У Львівраді обурені розподілом коштів екологічного податку

У Львівраді обурені розподілом коштів екологічного податку

Львівська обласна рада вітає вчасне прийняття Державного бюджету України на 2018 рік і, водночас, висловлює своє обурення пропозиціями Міністерства екології та природних ресурсів України щодо розподілу коштів екологічного податку.

У Державному бюджеті на 2018 рік передбачається внесення змін до розподілу відсотків зарахування екологічного податку між державним і місцевими бюджетами (з 20 відсотків до державного бюджету та 80 відсотків до місцевих бюджетів на 50 відсотків до державного бюджету та 50 відсотків до місцевих бюджетів).

Таким чином, до спеціального фонду місцевих бюджетів з 2018 року зараховуватиметься лише 50 відсотків відрахувань екологічного податку, у тому числі 15 відсотків – до бюджетів міст, сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад, 35 відсотків – до обласних бюджетів.

Про це йдеться у зверненні Львівради до центральних органів влади та обласних рад України. 
"Вважаємо, що прийняття таких змін є неприпустимим, оскільки:

- суперечить принципу децентралізації, адже розширення повноважень місцевих громад має бути підкріплене відповідним ресурсом;

- органи місцевого самоврядування на місцях краще обізнані з екологічними проблемами, наявними на відповідних територіях;

- території, де розміщені найбільші забруднювачі, мають отримувати найбільшу компенсацію для вирішення своїх екологічних проблем;

- ставлять під загрозу реалізацію державної та регіональної екологічної політики на місцях.

З огляду на зазначене вище, Львівська обласна рада звертається з вимогою переглянути і внести зміни в Бюджетний кодекс України в частині розподілу коштів екологічного податку, а саме: 55% – до обласного бюджету, 25% – до бюджету місцевого рівня, а залишок – до Державного бюджету України", – йдеться в зверненні львівських депутатів.

Документ вчора розглянула постійна комісія Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Депутати рекомендували сесії Волиньради підтримати звернення львіських колег. Відповідний проект рішення вже оприлюднений на офіційному сайті.

Нагадаємо, кошти екологічного податку, які надходять дол обласного бюджету, спрямовуються до спецфонду. В цьому році планується залучити 3256 тис. грн, які  потратять на виконання природоохоронних заходів Регіональної екологічної програми "Екологія  2016 - 2020" у 2018 році.

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькраді вшанували попередніх мерів міста
Наступна новина Луцький депутат закликав перевірити стан маршруток
Останні новини
Схожі новини