Які економічні виклики чекають українців у 2018 році: думка експерта

Які економічні виклики чекають українців у 2018 році: думка експерта

Україна в 2018-му зіштовхнеться з низкою економічних проблем, пов'язаних, зокрема, з тим, що інфляція з’їсть підвищення зарплат і пенсій у 2017 році. А також із труднощами початку впровадження реформ.

Таку думку сайту "24" висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Як зауважує політолог, по-перше, уряду доведеться шукати нові джерела для проведення повторного підняття пенсій і проведення індексацій (Згідно закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік", мінімальна зарплата зросте до 3723 гривень. Середня зарплатня триматиметься на рівні від 8374 грн до 8629 грн – "24"). По-друге, потрібна буде наявність політичної волі і ресурсу для забезпечення реалізації першого етапу медичної реформи.

Впровадження медреформи не повинно призвести до погіршення якості медичного обслуговування, скорочення лікарень тощо. Гроші мають дійсно піти за пацієнтом, а не залишатися на папері. Владі доведеться в ручному режимі втручатися у випадку підвищення цін на медикаменти. Фармакологічний бізнес не надто радісно сприйняв ідею про дешеві ліки для пацієнтів. І намагатиметься торпедувати це, тому можливі картельні змови,
– зауважує Віталій Кулик.

По-третє, як вважає фахівець, виникнуть питання, пов’язані з приватизаційними комплексами, на що робить ставку уряд. За словами Кулика, умови конкурсу приватизації держпідприємств прописані не прозоро, іноземний великий інвестор не йде, а національні олігархічні групи ведуть жорстоку боротьбу за державну ренту контролю за певними сегментами.

"Корпоративні конфлікти, вияви яких ми бачимо в рішеннях Високого суду в Англії – ознаки порушення олігархічного консенсусу. Якщо після арешту активів олігархів Коломойського і Григоришина заблокують активи Ахметова, то буде зірваний олігархічний консенсус "під" президентські вибори в Україні в 2019 році. Таким чином колективний Захід спробує створити такі умови, щоб олігархи не вплинули на політичний розклад і перебіг президентської кампанії в Україні", – наголошує Віталій Кулик.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні тимчасово заборонили популярні ліки
Наступна новина Звільнені з полону терористів волиняни виїхали додому
Останні новини
Схожі новини