Tesla Roadster Ілона Маска може зіткнутися з Землею

Tesla Roadster Ілона Маска може зіткнутися з Землею

Вчені вважають, що в найближчий мільйон років автомобіль Tesla Roadster, який Ілон Маск запустив у вільну подорож космосом, може зіткнутися з Землею.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Motherboard.

6 лютого компанія SpaceX здійснила успішний запуск надважкої ракети Falcon Heavy. Це був перший успішний старт ракети вантажопідйомністю понад 30 тонн за останні 30 років і перший в історії космонавтики старт важкої ракети, створеної приватною компанією.

Вантажем під час запуску Falcon Heavy став особистий електромобіль Ілона Маска Tesla Roadster, який мусив полетіти до Марса. Проте через неточний розрахунок траєкторії, електромобіль не вийшов на орбіту навколо Сонця, а попрямував до поясу астероїдів між Марсом і Юпітером.

Астрономи почали уточнювати траєкторію руху машини, і з’ясувалося, що хоча електромобіль і рухається до поясу астероїдів, він все ж виявиться поблизу Марса.

А група з п’яти канадських астрофізиків опублікувала статтю, згідно з якою є ймовірність приблизно у 6%, що в найближчий мільйон років Tesla Roadster може зіткнутися з Землею. Це не так багато, але, для порівняння, у Венери лише 2,5% таких шансів.

“Швидше за все, він в кінцевому підсумку зіткнеться з Землею чи Венерою, але немає необхідності панікувати, оскільки ймовірність того, що це станеться протягом наступних мільйонів років, вкрай мала”, – каже провідний автор дослідження доктор Ханно Рейн з Університету Торонто.

Ці розрахунки були зроблені на основі симуляцій NASA. Як виявилося, в 2091 році електромобіль може наблизитися до Землі на відстань “місячної дистанції”, тобто близько 350 млн км. При цьому вчені наголошують, що гравітаційні розрахунки в далекій перспективі складні і не дають точних результатів.

Астрофізики провели 48 симуляцій, що враховують різні змінні, які могли б змінити траєкторію руху автомобіля, і жодна з них не привела до того, що електромобіль зіткнувся з Землею в найближчі 1000 років. А ось симуляція на більш тривалий термін — до 3 млн років, дала розрахункові 6% і 2,5% для Землі і Венери відповідно.

В цілому ж дослідники оцінюють “життєвий цикл”” Tesla Roadster в 20 млн років. А ось після 3,5 млн років ймовірність падіння машини на Землю зростає до 10%. Всього астрофізики “прогнали “240 симуляцій.

Вчені наголошують, що навіть у випадку “падіння” авто говорити про серйозну небезпеку немає сенсу. Машина важить лише 1,8 тонни, тому, швидше за все, вона згорить в атмосфері, оскільки не має потрібної аеродинамічної форми і захисту.

“Це досить маленький об’єкт, і я не впевнений, що буде легко за ним спостерігати протягом року. Я думаю, що він буде дуже тьмяним. Але наступного разу, коли він наблизиться на відносно невелику відстань до Землі, через 30 років, було б цікаво подивитися, чи зможемо ми знайти його знову”, – каже  Рейн.

Зазначимо також, що на борту Tesla є кілька предметів, що розраховані на випадок, якщо машину раптом виявлять інопланетяни. Там є “Ковчег” — кварцовий диск з серією романів Айзека Азімова “Підстава”.

Він був виготовлений фондом “Місія ковчег” (The Arch Mission Foundation), чиєю метою є збереження і поширення найважливішої інформації людства крізь простір і час. Завдяки особливій технології п’ятимірного запису і високій стабільності кварцових кристалів, подібні диски витримують суворі умови космосу і можуть зберігати інформацію мільйони років.

Крім цього, у бардачку знаходиться рушник (посилання до “Автостопом по Галактиці” Дугласа Адамса), а на приладовій панелі написано don’t panic! (звідти ж). Також на приладовій панелі є мініатюрна копія власне самого авто з космонавтом всередині.

Нарешті, на монтажних плитах є напис “Зроблено людьми на Землі”, а також є список з усіма 6000 співробітників SpaceX, які так чи інакше брали участь у роботі по запуску.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині потонув 16-річний юнак: тіло шукають вже дві доби
Наступна новина Волинянка сама віддала шахраям значну суму коштів
Останні новини
Схожі новини