Звільнили керівника «Суспільного мовлення». Що кажуть на Волині?

Звільнили керівника «Суспільного мовлення». Що кажуть на Волині?
Зураб Аласанія

31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України таємним голосуванням вирішила достроково відсторонити Зураба Аласанію з посади голови правління Суспільного мовлення.

Наглядова рада поки не назвала причин звільнення, однак в проекті рішення, який показав сам Зураб Аласанія, йдеться про те, що він запровадив на суспільному мовнику принцип «відсторонення від влади» - «аж до повної деполітизації новин».

«Перший» поцікавився у волинян – медіаменеджерів, експертів, колишніх журналістів, що вони думають про роботу Зураба Аласанії, причини його звільнення та майбутнє Суспільного.

Зауважимо, продюсер Волинської філії НСТУ Костянтин Лоцман коментувати ситуацію відмовився.

Святослав Зелінський, екс-журналіст, блогер:

(працював на Волинському телебаченні на різних посадах – від диктора до завідувача відділу інформації, був представником Нацради з питань телебачення і радіомовлення на Волині)

Сьогодні є дуже мало інформації про те, що відбулося. Але ті зміни, що я бачу на UA: Першому, мені подобаються. І я згідний з позицією Аласанії про те, що швидше за все людям, які працюють у Верховній Раді, ці зміни не до вподоби.

Наприклад, програма «Доброго ранку, Країно», як на мене, у них найкраща серед топових каналів. Розслідування, на кшталт «Схеми», «Наші гроші», які робить Денис Бігус, більше ніякі канали не показують. У програмах була критика всіх олігархів та корупціонерів. Було достатньо неупереджене і навіть критичне ставлення до всіх кандидатів у президенти. Мені, як глядачу, це подобається.

Натомість розвиватись їм не дає Верховна Рада. Попри Закон України «Про суспільне мовлення», наскільки я знаю, їм виділяють лише 50% від потреби. Думаю, якби було 100% фінансування, ми побачили б набагато більше якісного контенту.

Якби Аласанію звільнила Верховна Рада своєю постановою, було б однозначно зрозуміло, що є якась корупційна змова. Але його звільнили члени наглядової ради НСТУ і більшість цих людей мають достатньо непогану репутацію в моїх очах. Думаю, сьогодні до кінця дня вони пояснять причини і тоді стане більше зрозуміло. Можливо, ми чогось не знаємо. З іншого боку, більшість цих людей призначені за квотами партій і якщо він звільнений через рішення вождів цих партій, тоді можна дуже серйозно засумніватись в демократичному розвитку країни.

Думаю, якщо Аласанія спробує через суд відстояти свою позицію, а швидше за все так і буде, суд може про всяк випадок почекати, поки зміниться Верховна Рада, політичний клімат, і тоді ми довгий час матимемо підвішену ситуацію. Якщо ж Аласанія залишиться на посаді, як на мене, можлива більш радикальна позиція UA: Першого у висвітленні інформації.

Олександр Бугаєнко, журналіст, керівник «Луцького радіо»:

Головна причина звільнення Аласанії в тому, що він дійсно працював в правильному напрямку і дійсно хотів зробити суспільний мовник. Це можна зрозуміти, навіть прочитавши рішення наглядової ради НСТУ, де чітко написано, що під керівництвом Аласанії компанія впродовж 2018 «впроваджувала хибно зрозумілі принципи відходу від влади». Політики дуже на це ображались, бо звикли, що їх хвалять, а тут перестали.

Аласанія робив те, що викликало спротив у тіток і дядьків, від яких пахне нафталіном. Я безпосередньо спілкувався з ним про реформи і мені подобається його бачення, його команда. Я розумію, що є величезний спротив і не тільки зсередини Суспільного, а й ззовні. Ті ж самі депутати, яким невигідно, аби головний суспільний мовник, який фінансується за державні гроші, критикував їх. Депутати звикли мати телеканал, який на них «не гонить», а тільки піарить. А прийшов Аласанія і сказав: «хлопці, більше так не буде». В результаті вони перестали давати фінансування.

Найбільша проблема, через яку за ці кілька років Суспільне не змінилось докорінно, це якраз брак грошей. До того ж реформування такої «махіни» – справа не одного дня. Там є люди, які роками отримували зарплату і не зрозуміло, що робили.

Нова команда намагається працювати по-іншому. Хоч, деколи виходить не дуже по-сучасному. Можливо, проблема в тому, що в новій команді мало досвідчених телевізійників. Варто було б на менеджерські пости найняти кілька професіоналів з комерційних каналів. Тому що комерційне телебачення набагато прогресивніше – воно спішить за трендами, залежить від них.

Олександр Пирожик, екс-журналіст, перший заступник голови Волинської обласної ради:

(працював у газетах «Віче», «Волинь-нова», «ВГВ», телекомпанії «Аверс»)

Опозиційні політики неодноразово наголошували на тому, що посади такого рівня, як в Аласанії розігруються олігархами і на них призначаються їхні ставленики. Зокрема і на Волині є думка, що Аласанія був одним зі ставлеників олігархів. Те, що його звільняють, - очевидна ознака міжолігархічних розборок.

На сесії Волинської обласної ради ми розглядали ту ситуацію, яка склалась. 23 листопада 2017 року депутати прийняли рішення про підтримку звернення Волинської регіональної дирекції, філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» щодо припинення руйнації регіонального суспільного телерадіопростору.

Я вважаю, що саме Аласанія провів таку політику, при якій колективи, які десятиліттями формувались, практично розвалились. Створювались не повноцінні телерадіокомпанії, а кореспондентські пункти, який є сьогодні на Волині. Обласна організація Спілки журналістів України також говорила про те, що це руйнація телерадіопростору.

Сподіваюсь, що після звільнення Аласанії не прийде черговий ставленик чергового олігарха, а прийде людина, яка хоча б частково виправить ці перегиби.

Ольга Куліш, журналістка, екс-очільниця Волинської телерадіокомпанії:

Вдячна членам Наглядової ради ПАТ НСТУ за мужність визнати свою помилку на виборах голови правління. Кожен має право на помилку. Правда, у цьому випадку маємо дуже важкі для інформаційного простору України наслідки: і моральні, і матеріальні. І зверніть увагу - йдеться не просто про недовіру - а про розірвання контракту.

Про те, як НСЖУ протистояла злу? Один з десятків прикладів 2017-го року - я, секретар НСЖУ і тоді ще директор виконавчий Волинської філії ПАТ "НСТУ" ініціювала обговорення питання роботи Суспільного мовника на сесії обласної ради. Результатом було – звернення до найвищих посадовців.

А ще була при Секретаріаті НСЖУ робоча група з питань реформування НСТУ. Але коли ми побачили, що особливі репресії Аласанії і Ко почали застосовуватися саме до членів групи, і коли фактично зрадила трудові колективи профспілка культури, і коли на всі звернення нардепів, інтелігенції, експертів ніхто не реагував, зрозуміли, що одна громадська творча організація не зможе подолати ту глуху стіну, яку звів неграмотний, непрофесійний, агресивний до критики "хороший парень" Зураб Аласанія, прикриваючись гаслами про незалежність Суспільного мовника.

Тепер захитався підмурівок стіни і з'явилася надія ... Бажаю сили і мужності Наглядовій раді, бо зараз почнуть атаку зурабоботи...

Вікторія Яциняк, журналістка, провідна репортерка «Сфера ТВ. Луцьк»:

Якщо брати волинський зріз мовлення Суспільного, то формат та підходи роботи колег мені подобались. Хоча, варто визнати що на загальноукраїнському рівні канал не став достатньо успішним у рейтинговому сенсі. Відтак, якщо відкинути політичну складову, то ймовірно могли б бути претензії до Зураба Аласанії з точки зору якості та успішності менеджменту.

Денис П’ятигорець, екс-журналіст, заступник голови Волинської ОДА:

(був кореспондентом інтернет-видання "Політична Україна", головним редактором газети "Толока", телеведучим політичного ток-шоу "Патріот: live" на телеканалах "Запоріжжя", "Алекс" і "ТВ Голд")

Зразу попереджу: я є прихильником Президента України, тому мої слова варто сприймати через призму цього. Я абсолютно задоволений рішенням звільнити Зураба Аласанію! Я давно казав, що це недостойна людина.

Аласанія – людина, яка входить в близький круг одного з міністрів. До того ж завдяки його вказівці «Суспільне» взагалі не висвітлювало діяльність влади. Як на мене, це дивно. В законі прописано, що діяльність влади повинна бути відкритою, а канал, який отримує державне фінансування, не висвітлює діяльність влади.

Якщо ви приватний телеканал – робіть, що хочете. А, якщо ви телеканал, який працює на податки і збори, то як це ви не висвітлюєте діяльність влади? Для мене це нонсенс.

Для мене було нонсенсом, коли Аласанія заборонив висвітлювати ходу до річниці Хрещення Русі у Києві. Коли потрібно було цілому світу загалом і Вселенському Патріархові зокрема показати прагнення цілої України до єдності та автокефалії, Аласанія заборонив транслювати цю подію. Бо в першому ряду йшов Петро Порошенко...

В мене питання – Зураб, може ти в російському посольстві підеш зарплату отримувати, а не з державного бюджету? Ну не показуй Порошенка, якщо він тобі очі муляє, але покажи захід. В рамках інформаційної війни з Росією ця історія для мене – саботаж.

Тепер щодо менеджерських якостей Аласанії. Аналогове мовлення в Україні сьогодні відключене, а цифрове не охоплює територію всієї України. Лише «Суспільному» дали право залишатись в аналоговому мовленні. Тобто воно має найбільшу аудиторію в Україні! І при цьому його керівник заявляє, що йому не вистачає грошей на існування, просить їх в Кабінету Міністрів... А коли їх не дають, запускає інформаційну кампанію проти Уряду.

Марія Доманська, журналістка «Громадське. Волинь»:

Долучаюся до позиції авторитетних громадських організацій, які вважають, що звільнення Зураба Аласанії може зашкодити демократичним процесам в Україні. Напередодні виборів лихоманити Суспільне — не добра ознака.

Давайте згадаємо, що Суспільне недофінансували наші народні обранці, які ж зараз і працюють на того чи іншого кандидата. Також згадаємо нещодавній скандал із програмою журналістських розлідувань «Схеми», коли заявляли про можливе зняття цієї програми з ефіру. На жаль, не можу дати глибоку оцінку події звільнення Аласанії, бо не є в процесі і не знаю багатьох підводних течій. Та, мені здається, що необхідно було б у Статуті чи в іншому розпорядчому документі передбачити норму, що на період передвиборчої кампанії звільнення керівника є неможливим, хіба за виняткових випадків.

Всі перипетії навколо Суспільного — це процес відторгнення державного впливу на цей мовник. І було очікувано, що цей шлях буде непростий і хто переможе: свобода слова чи політика? Це залежить і від нас, тих, хто виступає за незалежні медіа.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку піймали 9 водіїв-порушників. ФОТО
Наступна новина В ПЦУ заявили про приєднання ще одного храму з Волині
Останні новини
Схожі новини