Від А до Я: у Луцьку розповіли про сучасну драматургію

Від А до Я: у Луцьку розповіли про сучасну драматургію

У книгарні «Є» відбулася третя лекція проекту «Мистецтво після зламу: 1918-2018». Тема зустрічі: «Українська драматургія сьогодні: на початку і наприкінці часів».

Захід пройшов 28 серпня, – повідомляють організатори.

Епіграфом до лекції став вислів сучасного українського драматурга Павла Ар’є «На початку і наприкінці часів», за однойменною п’єсою якого зняли фільм «Брама» (2017).

Прочитала лекцію Жанна Бортнік – кандидат філологічних наук, викладач кафедри словесних дисциплін Луцького педагогічного коледжу. Лектор протягом багатьох років досліджує сучасну драматургію, зокрема сучасну монодраму як культурний феномен.

Пані Жанна разом із слухачами створила словник сучасної драматургії – від А до Я, пропонуючи на кожну літеру назву мистецького явища, імена новітніх драматургів, розповідаючи про сучасні п’єси і, звісно, про театр.

Розпочала лекцію Жанна Бортнік з визначення «нової української драми». Дослідниця зазначає, що активний процес становлення української  сучасної драматургії розпочався після Революції Гідності.

Ключова проблема сучасної драматургії – це вибір між пошуками та епігонством. Пані Жанна зазначає, що «спостерігається постійне протиборство між моделюванням, випробуванням, пошуками та наслідуванням стилю, форми, ідей».

Серед ознак сучасної української драматургії лектор виокремлює експериментальність, об’єднання різних видів драм, відчуження як форму критичного мислення, перформативність.

Актуальним є дослідження «інакшості»: ЛГБТ-спільноти, насильство, війна та ін. Перформативність – ще одна важлива ознака сучасної драматургії. «Все навколо нас перетворюється в цілу подію. Сергій Жадан не просто читає вірші на сцені. Під час його вступу ми спостерігаємо своєрідну монодраму», – каже пані Жанна.

Лектор також познайомила слухачів з новомодними термінами, такими як драма-сайдквел (Ніна Мазур «Леді Капулетті»), драма-кросовер (Олег Миколайчук «Гайдамаки. Інші»), драма-приквел (монодрами КЛІМ), драма-римейк (Людмила Тимошенко «Не мона відержат») та інші.

Організатори – члени Мистецьке об’єднання «Стендаль» – зазначають, що наступні лекції будуть присвячені культурі Білорусі, Польщі та Латвії. Адже літератори саме цих країн будуть виступати під час проведення Міжнародного літературного фестивалю Фронтера (17-18 листопада, Луцьк). Наступна лекція, де лучани зможуть дізнатися більше про білоруську літературу, відбудеться вже наприкінці вересня. Стежте за анонсами.

Партнери: Департамент культури Луцької міської ради, Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, Роман Бондарук, «Кромберг енд Шуберт».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучани дізнаються, як працює пошук у Google
Наступна новина Луцькі депутати відмовились запровадити мораторій на продаж книгарень
Останні новини
Схожі новини