Ріст економіки і саботаж реформ: економіст про підсумки 2017 року

Ріст економіки і саботаж реформ: економіст про підсумки 2017 року

У 2017 році відбувалося економічне зростання, яке базується на здорових інвестиціях. Також після очищення банківської системи поступово відновлюється довіра до банків. Але Україна продовжує саботувати ключові реформи.

Таку думку сайту "24" висловив економічний експерт Сергій Фурса.

За його словами, до позитивів 2017 року можна віднести ухвалення пенсійної реформи і продовження співпраці з МВФ, що критично важливо для подальшого економічного розвитку. Хоча, зауважує експерт, інтенсивність взаємодії з Фондом знизилася, і Україні вдалося отримати в цьому році лише один транш у зв’язку з тим, що ми не виконали домашнього завдання: не було ухвалено низки важливих реформ.

До невдач 2017 року, на думку Сергія Фурси, можна віднести економічну блокаду, яка вкрала один відсоток ВВП. А також – саботаж земельної, приватизаційної реформ і ухвалення закону про антикорупційний суд.

«Причина саботажу реформ – комбінація популізму і корупційних інтересів, як влади, так і опозиції. Замороження траншу МВФ відбулося через небажання влади піднімати ціни на газ, що є популістським кроком. Що стосується землі – існують величезні обсяги у державній власності, яка ніяк не регулюється. Це тіньовий ринок, на якому заробляються шалені гроші»,– зазначає Фурса.

Зокрема, як зауважує Сергій Фурса, агрохолдингам вигідна відсутність ринку землі, тому що таким чином вони мають досить дешеву оренду. За словами експерта, якщо з’явиться ринок землі, то оренда поступово зростатиме і збільшиться майже в десять разів. Крім того, агрохолдингам треба буде шукати гроші, щоб купувати землю. Тому їхні власники також допомагають саботувати реформу.

Водночас у 2018 році економіка зростатиме в межах прогнозу – до 3% ВВП, хоча не варто особливо розраховувати на реформи, оскільки цей рік буде передвиборчим. Але є шанс отримати один транш МВФ десь у другому кварталі. Інфляція буде нижчою, ніж в 2017 році – в межах 10%.

«Нинішнього року драйвером для росту інфляції було стрімке підняття доходів населення. Такого рівня підняття виплат у 2018 році вже не буде. Але інфляція буде, тому що ріст доходів населення продовжиться, а суттєвих інвестицій не очікується, що могло б щось змінити з точки зору пропозицій товарів і послуг. Також є ризик, що з наближенням виборів президента буде експансія соціальних виплат, що стимулюватиме ріст інфляції»,– наголосив Сергій Фурса.


 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Яким може бути парк 900-річчя Луцька. ВІДЕО
Наступна новина У МЗС України з'явився пухнастий посол. ФОТО
Останні новини
Схожі новини