби купили занедбаний цех і почали його оживляти. Зробили ремонт, купили нове обладнання, працівників перестали привозити з Луцька, а натомість запросили на роботу місцевих. Невдовзі ковбаса людям сподобалась, обсяги виробництва виросли і сировини почало бракувати. Щоб не скуповувати м’ясо з усіх-усюд, вирішили відкрити власні ферми. Знову реставрували старі радянські приміщення і стали вирощувати свиней, курей, корів і вівць.

З часом постало ще одне питання – чим годувати худобу? Вирішили взяти в оренду поля, техніку, сіяти, збирати урожай, робити комбікорм. Тепер на двох тисячах гектарів вирощують пшеницю, кукурудзу та буряк. Урожаю вистачає не лише, щоб годувати власну худобу, а й на продаж.

«У нас – повністю замкнутий цикл. Від полів – до утилізації. М’ясні відходи переробляємо на високобілкову добавку для корму свиней», - розповідає головний технолог підприємства Анастасія Голуб.

Зараз на фірмі «ІДНА» – 150 працівників.

В «ІДНИ» – свої поля, урожаєм з яких годують худобу
З рекламної кампанії підприємства

Чим простіший рецепт, тим краща ковбаса

«ІДНА» готує традиційні види ковбас: варену, напівкопчену, сирокопчену зі свинини, яловичини та курятини. Загалом – близько 100 видів, але найпопулярніші з них – «Московська», «Лікарська», «Дрогобицька», «Мисливська», «Домашня печена».

«Рецепти «Домашньої» ми запитували у мам і бабусь. Кращі ідеї втілили на виробництві. Жодних секретів у цієї ковбаси немає: свинина, сало, зерна гірчиці, перець, сіль. Чим простіший рецепт, тим краща ковбаса. Достатньо її підігріти і ви відчуєте смак страви, яку готувала в печі ваша бабуся», - каже технолог фірми «ІДНА».

Сировину та готову продукцію тут ретельно перевіряють на всіх етапах виробництва. Щодня відбуваються дегустації.

Худобу тут вирощують самі
Тут можуть робити близько 100 видів ковбаси
Сардельки формують вручну

Єдині в Україні роблять ковбасу в банках

Гордість компанії «ІДНА» – ковбаса у консервних банках. Пів року тому підприємство першим в Україні отримало патент на цей продукт. Загалом тут консервують 6 видів ковбас. Варену – у розсолі, напівкопчену і домашню печену – у смальці. Для цього вже готову ковбасу варять в автоклаві півтори години при 115 градусах і під тиском.

«Це дозволяє повністю позбутись будь-яких бактерій. В результаті така ковбаса може зберігатись чотири роки без холодильника. Вона ідеальна для людей, які люблять подорожувати, рибалити, полювати, тому що навіть на природі можна не хвилюватись за її свіжість», - каже головний технолог.

За її словами, така ковбаса популярна в США та Німеччині, однак ідея готувати її в Україні з’явилась несподівано.

«Коли зводили фундамент для нового пташника, в землі знайшли бочку з старим смальцем. Вирішили перевірити, що там, адже зрозуміло, що просто так смалець ніхто не закопував би. Виявилось, ковбаса. Звісно, куштувати ніхто не наважився, але вона виглядала доволі пристойно. Також люди почали згадувати, що їхні бабусі раніше складали ковбасу у банки зі смальцем. Виникла ідея повторити це, але ми додатково її ще й термічно обробляємо», - пояснює Анастасія Голуб.

З цією ковбасою підприємство бувало на фестивалях у Західній Україні. Ведуться перемовини, щоб продавати її на заправних станціях та в мережевих супермаркетах.

«ІДНА» першою в Україні отримала патент на виробництво ковбаси в банці
Підприємство бере участь у всеукраїнських виставках

«Робочі справи обговорюємо і за сімейним столом»

На жаль, старший брат-засновник «ІДНА» уже відійшов у вічність. Підприємство очолює молодший брат Володимир, але місце тут знайшлось для усіх дітей: Анастасія працює головним технологом, Андрій завідує аграрним сектором, Дмитро – комерційний директор, Ірина наразі у декретній відпустці.

«Батьки ніколи не змушували нас працювати на їхньому підприємстві, але з дитинства залучали до роботи. Возили на поля, вчили крутити сардельки в цеху, просили порахувати курчат. Поступово привили любов до цього місця. Врешті, коли настав час обирати майбутню професію, я вирішила навчатись в університеті харчових технологій», - розповідає Анастасія Голуб.

Головний технолог Анастасія Голуб
Генеральний директор Володимир Голуб
Зліва – комерційний директор Дмитро Голуб, справ – керівник аграрного сектору Андрій Голуб

Сім’я, хоч і працює на одному підприємстві, та в кожного – своя сфера відповідальності і протягом дня вони зустрічаються нечасто, тож розмови про роботу нерідко продовжуються вдома за родинним столом:

«Про роботу у вільний час не говорить тільки той, хто її не любить. А в суперечці народжується істина – це правило завжди актуальне. Батько недавно сказав: «Найбільше щастя бачити, що діти люблять те, що ти створив, і їздять на роботу не тому, що їх змушують, а тому що самі це люблять».

Текст: Віта Сахнік

Фото: Данила Гетьмана та компанії «ІДНА»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі базарники просять заборонити приїжджі ярмарки
Наступна новина Ляшку оголосили про підозру за бійку з нардепом із Волині
Останні новини
Схожі новини