Смідинська капуста: просто на чирен і глієм заліпити. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Смідинська капуста: просто на чирен і глієм заліпити. Про старі рецепти. ТОМАЧІ
Та сама, смідинська!

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.

* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині)... До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. Іноді з картоплі робили кульки (пироги) і запікали її у печі до хрумкої скоринки.
Пахне?

Напередодні 27 вересня у Смідині на Волині мусить бути такий ранок, коли над всім селом стоїть запах печеної капусти. Хто добре його знає, швидко вгадає хату, до якої господині зносили капустини, щоб напекти її «на празник». 

Так повелося, що на свято Чесного Хреста, 27 вересня, тут готують щиро, всього і багато, але печена капуста – це те, що є ген з яких часів і мусить бути тепер – як закон. 

Громада зробила смідинську капусту своєю фішкою і вперто та успішно її розвиває. Однак жодна гастрофішка не була б фішкою, якби це не жило в кожній хаті. Ніколи вас не випустять зі Смідина, аби якщо не дати скуштувати, то хоча б розказати про їхню капусту. Коронне і смачне. 

Цей день настав, сьогодні вона – в кожній хаті. 

Репортаж про Смідин: А на Великдень підуть «гріти мертвим ноги». Смідин. ЗАНЕСЛО В СЕЛО

Отак святкують 27 вересня)

Нам її пекла Людмила Козачук зі Смідина. Якщо готувати її – дуже просто, то процес запікання схожий на колективне смідинське таїнство. 

«Тепер печі не в кожній хаті, тому капусту часто пече хтось один на окремій вулиці. От хазяйки зносять її в якусь одну хату, де є піч і де цього року будуть пекти капусту. Домовляються перед тим, хто до кого. 

Завчасно готують капустини, вирізають зсередини корінець. Далі хазяйка напалює піч. Вигрібає жар, трохи лишаючи всередині. Просто на чирен кидає капустини. Одну, дві, чотири…

Піч заліплюють глієм. Знаєте таке?  Ні? Пісок, глина і вода – все вимішати так, що це схоже на пластилін. Ретельно заліплюють піч з капустою і так на лишають на ніч. Вранці на запах чути, в якій хаті капусту пекли!  Ну, й сходяться вже й дістають ті капустини – темні, пахущі.

Потім ріжуть на шматки, приправляють часником, олією, додають квашених огірків, часом – розсолу. Все», – розповідає Людмила. 

Людмила Козачук

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Весь піст сушили сир. А тоді з маслом - і в піч». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Щоб скуштувати смідинську капусту, треба втрапити у Смідин 27 вересня.

Не вірите? Перевіряйте! Смачного!

До речі, на точно такий спосіб приготування печеної капусти нам вдалося натрапити на Волині й у селі Невір Камінь-Каширської тергромади. Респект Смідину за те, що встигли зробити свою капусту – фішкою. Неодмінно – це ду-у-уже волинська їжа! 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Картопляниї пироги в горщику». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

* * *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша. І смачніша!

Так ми готуємо проєкт, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде!

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Юлія КОЦЮБА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку хочуть найменувати два сквери
Наступна новина Телефони з найкращою камерою 2022
Останні новини
Схожі новини