«Томос-тур»: що показав візит Порошенка на Волинь. БЛОГ

«Томос-тур»: що показав візит Порошенка на Волинь. БЛОГ

Президент України Петро Порошенко відвідав Луцьк із Томосом - документом, який має свідчити про важливе "спільне досягнення" за час його каденції, а заодно - допомогти перемогти на виборах. 

Волинь стала третьою областю, куди для вірян привезли Томос. Прихильники президента і керівники нової церкви тут скупилися на слова вдячності і підтримки Порошенку. Натомість критики дорікали за передвиборчий піар на важливій історичній події.

Президент поїхав - можна підсумовувати важливий і показовий день 15 січня на Волині.

ВАЖЛИВІ ПЕРЕДУМОВИ

Волинь була особливою областю для ПЦУ передусім тому, що це - вотчина митрополита Михаїла, одного із найвпливовіших архіпастирів нової церкви. Він давно налагодив хороші, подекуди дружні стосунки із волинськими політиками та посадовцями, активно розбудовував митрополію та після Революції гідності не скупився на критику головного "конкурента" - УПЦ МП. 

Митрополит Михаїл був одним із головних претендентів на сан очільника нової церкви. Історія з його "шантажем" впевнено претендує на звання одного з головних скандалів 2018. 

Відтак для єдності нової церкви Філарету і Порошенку важливо було публічно продемонструвати спокійні і конструктивні стосунки з Михаїлом.

А ще для них загалом вигідно відвідати Волинь, де чи не найактивніше відбувається процес переходу церковних громад УПЦ МП у ПЦУ. Станом на 14 січня їх було вже вісім.

ПЕРЕНЕСЕННЯ ВІЗИТУ І ВИМОГИ "УКРОПУ"

Спершу  Порошенка чекали у Луцьку 11 січня - наступного дня після візиту Порошенка в Рівне. Опозиційні медіа навіть опублікували документи, які нібито свідчать про наміри "звозити бюджетників" на зустріч президента в центр Луцька із районів. А ще партія "УКРОП" поставила публічну вимогу до гаранта - зустрітися із мешканцями Волині у приміщенні облмуздрамтеатру. На таку зустріч "укропівці" навіть обіцяли залучити 300 людей. А напередодні візиту Порошенка ймовірний кандидат в президенти Олександр Шевченко став з білбордів обіцяти "прибрати порох із нашої оселі".

А у Порошенка просто перенесли дату візиту.

Чи пов'язано це із діями опозиції - невідомо. Станом на 15 січня постери Шевченка і далі висіли, проте збори у драмтеатрі "укропівці" вже не організовували. Більше того, лідер обласного осередку партії В'яеслав Рубльов і сам прийшов подивитися на Томос і Порошенка.

А от про звезення людей заговорили знову. Справді, поблизу центру Луцька були автобуси, якими привозили людей, зокрема і шкільний автобус. Проте в ОДА відкидають звинувачення

ЩО ГОВОРИЛИ "ГОСТІ"

Порошенко говорив очікуване: про історичне значення автокефалії і Томосу. Він формально гарантував права українців, які вирішать лишитися в УПЦ МП (чи Російській православній церкві в Україні), проте загальний зміст промови президента всіляко підкреслював, що Порошенко відверто підтримує Автокефальну православну церкву та її очільника Епіфанія. 

"Зараз когось корчить, хтось дуже незадоволений тим, що ми маємо томос. Комусь не подобаються наші подячні молитви, коли ми дякуємо Господу за це. Хтось шукає в цьому томосі відсутність автокефалії – не знайдете і не слухайте ваших інструкцій з Москви – вони точно до добра не доведуть", - заявив він.

Особливою для Волині була подяка митрополиту Михаїлу "за велику мужність". А Михаїл запропонував усім присутнім у Свято-Троїцькому соборі ...заколядувати. Що ж, принаймні публічно Михаїл, Філарет і - заодно. А відтак шанси успішно розбудовувати ПЦУ на Волині і закріпити за собою статус православного лідера регіону у Михаїла - майже безсумнівні.

А ДЕ Ж ПОЛІТИКА?

Томос може допомогти Петру Порошенку переобратися. Навіть найзатятішим опонентам складно критикувати президента за його участь у цій надважливій справі, масштаби якої виходять далеко за межі церкви. Ще й у країні, де більшість виборців вважають себе православними християнами.

Ще у 2018 році штаб Порошенка заявив фактично передвиборче гасло "Армія! Мова! Віра! Ми йдемо своїм шляхом!". Таким чином президент вирішив мобілізувати на свою підтримку патріотичний електорат та прихожан Київського патріархату у той час, як основні опоненти говорять про корупцію та низькі соціальні стандарти.

Як і зустріч у Луцьку, виступи Порошенка у Ківерцях та Рожищі теж переважно стосувалися духовності. А ще - розширення квот для державної мови, зміцнення армії, нових доріг та реформи децентралізації.

Загалом це саме ті напрямки, в яких президенту є чим похвалитися за свою каденцію, тому такі теми для виступу цілком логічні.

Прихильники президента на Волині скористалися шансом відзначити його масову підтримку та засвітитися поряд із Порошенком. Зокрема у Луцьку його зустрічали нардепи Ігор Лапін, Степан Івахів та Сергій Мартиняк, а ще лідер обласного осередку "Солідарності" Іван Мирка. А заступник голови ОДА і блогер Денис П'ятигорець не пропустив нагоди потролити "зрадофілів", публікуючи численні фото і відео Порошенка в оточенні сотень волинян.

У підсумку волинській команді Порошенка вдалося забезпечити "теплий" візит для нього. Провокаторів, які бралися показово критикувати Порошенка, швидко відтісняли, опозиціонерів "нейтралізували" ще раніше (просто перенесли дату візиту). 

Проте схвальні відгуки та сльози радості від отримання Томосу не завжди конвертуються у голоси на виборах. Насправді дізнатися, чи підтримують волиняни Порошенка, ми зможемо лише 31 березня.

Антон Бугайчук (для "Першого")


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Співак з Луцька Монатик показав, як відпочиває з дружиною у Дубаї
Наступна новина Жодних протиправних дій - не вчинялося, - поліція про «захоплення» голови волинської громади
Останні новини
Схожі новини