«Усі просять за це гроші. Ми – ні». Рекрутери служби зайнятості. Як це працює на Волині?

«Усі просять за це гроші. Ми – ні». Рекрутери служби зайнятості. Як це працює на Волині?

Юлія Грицюк - лучанка, яка заснувала і розвиває свій бренд. Вона мріє про мережу пекарень, де готують таку продукцію, яку «можна їсти дітям». З цієї мрії починала свій старт пекарня Happy Bakery, яка сьогодні вже має дві торгові точки в Луцьку.  

Але Юлія Грицюк мріє і про інше: щоб люди в її пекарнях працювали такі, які пекли б хліб чи іншу випічку (чи продавали його) так само з душею, як це робить вона.

Люди є складовою успіху навіть найменшого бізнесу. А якщо йдеться про те, що потребує ручної праці, то й поготів.

Чому ми так довго про це розказуємо? Ми почули цю історію від Юлії у стінах служби зайнятості. Коли у роботодавців є потреба в унікальних вакансіях, тоді ця служба підключає до пошуків рекрутерів.


Рекрутинг – послуга, яку державна служба зайнятості не надає масово. Це радше – унікальні історії з пошуків роботи. Державна структура фактично виконує те, що за великі гроші роблять рекрутингові агенції: вона шукає робоче місце під конкретну людину з конкретною долею та історією або навпаки шукає особливого працівника під унікальне робоче місце. Так частина людей знайшли роботу на «Happy Bakery». Але Юлія Грицюк – тільки одна із подібних роботодавців.

 

«Ми маємо низку успішних кейсів. Хоча цей напрямок роботи нашої служби не можна назвати масовим. Тут ми працюємо або з топовими роботодавцями, яким треба допомогти підібрати персонал, або з найбільш складними вакансіями, такі ми називаємо унікальними», - каже керівник обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Нещодавно у стінах Волинського обласного центру зайнятості зібрали за круглим столом фахівців цієї служби та представників роботодавців, аби поговорити про результати співпраці та напрацювати механізми з вдосконалення рекрутингових послуг на майбутнє.

Читайте історію «Першого» , як рекрутинг допоміг знайти роботу масажистові Сашкові, який не бачить.

Рекрутинг як послугу служба зайнятості на Волині розвиває з 2018 року. Це відносна нова послуга державної установи, яку всі звикли звати «біржею праці».

Фахівці-рекрутери шукають роботу за бажанням клієнта і не обмежуються тими, хто став на облік у ЦЗ. Вони працюють над певними окремими історіями: наприклад, коли у людини є рідкісна професія, або вона має низку причин, що заважають їй працевлаштуватися. Рекрутери є посередником між роботодавцем та людиною. За потреби – коригують резюме, ведуть перемовини з тими, хто може надати роботу.

На Волині діють відділи рекрутингу в Луцьку та Ковелі, а окремі фахівці (їх 16) працюють при осередках у районах та селищах, що донедавна були районними центрами.

Що вони роблять?

Рекрутери працюють із банком резюме, відбираючи до нього всі запити про пошуки роботи у регіоні з різних ресурсів. Нині у банку резюме – понад 10 тисяч позицій. Йдеться не лише про офіційно безробітних чи тих, хто стоїть на обліку в ЦЗ.

Рекрутери не просто шукають роботу, не вимагаючи за цю послугу грошей. Відмінність від низки інших ресурсів, які пропонують робочі місця чи розміщують резюме, в тому, що тут фахівці надають супровід працівнику на робочому місці.

Що означає супровід рекрутера?

Людина йде на співбесіду в ЦЗ – фахівець розпитує її про досвід, вподобання, вміння і тд. – фахівець сам шукає вакансії і домовляється з роботодавцем – людина йде на співбесіду до роботодавця – рекрутер із ЦЗ цікавиться долею цієї співбесіди і сам комунікує з роботодавцем.

Роман Романюк

«Є такий термін «працезакріплення». У цьому випадку нам важливо, аби людина не просто дізналася про вакансію, спробувала себе в цій роботі, а залишилася на робочому місці. Тільки тоді ми будемо вважати, що виконали завдання», - каже Роман Романюк.

Із січня по серпень 2021-го 1610 роботодавців скористалися послугами рекрутингу. З них 396 – ті, які до цього не користувалися послугами ЦЗ взагалі. Працевлаштовано 772 людини.

Із досвіду:

«Шукати персонал через рекрутерів – набагато комфортніше та ефективніше, ніж брати людей з обліку. Шкода, що ця послуга не така масова. Але це той напрямок, в якому службі зайнятості треба рухатися, однозначно», - каже підприємиця Юлія Грицюк, яка розвиває у Луцьку мережу Happy Bakery.

Свого часу жінка працювала в одній із місцевих компаній, із центром зайнятості співпрацює з 2014-го, коли вирішила стартували з власним проектом. Разом із партнером у бізнесі вони «привели» в Луцьку мережу закладів Франс.уa.

«Коли ми працювали над Франс.уa, то використовували можливість працевлаштувати персонал офіційно і отримати за це пільги у сплаті податків. Згодом під час локдауну мали компенсації від держави, це теж було дуже доречно. І от саме в локдаун вирішили стартувати з новим проектом. Мені дуже хотілося чогось свого. Якщо Франс.уa – то була франшиза, то пекарня Happy Bakery – стовідсотково луцький бренд. Саме тут ми вже скористалися послугами з рекрутингу. Наша місія – годувати людей теплим хлібом. Є такі вакансії, які без допомоги рекрутерів нам не під силу. Дуже важко, наприклад, шукати пекарів, то взагалі наша глобальна потреба», - зазначає Юлія Грицюк.

Юлія Грицюк

«Це вигідно роботодавцеві, бо ви не витрачаєте часу на підбір кандидатів з великої кількості осіб. Дуже добре, що людина приходить на роботу не з вулиці, а вже фактично після першої співбесіди, яку з нею проводить рекрутер. Звичайно, що однозначна перевага для нас у тому, що це безкоштовно. Добираючи персонал, ми пробуємо різні шляхи», - розповідає директорка з виробництва компанії «ВЕСТКОНД» Антоніна Сукач.

Серед тих роботодавців, які традиційно користуються послугами рекрутерів щодо пошуку працівників, - компанія «КОНТИНІУМ-ТРЕЙД». Як зауважила менеджерка з відбору персоналу Юлія Макарицька, традиційно з допомогою рекрутерів шукають людей на складні чи унікальні вакансії.

Для прикладу, з-поміж успішних кейсів рекрутингу – робота для сомельє, машиністки крану, рибовода, ливартника пластмас, хіміка, епідеміолога і навіть … настроювача піаніно та роялів. 

До речі:

У центрі зайнятості створили інтерактивну карту вакансій Волинської області. Там позначають усі актуальні вакансії на Волині, інформацію про умови праці, вимоги до кандидата, графік роботи, контакти рекрутера. Оновлюють її щопонеділка (карта – тут)

Інформацію про вакансії ЦЗ поширює у соцмережах, на сторінках філій у фейсбуці.

Рекрутери ЦЗ для пошуку вакансій активно використовують ресурс linked.in. А також співпрацюють із сайтами з пошуків роботи work.ua, rabota.ua, jobs.ua.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 5 історій про старт. Вони почали бізнес у найскладніший період – в карантин


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина МОН змінює правила вступу до вишів
Наступна новина У Торчині побили ветерана АТО
Останні новини
Схожі новини