Бюджет - на коронавірус. Волинські обранці провели позачергову сесію  і «знайшли» 60 млн

Бюджет - на коронавірус. Волинські обранці провели позачергову сесію  і «знайшли» 60 млн

Волинська обласна рада внесла зміни до обласного бюджету і виділила кошти на заходи з боротьби з коронавірусом.

Відповідне рішення було прийняте під час позачергової сесії облради у пятницю, 20 березня.

Зареєструвалося на сесії 44 депутати, участь у роботі сесії взяли представники різних фракцій. Журналісти слухали і дивилися сесію  через онлайн-трансляцію. В залі працювали тільки оператори. Серед присутніх були народні депутати Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук.

Ні голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, ні його заступники участі у роботі сесії не брали.

Нагадаємо, найперше волинські обранці прийняли звернення до місцевих рад, аби ті акумулювали кошти на заходи з протидії поширення коронавірусу на Волині і виділили з цією метою також певні кошти обласному бюджету.

Головний фінансист області, керівник департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк, доповідаючи про зміни до бюджету, найперше повідомив, що ОДА пропонує 23 млн грн, виділених на попередній сесії для обласного перинатального центру, перенаправити на протидію коронавірусу. Всі інші кошти перозподілені за пропозиціями бюджетної комісії облради. Це – 60 млн грн.

Ще 61 млн грн обласному бюджету виділили з бюджету міста Луцька. З них 60 млн – для обласної лікарні, яка визначена опорною для лікування важкохворих, 500 тис. грн на центр екстреної медичної допомоги та 500 тис. грн на довезення медиків на роботу.  4 млн 600 тис. спрямують на проєкт "Безпечне місто".

Ігор Никитюк наполягав залишити у резервному фонді 2 млн 400 тис. грн.

Пропозиції бюджетної комісії пояснив присутнім її голова Михайло Імберовський (УКРОП). За його словами, Волинська ОДА запропонувала переспрямувати тільки 23 млн грн з перинатального і не надала жодних пропозицій щодо перерозподілу коштів управлінь та департаментів, виділених їм на різні заходи, що могли б стати в нагоді у період біди. Пропозиції надійшли, каже він, тільки від управління освіти.

Таким чином комісія пропонує забрати 8 млн 400 тис грн з освіти, 1 млн 140 тис грн з управління охорони здоров’я та 23 млн з перинатального центру, 1 млн 560 тисяч з управління культури, 2 млн 600 тис грн зі спорту, 3 млн грн, виділених СНУ, і понад 17 млн, розподілених минулої сесії на різні округи (за винятком рентгенапарату для однієї з місцевих лікарень)

«Я не був на бюджетній комісії, бо знав, що мої пропозиції там не будуть почуті. Справа в тому, що десятки мільйонів на минулому засіданні були розподілені на комп’ютери, на площадки, на велосипеди і були розділені на всіх округах, селах під конкретних депутатів. Ми ті гроші забираємо сьогодні і виділяємо на ту біду?» - запитав депутат Валерій Діброва (позафракційний).

Ігор Никитюк запевнив, що так.

За словами Валерія Діброви, він виділяє на боротьбу з коронавірусом 1 млн грн власних коштів через фонд «Волинь2014». Закликав так зробити усіх бізнесменів Волині, бо переконаний, що це не останні транші. Обранець пропонував «забрати до копійки» і так звані «депутатські гроші» (кошти, як виділяються депутатам для надання матеріальних допомог волинянам), але згодом цю пропозицію більшість не підтримала.

Частина депутатів наполягала, щоби акумулювати до 10 млн грн у резервному фонді. Це кошти, якими в разі нагальної потреби може розпоряджатися облсна державна адміністрація. Наразі, за словами Ігоря Никитюка, у резервному фонді лишається 500 тис грн.

Зокрема, Святослав Кравчук (позафракційний) наполягав, аби до резервному фонду переспрямували кошти, виділені для створення медичного факультету в університеті (3 млн грн) та гроші депутатського фонду. Депутатка Людмила Кирда (позафракційна) теж вважає, що в резервному фонді мало б бути 10 млн.

Наполягав на тому, щоби лишити більше коштів у резервному фонді і Володимир Бондар (голова депгрупи «Патріоти Волині»).

«Обласна лікарня не зможе вирішити всі проблеми, які виникнуть, повірте. Це і забезпечення транспортного сполучення, й інші речі, які можуть виникати незалежно від ситуації. І обмежити можливості ОДА, оголити їх ми не маємо права. Має бути орган, який в надзвичайній ситуації має кошти. Мені просто дико дивно, що тут нема голови ОДА і заступників, які б виходили і просили: «Депутати, залиште ці кошти». Область живе. Область зараз буде в економічній кризі. Якщо ми звернемо всі питання в один рахунок  і не лишимо резервний фонд, будемо не менше як нерозумні. Нам завтра треба буде так само жити як сьогодні. І проблема коронавірусу - не єдина проблема, яка постане перед областю завтра. Давайте підійдемо до цього спокійно», - наголосив Володимир Бондар.

Натомість голова комісії Михайло Імберовський заявив, що підтримує пропозицію збільшити резервний фонд, але він вважає, що сме ОДА повинна запропонувати джерела таких змін.

«Хай управління гарно попрацюють і віднайдуть. А зараз ми розбалансуємо рішення комісії», - зазначив він.

Зрештою, волинські обранці не підтримали рішення про збільшення резервного фонду. А за внесення змін до бюджету проголосували 42 депутати. Таким чином прийняли варіант розподілу, запропонований і напрацьований бюджетною комісією облради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні перший пацієнт одужав від коронавірусу. Аналіз вдруге показав негативний результат
Наступна новина Група волинських туристів не може повернутися з Індії
Останні новини
Схожі новини