Сіль, селфі, бутерброди: візит Порошенка на Волинь. РЕПОРТАЖ

Сіль, селфі, бутерброди: візит Порошенка на Волинь. РЕПОРТАЖ
Президент Петро Порошенко. Зустріч у Ківерцях

Якщо не хлібом і сіллю, то сіллю – точно.  Від ранку на головній площі Луцька готуються стрічати чи то Президента, чи то Томос... Щедро кожних кілька хвилин посипають майдан сіллю. А небо раз-по-раз підсипає снігу.

Поліція давно не спить. Працівники налаштовують звук на сцені, що лишилася на площі від різдвяного фестивалю. Правда, Президент на сцену не піде. Цього дня він буде максимально близько до людей. Сотні селфі. Сотні посмішок. Автографи і обійми.

Якщо згадати останні візити глави держави на Волинь, то цей – кардинально інший...  

Ранок 15 січня. У Луцьку чекають Президента. Спецслужби – на місці

У воротах – владика і три нардепи

- Дайте я підійду до свого улюбленого владики Михаїла, - фактично перші слова Петра Порошенка на волинській землі 15 січня 2019-го після традиційних «Дякую!» і «Христос народився!». 

Президент під’їхав зі сторони вулиці Глушець. Дороги у місті, до речі, з цієї нагоди не перекривали. Вийшов з автівки у супроводі голови Волинської ОДА Олександра Савченка та служби охорони. Пройшов через живий коридор, котрий утворили сотні лучан. Поміж бабусями та дітьми – міцні хлопці, гарна виправка їх видає…

Цього разу на Волині охороні Президента довелося добряче попотіти. Порошенко аж до самого вечора натхненно працював в режимі  «іти до людей», що для особи такого рівня – вкрай ризиковано. 

Перед появою глави держави біля владики Михаїла з’являється не тільки нардеп Ігор Лапін,
а й Степан Івахів із Сергієм Мартиняком. Останні – традиційно пліч-о-пліч під час візитів Президента на Волинь

Трохи рукостискань - і з усмішкою Президент рушив до владики.

Показові обійми. Саме Петро Порошенко вмовив митрополита Луцького та Волинського поступитися постом глави майбутньої ПЦУ митрополиту Київському та всієї України Єпіфанію. Останнього, до речі, в Луцьку цього дня не було. Хоча під час попередніх візитів Порошенка в рамках «томос-туру» до Рівного та Вінниці митрополит Київський був присутній. 

Філарет та Михаїл

Владика Михаїл вже встиг добре змерзнути, бо з півгодини таки чекав на воротях. Поруч три нардепи: Степан Івахів, Сергій Мартиняк та Ігор Лапін. І – дві шеренги священнослужителів у жовтих ризах.

- А пам’ятаєте, як ми на Вербну неділю тут..? - після щирих обіймів з владикою скаже Петро Порошенко.

Президент згадав свій передвиборчий візит до Луцька весною 2014-го.  Тоді його тепло приймали у цьому ж соборі. На фарт…

Петро Порошенко прямує до собору: «Дайде підійду до улюбленого владики...»

Без рамок і без… Палиці

Усередині собору – ніде яблуку впасти.  Знімають на телефони, схоже,  навіть луцькі бабусі. Освоїли гаджети і вперто тримають поверх квітчастих хусток мобільні телефони. Будуть показувати історичний момент онукам?

Патріарх Філарет зайшов до храму дещо раніше.  І то був момент – трепетний, «до мурашок»: він вийшов із єпархіального будиночка у супроводі владики Михаїла, а в той час священики єпархі, які вишикувалися по обидва боки, мужніми поставленими голосами неочікувано заспівали «Нова радість стала».

Патріарх ішов помалу, давався взнаки 90-літній вік. Але впевнено.

А люди – дякували…

У соборі

Вхід до вівтаря прикрашають розкішні білі троянди. По боках – риштування, бо – ремонт.  Прохід вільний і, що навіть дивно, без традиційних в таких випадках рамок і металошукачів. За трохи у храмі з’являться Президент та голова ОДА. У центрі собору – той самий Томос. Патріарх Філарет та владика Михаїл звершать подячну молитву.

Не було у соборі офіційних представників ні від Волинської обласної ради, ні від мерії. Голова облради Ігор Палиця, подейкують, зараз за кордоном, а його ж заступники знайшли більш вагомі справи, очевидно. А в луцькій мерії, певне, не знайшли мера... Бо й нема.

Тим паче серед прихожан було чимало і луцьких обранців, і депутатів Волиньради, навіть із опозиційних до Президента політичних сил. Скажімо, лідер фракції УКРОП Вячеслав Рубльов, голова бюджетної комісії депутатка від УКРОПу Ірина Вахович, Михайло Імберовський, теж депутат-укропівець, лідер фракції РПЛ Юрій Ройко та інші.

Голова волинської «Солідарності» Іван Мирка спілкується з депутатами
Михайлом Імберовським, Вячеславом Рубльовим та Юрієм Ройком. 
На території собору порозуміння знайти, схоже, легше, ніж у сесійних залах

«За 5 років перед відповідальним моментом вдруге в луцькому соборі»

Після молитви слово взяв Філарет. Нагадав, що йшли українці до цього моменту більше 25-ти років.

– І на початку мало хто вірив. Але Бог благословив бути Україні незалежною. А відтак мусила бути в Україні незалежна Церква.

Патріарх не уникав прізвища Президента у своєму виступі.

- Не менше зусиль для отримання Томосу зробив і Петро Олексійович Порошенко. Я це знаю добре. Більше, як хто інший. Завдяки його мудрості, його наполегливості ми вийшли з кризи. Особливо 15-го грудня, коли в святій Софії відбувався собор. Там були дуже гострі моменти, - наголосив.

Схоже, це в минулому. Петро Порошенко публічно подякував владиці Михаїлу  за тодішнє «мужнє рішення, яке сприяло створенню церкви» і гостинність (у соборі навзаєм пролунали оплески). Той же дипломатично нагадав Президенту, що «за 5 років ви вдруге перед відповідальним моментом знаходитися в нашому храмі». Мовляв, у 2014-му «благословляли вас на вибори», тепер «маємо можливість послухати про результат».

Про що говорив Порошенко в соборі? Про Томос. Про зняте московське ярмо. Про 8 парафій на Волині, які перейшли в УПЦ. Про те, щоби ті, кому не подобається створення в Україні автокефальної церкви, «посповідалися, причастилися і – попустить». Про велику радість. Про віру в Україну. Під завісу гуртом - «Нову радість»...

Після доброї порції селфі та спільних фото на згадку перед луцьким собором кортеж глави держави рушив спершу на вул. Дубнівську, до студії «12 каналу» на коротке інтерв’ю, потім – у Ківерці.

ДИВИТИСЯ ТАКОЖ: Порошенко і Томос у Луцьку. ФОТОРЕПОРТАЖ

«Депутати від БПП стають ближче»

На кожному пішохідному переході дорогою до Ківерців стояли правоохоронці. Мовчки проводжали поглядами чи не кожне авто. Рутинна протокольна процедура. Хоча вкрай необхідна, а тим паче якщо врахувати, що в країні – війна.

Саме ж містечко, здавалося, жило звичним розміреним життям і тільки на площі біля районного Будинку культури, який тут за звичкою звуть «доківським», хоч за ДОКом давно вже слід схолов, було людно.

Хтось виглядав гаранта при дорозі, хтось завзято штурмував вхід до палацу, хтось смакував «тростянецькою». Щоб люд не зголоднів в очікуванні, попід Будинком культури розливали чай у паперові склянки та рихтували бутерброди з ковбасою рідної торгової марки.

Ківерці чекають...
І навіть організували, чим зігрітися

Приїхав. Хоч у залі чекали, він  вирішив не обділяти увагою волинян, які зібралися на площі.  Зрештою, знявши верхній одяг у фойє, рішуче рушив до сцени. Люди піднялися.

Він перший цього дня починав виконувати Державний гімн. За ним підхоплювали присутні. За секунду «Ще не вмерла…» набирало маху і задавало оптимістичний тон розмові.

– Ще на початку 18-го року левова частина українців навіть слова такого не знала, як Томос. А зараз воно ввійшло в нашу мову… - продовжував тему гарант, у звичній йому манері час від часу піднімаючи голос.

Наслухавшись Президента, ківерчани один за одним виходили із запитаннями до мікрофона. Олицька селищна голова Олена Кашевська, наприклад, поцікавилася: а чи не проти Президент, щоб виділили державні гроші на дорогу до визначної пам’ятки, туристичної родзинки – Олицького замку? 

На питання із зали реагував не тільки Президент, а й голова ОДА Олександр Савченко

– Держава має допомогти. Я погоджуюсь. Однак має зробити свій внесок громада. І має зробити свій внесок область, тоді коли неконструктивні елементи у облраді врешті почнуть працювати на інтереси Волині, а не дерибанити, - відповів Порошенко.

То був єдиний момент, коли він дав зрозуміти волинянам, що «в темі» волинських політичних реалій.

Поки Петро Олексійович виступав у Ківерцях, народні обранці від Волині стояли на вході до зали

Ще кілька запитань. Спільне фото.

– Тільки депутати від БПП стають ближче, - жартував Петро Олексійович…

А тим часом його вже чекали у Рожищі.

Для історії: Президенти в районних Будинках культури бувають рідко...

Президент у Ківерцях. 15 січня 2018

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Селфіманія, або Як волиняни робили фото з Порошенком

 «Три години сиджу, боюся пропустити»

– Дівчата, приїхав? – розпитували журналістів жіночки усередині Будинку культури вже іншого райцентру. – Бо вже три години сиджу, боюся вийти, щоб не пропустити…

– Дівчата, а Філарет є?.. – підхоплювала її сусідка.

У цьому райцентрі «стовпотворіння» у дверях не влаштовували. Обійшлися на вході без рамок, на відміну від Ківерців. У холі пригощали… кавою і чаєм. Правда, не видно було, щоб хто пив.

А тут – кава...
І поки нема гаранта екс-голова РДА, а нині чоловік діючої керівниці адміністрації Олег Савчук робив селфі на фоні зали

Знову Порошенко починає з Гімну. Знову рука на серці. Найперше – про Томос і московське ярмо. Зала уважно слухає.

У передньому ряду – голова Волинської ОДА Олександр Савченко та голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська. Губернатор іноді дістає з кишені ручку, записник і щось пише…

- Ні в якому разі назад! Якщо ми маємо Томос, то невже ми не можемо мати ЄС і НАТО?  – заявляв Президент зі скромної трибуни в Рожищенському БК.

Петро Порошенко емоційний. Говорив тихо, у важливих місцях виступу різко підіймаючи голос...
Олександр Савченко іноді щось записував

Сільський лікар, вчителька і фермер по черзі біля мікрофона озвучували свої заготовлені запитання. Президент розказував, що в кожному селі буде інтернет і телемедицина з Канади, що «лягає і встає з інклюзією», бо нею дуже переймається «моя Марина» і це прорив у сучасній освіті. Обіцяв підтримку фермерам, не обіцяв її – крупним аграрним магнатам…

У коридорі Президента терпляче чекали народні обранці.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Про що говорив Порошенко в Рожищі. ФОТО. ОНОВЛЕНО

– Є один у мене ворог, – зізнався той зрештою, - то шеф мого протоколу: вже четвертий раз мені на годинник показує.

На цьому протокол закінчився. Але ні: знову були селфі, селфі і селфі…

– Дякуємо, що приїхали, бо ніколи президентів в Рожищі не було! – всміхалася гаранту чорнява волинянка.

На диво, тут Петра Порошенка ні про що не просили. І приймали - найтепліше.

Проводжати гаранта увечері прийшли навіть діти. І він не скупився на фото на згадку)

 

Президент у Рожищі. 15 січня 2018 рік

*  *  *

Е-е-е-х... Нарешті в наше село хтось приїхав! - вдоволено потирали від холоду руки  рожищенські дядьки і проводжали президентський кортеж у сутінках щербатої містечкової вулиці.

Старий і малий ішли чи то «на Томос», чи то «на Президента»
Театральний майдан з цієї нагоди «вбрали в килими»
Підтягувалися люди
Серед них голова Луцької РДА Тарас Яковлев
Керівник облосередку «Солідарності» Іван Мирка
Начальниця управління культури Волинської ОДА Ольга Чубара та заступник голови Волинської ОДА Денис П’ятигорець
Депутати облради Михайло Імберовський та Юрій Ройко
Начальник луцької поліції Олег Кічук та заступник начальника облуправління поліції Сергій Козак дбають про безпеку

Голова фракції «Солідарність» у Луцькраді Петро Нестерук
Троянди. Черниці. Томосу ще нема...
Несуть!

Філарета стрічали колядкою!

Почесний патріарх іде до храму

Президента вийшов стрічати Ігор Лапін
І Степан Івахів

Лучани наготували прапор
У натовпі з’явилися таблички, зрозумілі хіба Петру Порошенку. Чи його опонентам?
Прибув. Поспішає до владики

От він: Томос!

Хто прийшов до Президента в Ківерцях?
Людей багато. Завбачливо підготували чай, бо надворі холодно
А в залі чекають...

Петро Порошенко в гарному настрої
Першим починає виконувати Державний Гімн

Традиційно – запрошує присутніх до спільного фото
В Рожищі – сотні людей під Будинком культури!
Тепер ця трибуна історична: за нею стояв глава держави)
«А сфоткайте нас!»

«У мене тут є один ворог: шеф мого протоколу»
Черга за селфі
Фінальний акорд важливого візиту. Олександр Савченко веселішає
Хтось не дочекався селфі з Президентом і робить його з Олександром Іллічем

 

Тим часом – ще і ще фото з рожищенцями!
А проводжали гаранта – діти...

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА та Олена ЛІВІЦЬКА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку підлітки витягли з петлі самогубця. ФОТО
Наступна новина Луцький виш заплатить по 9 тисяч випускникам, які підуть вчителювати
Останні новини
Схожі новини