Журналісти про корупційний футбольний скандал: До заяв щодо ФК «Волинь» є запитання

Журналісти про корупційний футбольний скандал: До заяв щодо ФК «Волинь» є запитання

Волинські спортивні оглядачі не вірять в те, що футбольні корупційні викриття, озвученні правоохоронцями, матимуть глобальні наслідки для цього види спорту в Україні. Однак такі дії вважають вкрай необхідними для національного футболу та такими, що можуть оздоровити та змінити український чемпіонат.

Нагадаємо, 22 травня міністр заявив, що поліція викрила корупційну схему в футболі, учасниками якої щонайменше 50 футбольних клубів та група арбітрів. Зокрема, нібито одному з українських арбітрів пропонували 100 000 гривень за сприяння у перемозі ФК «Суми» в протистоянні з ФК «Волинь». 

Перший звернувся до волинських спортивних оглядачів за коментарями щодо цієї події.

Андрій Собуцький

Поки ця буча тільки на рівні звинувачень. Затримання арбітра? Так у нас і на засіданнях уряду міністрів арештовували. Чомусь нині це дуже схоже на показову постановку перед фіналом Ліги чемпіонів, бо ж підозри у нечесній грі обговорюються давно. Чи матиме якісь наслідки? Поки суд когось не визнає винним, не покарає позбавленням волі (плюс конфіскацією майна) – наслідком хіба будуть меми в мережі. Тільки тепер уже про інших суддів-колядників

Я кривитиму душею, якщо скажу, що здивувався інформації, яку озвучило МВС. Ні, не тому, що твердо переконаний у тих 67%, що озвучив Арсен Аваков. Просто багато арбітрів, так би мовити, на пенсії, розповідали в телевізійних інтерв’ю, що сильні світу сього не раз підходили й просили судити чесно, але щоб виграли господарі поля. Із сюжету (запису розмови) хіба здивувався із суми – тут люди мріють про зарплату 10 тисяч гривень в місяць, а там 100 тисяч за одну гру.

Вважаю, що шанси на дискваліфікацію та пониження в класі кількох клубів великі. Знову ж таки, все залежатиме від обертів, які набере справа. Якщо все буде не по-дитячому, то футбольні інстанції не матимуть іншого виходу. І тоді може статися повторення італійського 2006 року. Хоча як карати аж 35 професійних клубів? Що ж, побачимо.

Андрій Мошкун

Думаю, що це лише початок і згодом ті, в кого «рильце в пушку» поздають своїх поплічників. Є імовірнсть, що і слідство відкриє нові імена серед знаних та впливових людей. Зрештою, я думаю, що покарають більшою мірою людей, а не клуби. Себто дискваліфікують на певний період часу головних дійових осіб.

Для опублікування такої інформації стало сюрпризом. Те, що в нас левова частина команд грає в «договорняки» знали всі кому не лінь, однак тут справа з конкретними клубами та іменами людей, яким не уникнути покарання. Зрештою, я очікував певного козиря з рукава від Андрія Павелка, на якого останнім часом було чимало критики, в тому числі і зі сторони братів Суркісів. Якщо очільник ФФУ доводе справу до логічного кінця – матиме сприятлеве інформаційне поле.

Аналогії з корупційним скандалом в Італії у 2006 році проводити можна, але, чесно, я не вірю в те, що українські клуби теж понижатимуть у класі. На це є ряд причин. Зрештою, якщо всіх понижати у класі, то хто у наступному сезоні гратиме в Премєр-лізі? Інша справа – жорсткої реакції від УЄФА варто очікувати командам, які наступний сезон мали б провеси у єврокубках. Європа на такі речі реагує жорстко. У підсумку, нас чекають місяці, а то й роки судової тяганини та розбірок. Як воно буде – час покаже.

 

Юрій Конкевич

Я здивований датою, яку обрали, щоб вивести цей скандал в публічну площину. Через тиждень в Києві буде виконком УЄФА. Та й не забуваємо про фінал Ліги Чемпіонів. В багатьох є підозри, що 22 травня вибрали спеціально. В футбольних колах кажуть, що керівник ФФУ Андрій Павелко хоче йти далі по щаблях кар’єри футбольного функціонера.

Проте добре, що проблему футбольної корупції нарешті перевели в кримінальну площину. На жаль, нижчі ліги в Україні просякнуті корупцією. Можна говорити про помилки футболістів, але часом видно неозброєнним оком, що гра продана. Результатом стали порожні трибуни на стадіонах. Хочеться вірити що це поворотний момент і люди отримають реальні терміни. Хотілося, щоб було багато затримань Щоб було як в Італії і Польщі. Коли провели величезну війну з корупціонерами і багато людей сіли в тюрму, а  багатьох відлучили від футболу. І, наприклад, ми сьогодні маємо польську Екстракласу в якості сильного чемпіонату середнього руки з хорошою відвідуваністю, великою кількістю спонсорів, достойними зарплатами.

Сподіваюся, що ФФУ має бажання щиро боротися з договірними матчами. Але дивно, що не звернули увагу на деякі матчі «Маріуполя». Можливо, через те, що керівництво клубу пов’язане з власником донецького «Шахтаря».

Є запитання до нарізок. Матч «Волинь» – «Суми» оприлюднили з таким коментарем нібито футболісти не вистрибували під час подачі м’яча. Але водночас йдеться про те, що «Суми» купили суддю. То до чого тут дії футболістів «Волині»? 

 

Сергій Крайванович

Українські реалії такі, що дуже важко за першими діями зрозуміти істинну мету - для чого все відбувається. Сама ситуація на даний момент не здивувала. Мало щось відбутися. Бо останнім часом проблема договірних матчів значно загострилася. Раніше договірняків було трохи менше, і робилося все обережніше. Останнім часом інформація почала циркулювати аж занадто вільно. Тобто, про певні рухи під час того чи іншого матчу знали опосередковано чимало навколофутбольних людей. Відсутність покарання за такі дії призвела до вседозволеності.

По деяких матчах «Волині» не з перших рук, а уже практично на рівні чуток чув про деякі ймовірні результати, і, якщо так проаналізувати зараз, то міг би трохи грошей заробити, але вже кілька років не роблю ставок. О тут і постає питання - ця спецоперація це справжнє бажання навести порядок в українському футболі, чи просто самі договірняки перестали бути надійним бізнесом для тих же букмекерів. Візьмемо один з варіантів договірняків.

Коли букмекерка ініціює договірняк для того, аби просто злити певну суму - поставити собі на витрати і зекономити на податках, дати комусь хабара (потім виграші з’являються у декого в деклараціях) і т. д. При цьому премії отримують клуби, які в курсі справи. Але коли в темі забагато людей, вони можуть собі самі заробити «премії» і при цьому букмекери взагалі нічого з цього не отримають. А є ще безліч варіантів, договірняк між клубами, з суддею. Все це зв’язано і переплетено.

Тому про наслідки говорити можна хіба що дуже обережно. Думаю, все обмежиться більш-менш незначними покараннями нетопових фігур. Можуть показово відігратися на кількох клубах, але таких покарань як в Італії точно не варто чекати (в Італії не тільки мафія сильна, там і карабінери зовсім інші й судді життям заради закону ризикують). Плюс якщо серйозно карати, в багатьох клубів просто зникнуть спонсори і гроші, а у нас і так вже тих клубів кіт наплакав. Тому, просто хочеться сподіватися, що після всього цього скандалу з футболу витиснуть багатьох нечесних людей і він таким чином оздоровиться.

 

Дмитро Кузнєцов

Сюрпризом такі інформаційні приводи уже давно не є для людей, які стежать за українським футболом. Крізь призму різного роду підозр тепер ми вже давно дивимося навіть матчі Ліги Чемпіонів, не кажучи вже про український футбол.

Коментувати таку ситуацію, насправді, дуже важко, адже сам є працівником ФК «Волинь», який щодня бачить, як футболісти, тренери, керівництво та персонал клубу працюють на його благо. Тому дивно дивитися відеофрагмент нашого матчу, там де наші захисники нібито «не стрибають» на подачі у матчі з «Сумами» - після цього будь-яке бажання стежити за ситуацією просто відпадає...

Які будуть наслідки цього всього? «Запасаємося поп-корном», як люблять казати колеги, та дивимося. На даний момент маємо лише гучну заяву з цифрами та кілька відео, не всі з яких можна назвати доказами. Клубам залишається лише працювати над тим, аби повертати гарний та яскравий футбол на поля, аби на трибуни стадіону повертався глядач, а сам футбол став рекламним, вигідним та прибутковим. Тоді усе вирішуватиме прямокутне поле та кулястий м'яч, а про «український кальчополі» не буде навіть ніяких думок…

 

Сергій Хомінський

Хочеться вірити, що сьогоднішня «буча» невдовзі не стихне і не забудеться. Хоча доля більшості «резонансних справ» у нашій державі саме така.

«Грати на контору» - для людини, хоч трохи обізнаної з українським спортом, це словосполучення абсолютно зрозуміле. «Договорняки» (і не лише у футболі!) набули у нас просто «епідемічного» поширення! Хоча те, що «колупнули» саме перед фіналом ЛЧ у Києві для мене таки трохи несподівано.

Щодо того, чи буде в Україні повторення «кальпочолі» 2006 року, то ждіть і сподівайтеся! Приміром, буде доведено, що «Шахтарю» роками й десятиліттями «зливали» матчі ціла низка клубів. «Гірників» - як той ж «Ювентус» - позбавлять кількох чемпіонських титулів і відправлять в Другу лігу?! Та нізащо!

І всі це прекрасно розуміють. Покарають, умовно кажучи, якісь ПФК «Суми» та МФК «Миколаїв». Або взагалі «Жемчужину» з «Черкаським Дніпром». І назвуть величезним проривом у боротьбі з корупцією в українському футболі...


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Військовий внесок волинян з початку року - 77,9 мільйона гривень
Наступна новина Лікар назвала цінний фрукт для всього організму
Останні новини
Схожі новини