«Висимо в повітрі», – директор скандальної луцької книгарні «Освіта»

«Висимо в повітрі», – директор скандальної луцької книгарні «Освіта»
Книгарня «Освіта» на проспекті Волі у Луцьку

Найстарішу книгарню Луцька – «Освіту» – виселять із приміщення, що на проспекті Волі. Куди – поки невідомо, хоча договір оренди закінчується 31 жовтня.

Про це у коментарі «Першому» розповіла директор книгарні Оксана Грінченко.

Приміщення, у якому зараз торгують книгами, продадуть з аукціону. Рішення про непродовження договору оренди ухвалили під час сесії Луцької міської ради 29 серпня. Тоді йшлося про те, що альтернативою для книгарні може стати приміщення на проспекті Перемоги, 14.

«МИ ТАКОЖ ШУКАЄМО»

«Нам нічого не пропонували. На Перемоги, 14 взагалі немає вільних приміщень. Шукають, поки що нічого не знайшли. Ми також шукаємо. Висимо в повітрі. Чекаємо, що це мирним шляхом вирішиться», – розповіла жінка.

Директор книгарні «Освіта» Оксана Грінченко

Площа території, яку займає «Освіта», становить 170 квадратних метри. У книгарні є більше 10 тисяч найменувань книг. Самих же примірників значно більше. Уся література – українською мовою, за винятком книг для вивчення іноземних мов.

«МИ З УСІМ СПРАВЛЯЄМОСЯ»

Оксана Грінченко спростувала інформацію про те, що книгарня неприбуткова (її озвучували деякі депутати Луцькради).

«Книгарня рентабельна. Ми протягом десяти років входили у десятку кращих книготоргових комунальних підприємств України. Два останні роки показники були трохи гірші, але у нас нема заборгованості ні з податків, ні з заробітної плати, ні з комунальних платежів. Працюємо нормально. Людей цікавить книга і все в нас було добре. Чому «Планету» закрили? Тому що в них були великі збитки, невиплата зарплати та борг за комуналку, зокрема вони були винні «Луцьктеплу» великі гроші. Але ми з усім справляємось», – запевняла директор.

Каже, що образливо, що доводиться змінювати місце розташування. На цьому місці книгарня з 1959 року. Протягом 26 років Оксана Грінченко займає посаду директора. І вона, і інші люди звикли, що «Освіта» саме на Волі. Близько до університету, викладачі та студенти якого є частими покупцями книг.

У книгарні є література для студентів різних спеціальностей та їхніх викладачів

«За кордоном взагалі такого нема – рентабельна чи нерентабельна книгарня, головне, аби вийшла на нуль. Чому в Польщі розвивається ця галузь? Чому в Китаї виділяють багато коштів на відкриття книжкових магазинів? А тут нікому нічого не треба. Це сумно», – додала директор.

За її словами, коли збирали підписи на підтримку книгарні, підписався поляк Кшиштоф. Він часто купує книги тут, коли відвідує рідних бабусю і дідуся. Казав, що хоче приїжджати сюди і читати тут українські книги.

В «Освіті» є книги українських авторів, а також українські переклади письменників закордоння

ТОЧНУ АДРЕСУ СКАЗАТИ НЕ МОЖЕМО

Керівник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності Волинської обласної ради Мирослава Якимчук розповіла, що проблему з приміщенням невдовзі вирішать. 

Втім, додала: «Точну адресу поки сказати не можу, тому що питання вирішується».

«До моменту закінчення договору приміщення знайдемо і книгарня переїде. Підприємство буде забезпечене приміщенням однозначно. Це наша комунальна власність, ми зацікавлені в тому, щоб наше комунальне підприємство працювало», – сказала вона.

Текст та фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)

Зошити для наймолодших
Ціла секція книг, присвячених українському козацтву
Літературна спадщина Тараса Шевченка
Книги для саморозвитку
Дитяча література
Книги для вивчення іноземних мов

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Продовжуємо знайомство: повідомили імена учасниць другого сезону «Пігмаліон 3D»
Наступна новина Чому у луцькій школі №27 не вистачає підручників і комп’ютерів
Останні новини
Схожі новини