«Не просто так нам дані ці дітки», – батьки особливої дівчинки з Луцька. ВІДЕО

«Не просто так нам дані ці дітки», – батьки особливої дівчинки з Луцька. ВІДЕО
Оксана Луцик із донькою Софією (фото - theukrainians.org)

Волинське подружжя Володимир та Оксана Луцики, які виховують особливу доньку та є волонтерами організації «Сильні діти», розповіли про свою участь в облаштуванні центру іпотерапії, що працює у селі Вишнів Ківерцівського району, та поділилися  досвідом, як не здаватися, а допомагати особливій дитині стати на ноги.

Про це йшлося в ефірі «UA: Українське радіо Луцьк» 17 квітня у програмі «Радіодень», яку присвятили темі іпотерапії.

«Бачимо у цьому велику місію»

За словами Володимира Луцика, до участі в облаштуванні центру іпотерапії їх спонукало народження особливої донечки Софії.

«Як нам це дається? Не скажу, що легко, не скажу, що важко. Ми це робимо в кайф, нам це подобається, бо ми бачимо у цьому велику місію», – зазначив Володимир Луцик.

Оксана Луцик додала, що це ініціатива багатьох батьків.

Зокрема, за її словами, основна роль у створенні центру однієї з мам Сніжани Аврамук та тренера Володимира Маруняка.

«Коли ми почали знайомитися з іншими батьками, одна мама проявила ініціативу, мовляв, вона готова взяти на себе таку відовідальність. Багато сімей підтримали цю ініціативу. Ми побачили, що традиційна медицина нам перестала допомагати, і ми перестали бачити інші способи допомоги дітям», – розповіла жінка.

«Ми бачимо перспективу і хочемо розвиватися»

За словами Володимира Луцика, допомога держави в облаштуванні центру іпотерапії мізерна.

«Якщо сказати, що держава не допомагала, буде несправедливо. Але якщо порівняти, скільки при цьому допомагають волонтери, люди з великим серцем, то можна сказати, що держава не допомагає… Є люди, які не мають потреби у виді реабілітації, але долучаються», – каже він.

Подружжя розповідає, що на облаштування центру планували витратити одну суму, але поки тривав ремонт, ця сума збільшувалася. 

«Три роки будівництва – це доволі тривалий термін. І наші запити теж ростуть. Тому що ми бачимо перспективу, ми хочемо розвиватися, хочемо приймати дітей не тільки з нашої області, а й з усієї країни. Але треба створити певні умови… Ми хочемо, щоб це було повноцінне приміщення, де могли б жити діти з батьками, могли б ще надавати інші послуги: масаж, фізкультура, послуги логопеда, дефектолога, психолога. У перспективі хочемо створити повноцінний реабілітаційний центр, але в основі щоб була іпотерапія», – поділилася планами Оксана Луцик.

На 30 дітей – троє коней

Як повідомила Оксана Луцик, зараз у центрі постійно займаються 30 дітей, але у громадській організації є близько 70 сімей.

Щодо тварин, то, за словами Володимира Луцика, у центрі є троє коней.

«Якщо для тих дітей, які зараз займаються, то їх ніби достатньо. Але якщо враховувати потенціал центру, амбіції і потребу людей у такому виді реабілітації, то з часом будемо шукати можливість придбати ще коней», – каже Володимир Луцик.

Читати також: Як стати бізнесменом у 16 років. Історія успіху Володимира Луцика

Як проходить заняття з іпотерапії

Під час сеансу іпотерапії дитина перебуває із тренером та ще однією людиною, яка допомагає.

«Заняття триває у середньому 30-45 хвилин. Це залежить від можливостей дитини, щоб не перевтомлювати її. Це різні вправи: і положення лежачи, і впоперек можна на конику їздити, і качається спина дитини. Робота з ногами, руками: дотягнутися до вушок чи хвостика, нахилитися вправо чи вліво. Володимир знає пісеньки і віршики, куди ми підставляємо різні імена. І так у вигляді гри цікаво і дуже швидко проходить заняття. Після заняття є ще контакт із коником: діти можуть погодувати тварину бубликами, сухариками. Це і страх, що така велика тварина. Ате тут і усвідомлення дитиною того, що вона досягнула, змогла, скажімо, погодувати її», – розповіла Оксана Луцик.

«Просто пообійматися з конем, на енергетичному рівні з ним поспілкуватися – це вже частинка реабілітації», – додає Володимир.

Іпотерапія – не панацея

«Ми не можемо сказати, що якщо тільки кататися на конях, все буде чудово. Для глобальних результатів 10 занять мало. Ми бачимо, що дитина стає м’якшою, вона піддається більше для занять фізкультурою, в басейні, стає більш розслаблена. Якщо говорити про повноцінну реабілітацію, треба довший період», – розповів Володимир.

«Ми зрозуміли, що для нас це потрібно постійно», – додала Оксана.

«Дуже багато батьків здаються. А не потрібно здаватися»

Володимир Луцик розповів, накільки насичений день проводить його донька Софійка.

«Ми прокидаємося, доня прослуховує програму, яка дозволяє стимулювати головний мозок. Потім ми рухаємося в садочок, де з нею займаються логопеди, психологи, викладачі музики, математики, читання. Потім іде сон. Потім – басейн. Ми ще відвідуємо приватного логопеда», – розповів Володимир, як проходить день у їхньої дитини.

Також батьки розповіли про започаткований однією мамою флешмоб #деньмоєїдитини. Мета його – розповісти, наскільки насичений день проводять особливі дітки.

«Ми вважаємо, що дуже багато батьків здаються. А не потрібно здаватися. Потрібно на сто відсотків рухатися вперед, ставити нові цілі. Не просто так нам дані ці дітки. Це позиція нашої сім’ї. Ми хочемо показати тисячам сімей приклад, що це не є життєвий вирок. Це просто декілька років для того, щоб поставити дитину на ноги. Такі флешмоби треба запускати, щоб «включати» інших людей, заставляти їх діяти», – зауважив Володимир Луцик.

 

 

Радіодень 17 квітня ТЕМА: ІПОТЕРАПІЯ: ЯК КОНІ ЛІКУЮТЬ ДІТЕЙ, КОЛИ ТРАДИЦІЙНА МЕДИЦИНА БЕЗСИЛА . Ведуча - Марія Таранко. Гості ефіру: Волонтери організації “Сильні діти” - подружжя: Володимир та Оксана Луцики . Телефон у студії (0332) 77 05 25 Viber 050 658 58 82Радіод

Posted by UA: Українське радіо Луцьк on Wednesday, 17 April 2019

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Протилежному погляді» говоритимуть про луцьке сміття
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Середа, 17 квітня. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини