Уперше за 120 років на Волині не буде повені

Уперше за 120 років на Волині не буде повені
Фото ілюстративне

Волинські гідрометеорологи та фахівці з водних ресурсів занепокоєні тим, що аномально тепла зима негативно позначилась на формуванні весняного водопілля. Вважають, що така ситуація загрозлива для водойм області за умов спекотного та сухого літа.

Про таку ситуацію станом на 19 лютого 2020 року повідомила заступниця начальника Волинського центру з гідрометрології Людимила Кващук під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулась під головуванням заступника голови ОДА Олександра Троханенка, повідомили у відділі інформаційної політики Волинської ОДА.

За її словами, упродовж 2019 – 2020 на річках Волинської області склались вкрай несприятливі гідрометрологічні умови через відсутність талих вод, які щороку підживлювали водойми нашого регіону. Тому зараз водність річок області нижча від середньої норми. Поточні рівні води в річках більш ніж на 1-2 метри нижчі за відмітки заплави, окрім річок Прип’ять та і Стохід – там менше метра.

«Щодо Світязя – на сьогоднішній день рівень води в озері складає 102 см. Він підвищився на 10 см у порівнянні з грудневими позначками 2019 року. Цьому сприяли значне зниженням температур, випаровуваності та значні опади, які покращили ситуацію», – повідомила Людмила Кващук.

Читати також: Чому міліє Світязь? Що і хто на це впливає? Як буде далі? Цифри і факти від експерта

В. о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук доповів, що на сьогодні жодна з річок області не вийшла на заплаву та має достатній запас – від 40 см у річки Стохід і до 2 метрів у річках Стир і Західний Буг.

«В таких умовах вперше за історію спостережень весняної повені не буде. Разом з тим, враховуючи кліматичні зміни, не виключені паводки, які можуть спричинити локальні опади», – наголосив посадовець.

Читати також: Заморозки у квітні і «бабине літо» у грудні. Прогноз від народного синоптика з Волині на 2020 рік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Безпечні мікрокредити. Як не натрапити на шахраїв?
Наступна новина Стали відомі прізвища луцьких бізнесменів, чия техніка трощила Центральний ринок
Останні новини
Схожі новини