«Зе-команда» і… миші. Репортаж із квітневої сесії Луцькради

«Зе-команда» і… миші. Репортаж із квітневої сесії Луцькради
Євген Ткачук під час сесії Луцькради 24 квітня

Якщо прийти на сесію Луцькради раніше, то можна почути багато цікавого.

У кулуарах, наприклад, говорять, що цього тижня «шеф уже верньотся» і що уже відоме прізвище майбутнього голови Волинської ОДА. Запитую – хто. Усміхаються, кажуть: точно не Рубльов…

А тим часом на столи ставлять «Червону калину». То - негазована вода.

Протирають пил.

- Люба, ви в себе в кабінетах мишей не помічали? – один із працівників апарату відволікає хтось сумлінну техпрацівницю.

- Ні… - спантеличено піднімає голову та. – А що, є?

- На другому поверсі бачив… - киває чоловік.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Хто стане новим губернатором Волині?

«Як з мітлою стою – неінтєрєсно»

За кілька хвилин до зали починають сходитися обранці. Микита Рабан (УКРОП) у зеленій краватці. Чи не з нагоди перемоги Зеленського? Микола Дендіберін (УКРОП) у новенькому костюмі з Іспанії. Вишневому.

Колеги одразу розсипаються в компліментах: цей обранець денді ще той…

- Як з мітлою на Києвском майданє стою, то нікаму нє інтересно. А як тільки красіво одягнешся… - коментує Дендіберін.

«Як з мітлою на Києвском майданє стою, то нікаму нє інтересно.
А як тільки красіво одягнешся...»

Жваво заходить до зали депутат Євген Ткачук (позафракційний) Після того, як правоохоронці піймали його на гарячому, коли давав хабаря, обранець деякий час не ходив на сесії.

Минулося… З тильного боку його мобільного телефона – яскрава наліпка «Зе-команда +1». Нагадаю, у раді Ткачук – позафракційний.

О. Віктор прийшов на сесії ратувати за дитячу церкву на вул. Конякіна. 
У Луцькраді їй цього дня виділили землю

Такою ж наліпкою міг похвалитися і «вчорашній» радикал Сергій Була, теж позафракційний. Цього дня він завзято відстоюватиме «наведення порядку» на фермерському ринку біля луцького РАЦСу. З наліпкою «Зе-команда» і телефоном у руці доводитиме, що це аж ніяк не через те, що недобудованому житловому комплексу «Егоїст» на 13-ть поверхів, до якого, кажуть, Сергій Була має безпосередній стосунок, треба місця для парковки…

Насамкінець до сесійної зали заходить… священик. Все. Можна починати.

«Показові виступи», або На рибалку – в Брище

Щоб не «маринувати» людей, які прийшли на сесію зі своїми наболілими питаннями, луцькі обранці спершу вирішують їх вислухати.

До трибуни йде Анна Войтюк та Володимир Нагурний із Княгининівської ОТГ. Говорять про смердючі озера фільтрату на Брищенському полігоні. Говорять – тут, бо саме під Брище звозять сміття з усього міста.

- Хто там із вас виступав на телебаченні і казав, що в тій воді можна рибу ловити? Запрошуємо вас на рибалку. Можемо і почастувати тим, що наловите, - емоційно виступала Анна Войтюк.

Княгининівці стверджували, що надіслали депутатам звернення, однак ті його чомусь не отримали. Ситуація – насправді критична і обранцям про це відомо. Був би у Луцьку Григорій Недопад (перший заступник міського голови), розповів би про стратегію вирішення проблеми, вона у «луцькрадівців» є, наголосив Григорій Пустовіт (Батьківщина). Домовилися, «після Паски» організувати на сміттєзвалищі день депутата.

Представники Княгининівської ОТГ прийшли… запросити депутатів «на рибалку»

Далі трибуну займає фермер із Чарукова Олег Галасун. Відомий волинський аграрій. Каже, востаннє був у цій залі, коли йому з колегою грамоти вручали. Тепер фермери, схоже, за бортом. А все тому, що  нависла загроза над «зеленим ринком» поблизу РАЦСу. Свого часу, ще при міському голові Богданові Шибі аграріям дозволили торгувати сільгосппродукцією у кількох точках Луцька. За роки люди звикли до того, що у спальному районі, під вікнами багатоповерхівки, можна купити молоко чи яблука, які свіжі, якісні і точно волинські.

Євген Ткачук та Ігор Поліщук: «То на рибалку їдем?»

Намір влади прибрати ринок викликав обурення у фермерів. Останні, не соромлячись, називають причину змін: будівництво ЖК «Егоїст». Н-і-і-і… Каже, депутат Сергій Була. Наголошує, йому небайдуже ситуація щодо ринку, бо є «депутатом від того округу». Переймається, що туалетів під РАЦСом нема, що фермери забруднюють район…

Стали на захист ринку з капустою, молоком і яблуками Микола Собуцький (Самопоміч), який і сам фермер у другому коліні, Андрій Покровський (Солідарність), Павло Данильчук (Народний контроль). Наголошували: хай працює ринок до 12 години.

- Ми не можемо все місто перетворити на ярмарки, - відповів в.о. міського голови Григорій Пустовіт.

Олег Галасун з товаришами, такими ж виробниками, ще трохи посидів вкінці зали, позітхав, щось пробував сказати з місця, а далі – встав і пішов…

- Може, ми вже завершимо ці показові виступи? - резюмував депутат і голова бюджетної комісії Борис Смаль (УКРОП).

Григорій Пустовіт: «Ми не можемо все місто перетворити на ярмарки»

«А портрет Зеленського повісите?»

Ні, «показові виступи» або гучні заяви опозиції до укропівської більшості в міській раді тривали. Алла Надточій (Самопоміч) заявила, що в мерії «чистять» відео з трансляції сесії, вирізаючи незручні шматки. Лідерка фракції «Самопоміч» Юлія Вусенко згадала про «цензуру на «Аверсі», де нібито так само в ефір не пускали незручних міській владі коментарів депутатки.

- В часи Януковича і не таке було, - Григорій Пустовіт у відповідь згадав і своє «секретарство» і попросив завершувати «розминку».

«В часи Януковича і не таке було»

Розминка, домашнє завдання, імпровізація… - на сесії все, як у КВН.

Через години дві Григорій Олександрович раптом згадує, що забув про «одну важливу подію».

- Я вас всіх хочу привітати із демократичним вибором. Український народ обрав нового президента. Упевнений, що це додатковий імпульс для розвитку держави, - наголошує секретар ради.

- А портрет Зеленського у кабінеті повісите? – жартує депутат Данильчук.

- Буде, буде портрет. Обов’язково, - усміхається Григорій Олександрович.

Павло Данильчук: «А портрет Зеленського повісите?»

Бюджет і маца – «хлєб свабоди»

Окрім жартів, «показових виступів» і заяв, була цього дня і рутина. Внесли зміни до бюджету. Зокрема, виділили 300 тисяч гривень на обладнання для очистки мулових карт у Липлянах (за однією з версій, щоліта сморід у місті настає саме через очисні водойми, що в Липлянах під Луцьком). Погасили борги КП «Луцьктепло» перед фірмою «Тепелен», на 230 тисяч. І ще 300 тисяч – запланували на обладнання для очищення фільтрату на Брищенському полігоні.

- Я тєбє пріньос мацу, - раптом шепче на вухо депутат облради від УКРОПу Сергій Леонтьєв.

«Маца – ето хлєб свабоди»...

Як відомо, він любить навідуватися на сесії Луцькради, майже завжди із одними і тими ж цукерками. На цукерки бізнесмен підсадив усю сесійну залу: скоро треба буде програму протидії каріесу запроваджувати))

Він справді приніс пасхальний хліб іудеїв – мацу. Каже, подарунок із Ізраїлю. На коробках – написи українською і російською, вітання з нагоди свята Песах. Біля гірки цукерок «Рошен» - листівка від Ігоря Коломойського.

- Маца – ето хлєб свабоди, нєзавісімості і дєнєжного… - продовжує Леонтьєв, спостерігаючи, як обранці тиснуть на кнопки і приймають бюджет.

Страсна середа: «хай зайде Моклиця»

«Перекусили», запили те все кавою – і по перерві приступили до роботи. Григорію Пустовіту присвоїли новий ранг. Для цього на якусь хвилину-другу в президію запросили депутата Олександра Козлюка (щоб закон не порушувати і самому за себе не голосувати і не головувати).

Той приміряв роль мера, а Григорій Пустовіт тільки посміхався. Потім відправили на навчання в академію для чиновників заступника міського голови Костянтина Петрочука. Той хвилювався, перекладав з місця на місце мобільний телефон (теж із наліпкою «Зе-команда»), але «за» була навіть традиційно опозиційна Юлія Вусенко.

«Кадри, які керують містом, мають бути якісними», – сказала Вусенко і проголосувала за те, 
щоб Костянтин Петрочук вчився за гроші бюджету
У Костянтина Петрочука теж «статусна» наліпка на телефоні)

- Кадри, які керують містом, мають бути якісними, - зазначила депутатка.

Головна освітянка міста Зіновія Лещенко довго відстоювала низку проектів щодо галузі освіти і відбивалася від небажаних запитань.

Навзаєм провладна більшість «завалила» проект про затвердження програми встановлення газових лічильників за кошти бюджету. Ініціатором був Андрій Покровський. Його підтримали самопомочівці. Однак, на думку депутатів від більшості, лічильники мав би встановлювати… Фірташ, власник облгазів, а не міськрада. Та й фінансування таких справ із бюджету суперечить закону, наголосив Григорій Пустовіт.

Що було доброго і світлого – так це поява програми «Автентичний Луцьк». Свободівець Андрій Білан запропонував реставрувати коштом бюджету старі двері та вікна. Не просто старі, а унікальні. Тут усі погодилися без суперечок.

Під завісу – бій за туалет на Театральному майдані. Громадську вбиральню в центрі міста віддали підприємцеві і дозволили зверху збудувати… кафе. Мовляв, туалети треба демонтовувати, бо вони в страшному стані. А щоб підприємцеві був з того який зиск… Юлія Вусенко назвала це «звичайною схемою, як збудувати об’єкт в центрі міста». Крім «Самопомочі», не голосували це вбиральню і свободівці. Проти – і «Народний контроль».

Але це не завадило більшості натиснути «за».  З другої спроби. Хтось один спершу недотиснув…

Наостанок лідер фракції «Народний контроль» Павло Данильчук пропонує колегам… позбавити як мінімум двох обранців їхніх мандатів і обрати в раду наступних за списком. Каже, ні Наталії Бунди, ні Петра Нестерука у сесійній залі вже давненько не бачили. Обоє – від «Солідарності».

Мовляв, хай «зайдуть» активісти Юрій Моклиця і Олександр Ніколайчук.

- Ні-і-і… Ми не будемо переслідувати політичних опонентів. Некоректно, - тамуючи у собі посмішку, відреагував Григорій Пустовіт.

Андрій Авраменко ще не так давно був у «Солідарності». Тепер же фактично «перевзувся»

 *  *  *

Частина обранців розходиться одразу після вбиральні. На кону – програма охорони довкілля, але багатьом це вже не так цікаво…  Далі – Гімн у напівпорожній залі.

За вікном – страсна середа. У цей день згадують Іуду і 30 срібняків, за які він продався. Може, тому і провели сесію 24 квітня?..

На столі у кулуарах – вже жодної цукерки. Одна маца. Лишилася. Мишам?

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

Ранок. Кава. Сесія
24 квітня. Страсна середа...
Микита Рабан вбрався у «зелене»
Євген Ткачук гучно відстоював дитячу церкву
А опозиція, словами Бориса Смаля, демонструвала «показові виступи». 
Хоч їм так не здавалося
Серед присутніх – фермери...
Отець Віктор Михалевич прийшов не з нагоди Великодня чи страсної середи. 
Каже, в церкві будуть навіть пеленальні столики та ігрові кімнати

Тим часом у порядку денному – до сотні питань

У тренді...

А наліпки в депутатів – різні...
Микола Собуцький ратував за ярмарок біля РАЦСу

«Приїдьте в Брище! Наловите риби...»

Олег Галасун: «Останній раз був тут, коли грамоту давали»
Тим часом проекти Покровського більшість не бере до уваги
А листівки Коломойського?))

Той незручний момент, коли Козлюк «підсидів» Пустовіта))
«Самопоміч» атакує Зіновію Лещенко

Зіновія Лещенко сама не справляється
Але є й важливіші справи. Наприклад, туалет. Чи кафе?
Таки кафе! Відпрацювали...

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Українську мову потрібно відстоювати і за кордоном», - луцький мандрівник Богдан Климчук
Наступна новина Луцький депутат поїхав у Чернівці жалітися на опозицію, яка «не дала» купити швейцарські тролейбуси
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні