У селі на Волині прихожани хочуть поміняти Московський патріархат на Київський

У селі на Волині прихожани хочуть поміняти Московський патріархат на Київський
http://dialogs.org.ua

У селі Грив’ятки Ковельського району на Волині збирають підписи мешканців за перехід церковної громади, яка нині підпорядковується УПЦ Московського патріархату, під юрисдикцію Київського патріархату.

Про це пише Район.Ковель.

Голова Ковельської районної ради Андрій Броїло розповів, що у селі відбулися такі збори, ініційовані самими прихожанами. На них проводили збір підписів про перехід церковної громади під юрисдикцію Київського патріархату.

За словами Броїла, ініціювала проведення тих зборів касир церкви і водночас директор Грив’ятківської загальноосвітньої школи І ступеня Зоя Літвінчук.

У Грив’ятках тільки будується церква УПЦ Московського патріархату. Богослужіння там проводить лише на великі свята протоієрей Микола Мавдрик, який є настоятелем Хрестовоздвиженської церкви сусіднього села Козлиничі.

«Власне кажучи, там конфлікт і виник між священиком і Зоєю Гордіївною. Чи люди її підтримують? Ну, вона назбирала підписів. Отже, напевно, є підтримка людей, раз є підписи. Вони подали це звернення до владики Михаїла з Київського патріархату», – говорить Андрій Броїло.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Мінкультури розповіли, як релігійній громаді змінити патріархат

На збори, крім голови районної ради, приїхали очільник РДА Віктор Козак, благочинний Ковельсько-Введенського благочиння УПЦ МП, протоієрей Василій Сергійчук, Ковельський районний декан УПЦ КП, протоієрей Іоан Бонис, настоятель Благовіщенського собору міста Ковеля (УПЦ КП), депутат Ковельської районної ради від ВО «Батьківщина» Василь Мичко, його колега по депутатській фракції Олександр Титомир, завідуючий фельдшерсько-акушерським пунктом села Козлиничі і також депутат райради Василь Олексюк («Солідарність»), працівники поліції.

«Були питання по коштах, які збиралися на будівництво церкви. Яка їхня доля? Виникло непорозуміння в цих грошах між настоятелем майбутнім, він же опікується будівництвом, і касиром. Незрозуміла доля коштів. Звинувачення були такі, що кошти невідомо де поділися», – каже Андрій Броїло.

Як стверджує голова районної ради, збори закінчилися тим, що «всі будуть чекати Об’єднавчого собору для того, щоб уже створювати єдину церкву, єдину церковну громаду».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Об'єднавчий собор у Києві відбудеться на початку грудня, – ЗМІ

«Ну, але як вже приймуть рішення самі прихожани, це вже їхнє бачення. Частина людей сказали, що вони за ту церкву, яка є в них, а частина – за церкву Київського патріархату. Як би наша місія району там була миротворча і все таки довести позицію Президента України про те, що церква має бути єдиною, помісною Українською церквою. Єдина держава – єдина українська церква», – мовив голова райради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Смертельна аварія на Волині: бус збив велосипедиста на зебрі
Наступна новина У Луцьку – бум на автосервісах: водії масово «перевзувають» авто. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини