«За громадами потрібен контроль, і Луцька райрада може це робити», - Олександр Омельчук

«За громадами потрібен контроль, і Луцька райрада може це робити», - Олександр Омельчук

Рік тому в Україні завершили об’єднання громад. Замість 16-ти районів утворилося всього чотири: Луцький, Ковельський, Володимир-Волинський та Камінь-Каширський. Кожен отримав свою районну раду та державну адміністрацію. Луцька районну раду очолив Олександр Омельчук – представник партії «За майбутнє», колишній депутат Волинської обласної ради.

30 листопада він зібрав прес-конференцію, на якій розповів, що вдалося і не вдалося зробити, та поділився думками, навіщо взагалі існують районні ради в умовах децентралізації.

Про реалії роботи в районній раді

«Коли я прийшов сюди, мене здивувало, що ухвалення будь-якого рішення триває місяцями. Це є головними гальмами розвитку України. Навіть щоб покласти бруківку біля районної ради, ми витратили 6 місяців: усі погодження, проведення торгів на Prozorro. Щоб якусь будівлю виставити на аукціон, потрібно три сесії провести. Як ми можемо швидко розвиватися за цих умов?

Сильна заполітизованість, бюрократія заважають. Це все треба скорочувати і спрощувати. Для прикладу я завжди кажу: «А якщо ворог нападе? А ми радимося, збираємо засідання, комісію формуємо. Тим часом тут будуть снаряди літати».

***

«Попри це, нам вдалося об’єднати депутатський корпус, незважаючи на партійні прапори. З кожним є записане інтерв’ю, організовуємо різноманітні виїзні засідання. Завжди кажу: якщо у вас є ідеї, приходьте – будемо працювати. Також активно спілкуємося з головами громад, тому що їм на місцях видніше, які є потреби».

Про досягнення

«Дуже важливо те, що ми почали підтримувати демобілізованих учасників АТО/ООС та членів їхніх родин. Допомагаємо їм із оздоровленням, лікуванням. Враховуючи наш скромний бюджет, ми все одно виділили на це гроші і показали приклад. Сьогодні це дуже важливо, адже війна триває вже майже 8 років. Тим паче, ми бачимо, як зараз реагує Білорусь.

На мою думку, це ключова програма. Хотілося б, щоб громади також долучилися, адже від морального духу бійців залежить наш спокійний сон».

***

«Також на сесію виносимо питання про депутатський фонд. Як на мене, він повинен бути, щоб підтримати тих мешканців району, кому потрібне лікування. Враховуючи складні економічні обставини, ми мусимо допомагати. Наповнювати цей фонд плануємо за рахунок продажу майна».

Про комунальне майно і перспективи його продажу

«Ми стали правонаступником усього майна на території Луцького району. Загалом із початку каденції вже передали громадам близько 800 будівель. Це школи, садочки, ФАПи, амбулаторії, будинки культури, бібліотеки. У нас лишилося 34 об’єкти. Частина здається в оренду – на цьому ми заробляємо. Щодо частини депутати повинні визначитися, чи потрібні вони нам. Якщо непотрібні, то ми їх продаємо або передаємо громадам».

***

«Почали з того, що навели порядок у власному ж приміщенні. Тут ремонт не робився десятки років, хоча у попередніх скликаннях бюджет був величезний. Була якось невелика пожежа, то так і лишили стелю обгорілу.

Тепер районна рада розвивається, показує приклад іншим радам. А кошти, які лишились, ми поклали на рахунки і не помилились, тому що наразі держава на утримання районних рад не дає ні копійки. Інші районні ради потрапили в колізію, коли на початку розподілили всі кошти, а тепер не мають ні на зарплату, ні на вивільнення працівників».

***

«На жаль, недобудований терапевтичний корпус лікарні у Горохові вдалося продати дешевше, ніж нам хотілося б (будівлю продали з аукціону за 1,8 мільйона гривень, - ред.). Якби вона була в обласному центрі, думаю, ця будівля вартувала б десятки мільйонів гривень. На жаль, за 50 кілометрів від обласного центру ціна в десятки разів менша. Ми запрошували багатьох інвесторів. Деякі навіть не приїжджали. Дивились на мапу, бачили кількість населення і не хотіли більше нічого говорити».

Про порушення в медицині

«Ми зверталися до правоохоронців з проханням перевірити амбулаторію у Рожищі. На її реконструкцію свого часу виділили 5 мільйонів гривень, але туди заходиш і відразу видно – стільки грошей туди не вкладено. Проводка погана, немає водовідведення, каналізації – тепер треба ще величезні суми на те, щоб її привести до ладу і відкрити. Нещодавно на керівника управління капітального будівництва області через це відкрили кримінальну справу.

Я вважаю, що районні ради мусять бути, щоб контролювати такі речі. Повірте, багато справ вдалося винести на поверхню».

***

«Також ми подавали документи на перевірку Горохівського, Рожищенського, Луцького районних ЦПМСД. В останньому, ви пам’ятаєте, директорка Оксана Чертюк призначила собі зарплату 189 тисяч гривень і премію – 1,4 мільйона гривень. Вся Україна чула про цей випадок.

На сесії ми приєднали цей ПМСД до Ківерцівського. Там були проведені перевірки, але Оксана Чертюк лишилась працювати сімейною лікаркою».

Про «війни» з керівниками Горохівської громади

«Вони часто кажуть: це наше майно. Тоді ми просимо показати документи, що це підтверджують. Вони їх, звісно, не мають.

Посадовці почали захоплювати котельні, наше майно, зокрема автобус, самовільно витрачати бюджетні кошти в тих приміщеннях, що їм не належать. Ми зверталися в правоохоронні органи: сьогодні порушено вісім кримінальних проваджень.

Не можна зневажати закони. Ми дійдемо до анархії, якщо будемо себе так поводити, особливо керівники громади».

Про те, що не вдалося зробити

«На жаль, не вдалося забезпечити мешканців району соціальним житлом. Нам цікаво, щоб медики, рятувальники, поліцейські лишилися в селі, а не виїжджали за кордон. Ми передавали приміщення, які можна було переробити під соціальне житло. Але ці рішення блокувались, зокрема, Горохівською міською радою. Є багато будівель, які просто руйнуються. Дайте їх молодим сім’ям – хай живуть і розвивають свої громади. Не потрібно зволікати».

***

«Також у нас ухвалена програма комп’ютеризації шкіл Луцького району. Від народного депутата по соцеконому мали надійти кошти, але нас як районну раду взагалі виключили з бюджетного процесу. Водночас повноважень у нас ніхто не забирав, згідно з Конституцією».

Навіщо районна рада, коли є самостійні громади

«Реформа децентралізації не є досконалою, оскільки відсутній контроль за громадами з боку держави. Якщо так далі піде, все розвалиться. Місцеві князьки кишені понабивають, землю розподілять, а об’єкти кинуть напризволяще і скажуть: «У нас грошей немає». А це школи, садочки, медичні заклади, дороги, освітлення.

Ми знаємо, що робиться, наприклад, в Підгайцях, де за одну сесію можуть роздати тисячу гектарів землі.

Я вважаю, повинне бути негайне втручання президента, уряду, народних депутатів в цей процес. Тому що перспективи були чудові, але обіцяне незавершене. У нас не повинно бути обласної адміністрації. Замість неї мають бути префект і виконком при в обласній раді. Тоді децентралізація буде справді завершена. А зараз, який вплив на того ж Підгайцівського голову? Робить, що хоче. Земля там надто цінна, бо громада біля Луцька.

Натомість деякі громади не мають грошей навіть на утримання свого апарату, а державна допомога на це непередбачена».

Про плани

«Хочемо відстоювати повноваження районних рад, а також інтенсивно працювати з депутатами Верховної Ради, щоб спільно втілювати ідеї для розвитку Луцького району».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки часу матимуть українці, аби витратити тисячу Зеленського
Наступна новина У Луцьку 1 грудня запрацює перша філія ЦНАПу
Останні новини
Схожі новини