Хто той один? Як волинські обранці дружньо голосували проти Погуляйка. РЕПОРТАЖ

Хто той один? Як волинські обранці дружньо голосували проти Погуляйка. РЕПОРТАЖ
За хвилину до сесії в раді переводять годинник. Час скоро буде - «луганський». Може...

28 жовтня був неспокійний вечір. Чи то навмисне Кабмін всі подібні речі на вечір робить, щоб у регіонах ночами не спали, чи випадковість, але погодження урядом на посаду голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка стало на Волині несподіванкою. Особливо для «панівної» тут наразі політичної сили, назвемо це так. Тому під полудень наступного дня як грім серед ясного неба – позачергова сесія.  Подія в місцевому політичному житті якщо не знакова, то цікава. Треба йти. 



В залі ще порожньо. За кілька хвилин 15-та. Хтось забув тут засохлу троянду. 
Вона так пасує змісту порядку денного...

У залі порожньо. Без зайвих незнайомих людей зі спіральками у вухах, які перевіряють столи і стільці. Стає відразу ясно: нардепа Ігоря Палиці, про якого найперше згадуєш, коли думаєш про те, кому б ця сесія була «симпатична», не буде. Столиця, Верховна Рада, все таке… До 15-ї години 29 жовтня всі вже встигли побачити відео іншого нардепа Ігоря Гузя, який поширив відео-звернення до Зеленського  просто з парламенту, натякнув, що є багато інших кандидатур, в тому числі й бізнесменів, які гідні тієї посади, і сказав Президенту «до зв’язку».

Не те, щоби на Волинь ніколи не призначали чужинців. Що їх було: і голови ОДА, і прокурори, і начальники міліції, і податківці… Не те, щоби сюди не призначали «ментів»: всі пам’ятають генералів… Просто когось дістало.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Штайнмаєр би плакав, або Турборежим по-волинськи на сесії облради. РЕПОРТАЖ

Утім Президент ще не поставив свій підпис під документом про призначення Юрія Погуляйка, який починав свою кар’єру дільничним інспектором Краснодонського міського відділу УМВС України в Луганській області, а дослужився до першого зама губернатора Луганщини.

Тому волинські обранці йдуть на сесію.

Укропівці Олександр Курилюк та Сергій Леонтьєв. Поспішають

  *  *  *

Хоча напочатку здається, що не дуже й спішать. Першим приходить укропівець Володимир Кучер. Жартує, важлива дата сьогодні.

«День народження ленінського комсомолу! А ви не знали?»…

Не знали, не знали й забули...

Володимир Кучер: «Річниця комсомолу! Забули?»

Потім Михайло Імберовський (УКРОП), Олександр Омельчук (УКРОП), Анатолій Грицюк (позафракційний), Костянтин Зінкевич (Самопоміч)… Поки є час, роздають коментарі телевізійниками, пояснюють, чому проти Погуляйка. Адже у порядку денному позачергової сесії Волиньради – два питання. Перше: про звернення до Володимира Зеленського «щодо незгоди з кадровим рішенням Кабінету Міністрів України про погодження призначення головою Волинської обласної державної адміністрації Погуляйка Юрія Михайловича». Друге: «Різне».

Помалу підтягуються ті обранці, які живуть і працюють у віддалених районах. Валерій Дунайчук (Солідарність) із Каменя-Каширського, наприклад, чи Володимир Дибель (УКРОП) із Любомля.

Юрій Ройко (позафракційний радикал) спотикається на сходах, помітивши камеру…

«На яку ногу?» - питаємо.

«На праву, - сміється. Потім згадує народну приказку: - А «права – кривава».

От і думай тепер.

Дмитро Дубняк ставить… галочки, не хрестики)

 *  *  *

Хтось із працівників ради раптом помічає, що у президії не перевели годинник на зимовий час. Переводять. Керівник апарату Дмитро Дубняк у кофті з написом DISARMED (що означає «роззброєний») і списком обранців у руках, рахує присутніх і ставить навпроти прізвищ промовисті галочки (чи хрестики?).

Повна зала. Обранці чекають. Кажуть, «Нальковича». За кілька хвилин заходить у залу і лідер фракції «Солідарність» Володимир Бондар.

Порожнім цього дня був тільки один ряд: той, де традиційно працюють Сергій Слабенко, Людмила Кирда та Валентина Касарда. Фактично позафракційні, але це так звана «нелегітимна «Батьківщина».

На табло – 44 зареєстрованих. Сесія повноважна.

Голова обласної ради Ірина Вахович цього дня упевнена. Бере ситуацію у свої руки і сама йде за трибуну. Підкреслюючи важливість цього проєкту рішення, текст звернення до Зеленського зачитує сама. Перед тим уточнює: рішення про скликання позачергової сесії було «одностайним», а звернення є «колегіальним».

Володимир Бондар, Дмитро Дубняк та Ірина Вахович за мить ДО...

  *  *  *

Далі – по тексту:

…«Ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємось до вас із приводу рішення Уряду про погодження на призначення головою Волинської обласної державної адміністрації Юрія Михайловича Погуляйка. Після президентських та парламентських виборів мешканці Волині сподівались і сподіваються на реальні зміни в країні. Однак повідомлення 28 жовтня 2019 року щодо погодження Кабінетом Міністрів України жителя Луганщини Погуляйка Юрія Михайловича головою Волинської ОДА сколихнуло всю громадськість нашого краю».


… «Цим зверненням висловлюємо свою незгоду з таким кадровим рішенням Уряду».

… «Маємо достатньо підстав для застережень щодо призначення на посаду керівника виконавчої влади чиновника, який не є вихідцем з нашого краю і, відповідно, не може знати специфіки місцевої проблематики і якому важко буде знайти спільну мову з господарським та політичним активом, культурними, релігійними та громадськими організаціями».


… «Призначення на посаду голови ОДА чужої для Волині людини – стратегічна помилка Уряду. Ми маємо гіркий досвід протистоянь виконавчої та представницької гілок влади через те, що немісцеві голови ОДА не знаходили компромісу з волинянами».

… «Представником Президента на Волині має бути людина, котра є патріотом краю, обізнана з реальними її проблемами».

… «Між тим, волинський досвід показує, що немісцеві голови ОДА перші пів року тільки вникають в ситуацію, знайомляться з людьми, відвідують підприємства, перезавантажують чиновницькі апарати, зрештою, вирішують власні інтереси у цікавій для себе прикордонній області».


… «У нашій області є чимало порядних людей, які мають достатньо досвіду».

 

*  *  *

Олександр Пирожик, який у цій залі «воював» не з одним губернатором, з трибуни як уповноважений виступити від фракції «Свобода» заявив, що вражений одностайністю сесійної зали. Бо за дві години (а саме стільки часу мали обранці, щоб доїхати до Київського майдану) вдалося зібрати навіть більше, ніж потрібних дві третіх.

«На першому місці в усіх нас завжди було, є і має залишатися інтерес Волинської громади. Сьогодні ті події, які нам з Києва надходять щодо таких кадрових рішень, показують очевидно, що інтереси Волинської громади порушуються. Тому що ще ніколи заїжджий варяг, тим більше представник силових структур, які ніколи раніше на Волині ногою не ступала, нічого доброго для області не принесли. Мене тішить, що сьогодні Волинська обласна рада показала, що ми ростемо. Ми маємо нову якість. Ми усвідомили той факт, що позачергові сесії потрібні саме з таких питань, що ми вміємо їх скликати в дуже короткий термін», - зауважує він.

На його переконання, обранці не мають «допустити внутрішньої капітуляції», коли їм наказують, як діяти згори, а вони приймають це мовчки.

«Обласна рада показала, що ми ростемо». Заступник губернатора
Світлана Мишковець слухає вдумливо...

Підхопив естафету Костянтин Зінкевич. Згадав найперше, що «на Майдан мене ніхто не кликав». Згадав про «стійке відчуття, що ми є матеріалом у чиїйсь грі». Каже, що підозрює, що «2-3 людини у цій залі знають правила у цій грі».

Але раз тут повна зала, то «пограти» обранці таки не проти.

 «Я бачу, що Офіс Президента і його публічне оточення плутають бізнес-менеджмент і публічний менеджмент. З людьми треба розмовляти і контактувати», - каже Зінкевич, а відтак радить голові облради запросити Зеленського до депутатів облради на розмову.

Та усміхнулася.

Проголосували

  *  *  *

Подібного в історії волинської представницької та виконавчої влади (щоби обранці так дружньо зібралися і сказали своє «фе» кандидатурі на посаду голови ОДА) ще не було. Хоч було різне: і недовіри, і демарші.

Більше – жодних коментарів. Голосують: 45 за із 46-ти присутніх. 1 – утримався.

Звучить «Ще не вмерла…». Обранці через одного кладуть руку на серце.

А думка одна: «Хто ж той один?».

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА.

P.S. Миттєвої реакції на таке рішення Волиньради з Києва не прозвучало. Можна припустити, що на представлення Погуляйка, якщо таке буде, депутати прийдуть так само дружньо. Хто той один? Як показують вже оприлюднені результати голосування, «утримався» Святослав Кравчук. 30 жовтня естафету прийняла Луцька міська рада і на черговій сесії теж сказала «ні» Погуляйку: 32 із 33-х.

29 жовтня. Позачергова. Залу не встигли ще толком прибрати. 
Обранці мали 2 години, щоб прибути до Луцька
Йдуть. Депутат від «Солідарності» Валентин Кошельник
У коридорах перед кабінетом губернатора - промовиста тиша.
Т.в.о. голови ОДА Олександр Киричук на цю сесію не прийшов

 

Анатолій Грицюк тут
Хлопці з «Азову» – теж
Сергій Леонтьєв в гарному настрої 
Юрій Ройко. Спотикається на праву. Каже: «Права-кривава»

 

Будівельник і депутат Леонід Стефанович та головний поліціянт Волині Петро Шпига у кулуарах
щось «на високих тонах» обговорюють
Зовсім недавно була чергова сесія. 
Матеріали ще «доживають своє» на підвіконні
Питання дня: хто займе одне із цих крісел?
Всі обговорюють одну тему: Погуляйко чи не Погуляйко?
Анатолій Вітів та Ірина Вахович: Погуляйко чи не Погуляйко?

 

Роман Карпюк задумався...

Дмитро Дубняк рахує, чи вистачить на кворум
У залі  й активісти. Справа – Богдан Пташник, який перед тим у ФБ
закликав колег-однодумців не ігнорувати сесію
Поки чекають, розглядають відео з чимось смачним
Заступник голови ОДА Валентин Цьось і працівниця ОДА Катерина Павлова – і собі)
У «Солідарності» духом не падають

 

Ні Слабенка, ні Касарди, ні Кирди

Ірина Вахович: «Я сподіваюся, ми будемо почуті»
її виступ пишуть на відео. І Пташник...
І Імберовський...

Багато хто цього дня так летів на сесію, що й картки з собою не мав. 
Голосували тому – резервними...
Костянтин Зінкевич: У мене стійке відчуття, що ми є матеріалом у чиїйсь грі»
Усе. Є. 45 із 46-ти
Можна вже ділитися добрими новинами...

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нагороди за інноваційні продукти. Компанію Modern-Expo відзначили у Варшаві
Наступна новина У Кабміні розповіли, як можна буде працювати без трудових книжок
Останні новини
Схожі новини