Троянди і політика: червоні - то любов... Репортаж із сесії Волиньради

Троянди і політика: червоні - то любов... Репортаж із сесії Волиньради
29 чергова сесія Волиньради. 12 березня...

12 березня. У холі Білого дому вистелили підлогу червоними «кремлівськими доріжками». Правда – не скрізь. Нові – на другому. На третьому – лишилися трохи ношені. Але вхід до ОДА поки - «по-старому», з бічних дверей.

На столі у президії сесійної зали промовисто лежать два «оберемки» троянд. Давно чиновницькі букети не були такі показово помпезні. Пригадується, Ігор Палиця у його період «правління» на Київському майдані, 9, взагалі наполегливо рекомендував букетами  не розкидатися.

Нова ера. У нової заступниці нового голови Волинської ОДА Тетяни Щербак - червоні туфлі, червоний футляр на телефоні, на ньому – зелена наліпка «Зе-команда». Депутати з міської ради, які теж такими «козиряли» у період виборів президента, свої наліпки вже познімали.

Троянди промовисто мовчать. Хтось жартує: то, мовляв, Юрієві Погуляйку, він сьогодні бере участь в роботі сесії Волиньради вперше в житті як-не-як…  

Оновлення

Червоні – то любов, а білі..?

Десь за хвилину до 10-ї у залі з’являється голова Волинської ОДА. Ламає шаблони і заходить не справа, як це зазвичай тут роблять віпи і «володарі» місць у президії, а зліва, чим трохи збиває з пантелику вже налаштовані камери фотокорів і операторів.

Рукостискання. За тим, хто «біжить» першим, можна прогнозувати політичні симпатії. У голови ОДА на столі лежить – синя ручка, в голови облради Ірини Вахович – червона. На місцях для запрошених тіснувато, трохи навіть аншлаг: і новий начальник облуправління поліції  тут, і прокурор області, і нові заступники голови ОДА. Нардеп Вячеслав Рубльов прибув на сесію – як то в рідну стихію повернувся. Один із тих небагатьох народних обранців, які не цураються час від часу приїздити на сесії Волинської облради. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Інтерв’ю замість корпоративу. Пів дня депутатського «пекла» Вячеслава Рубльова

У кулуарах. Нардеп Вячеслав Рубльов та депутат Віталій Кварцяний
Юрій Погуляйко «ламає шаблони» і в сесійну залу заходить з іншого боку,
ніж всі «віпи» зазвичай. Побачимо, чи на фарт

Зрештою, Ірина Михайлівна спритно вгамовує якусь надто весняну на голос сесійну залу. Далі – гімн. Далі… А далі стає відомо, кому – троянди.

Голова Волинської ОДА вручає відзнаку Ірині Князєвій. Нетипові для цієї зали, розкішні букети троянд були - їй. Останнім часом це прізвище все частіше і частіше звучить у кулуарах місцевого політикуму. Бізнесмен Олександр Князєв, він же один із нових будівельників, які з’явилися на теренах Волині, активно хоч і «обіткаємо» заходить у цей простір. То як благодійник везе настільні ігри у Нові Санжари, то Старий ринок «правильно» зносить, то Старе місто змінює… А недавно навіть  урочисто фотографувався поруч із Юрієм Погуляйком у стінах ОДА. Мовляв, так Юрію Михайловичу припали до душі його думки та ідеї з фейсбуку, що вирішив запросити Князєва на розмову про ...теплові насоси і нові багатоповерхівки у Луцьку.

А в президії два розкішні букети...
Щоб був гарний акцент на сесії, сценарій вирішили доповнити врученням звання матері-героїні.
Ірина Князєва зліва

Ірина Князєва з рук голови ОДА прийняла звання матері-героїні. Бо жінка – не просто дружина бізнесмена, а й мама шести дітей. Юрій Михайлович привітав червоними, Ірина Вахович – згодом білими, на тому й розпрощалися. Чомусь здалося, що ми це прізвище ще почуємо.

До речі, при всій повазі до героїнь, як мінімум на Волині то таке звання, про яке чим ближче до виборів, тим і згадують частіше. Банальний сценарій для кандидата, скажімо, у нардепи, - про те, як йому посвітитися на публіці, - це, як варіант, вручити з десяток посвідчень метерям  десь на Поліссі.

Така типово волинська історія...

Лий, зливо, лий

Прокурор області Тарас Безрукий: говоріть, говоріть, говоріть...

Найперше голова облради представляє нового начальника поліції Волині Юрія Крошка. Ще кілька тижнів тому на цих рядах сидів його попередник Петро Шпига, мав звичку записувати постійно щось у блокнот. Юрій Олександрович  прийшов без блокнота, «в розвідку».

…А завтра – п’ятниця 13-те. В порядку денному 56 питань, це натякає на те, що до обіду можна й справитися. Обранці рвучко беруться за справи. Спершу кілька хвилин на заяви від фракцій. Людмила Тимощук від УКРОПу піднімає з трибуни проблему реформи медицини. Відома лікарка з Ківерців Тетяна Білінскі і собі виходить перед депутатські очі, просить їх прийняти на рівні області програму щодо трансплантації, бо інакше «вирок перед вами». За нею депутат Олександр Пирожик (Свобода) зачитує відкритий лист щодо знищення регіонального мовлення на Волині.

За тим – злива запитів.

Телефони з наліпками «Зе-команда» тут ще в тренді. 
Цей – у руках заступниці голови ОДА Тетяни Щербак
Микола Буліга у рядах «Патріотів Волині». 
Чи то заслухався, чи то задивився… 

Григорій Павлович (УКРОП) у запиті до Ірини Вахович просить виділити 200 тисяч на капремонт підвалу адмінбудинку сільради у селі Підбереззя на Горохівщині, де буде спортзал, і на шкільні дошки у село Лемешів. Олександр Омельчук (УКРОП) вирішив потужно допомогти Тростянецькій ОТГ, повболівав і за обладнання для харчоблоків шкільних їдалень,  і за ремонт школи в Озері. «Керуючись законом …, вимагаю прийняти заходи і виділити кошти, 600 тисяч для тростянецької громади». І хоча на практиці озвучити запит – то ще не виділити кошти, зате як звучить!..

Тим часом Олександр Пирожик став на захист громади з Омельного, де на 25 гектарах нібито ріжуть ліс «невідомі особи». Алла Лісова (Батьківщина) озвучила сумні цифри з її рідного Нововолинська, за добу там фіксують від 19 до 25 кримінальних правопорушень. Рівень злочинності зашкалює, а тому в місті конче необхідний повноцінний відділ поліції. Олег Бегаль (Патріоти Волині) просив перших осіб області взяти до уваги думку мешканців північної частини Волині про те, що один із чотирьох майбутніх повітів (на які вже у столиці ділять Волинь) мав би бути з центром у Маневичах.

Шквал

Микола Бущук (УКРОП) просив справедливого і прозорого розподілу грошей на комунальні дороги. Мовляв, чи за кілометражем діліть чи за кількістю населення... Бо поки йому приниципи розподілу геть незрозумілі.  Тому ратував за 1 млн грн на любешівські шляхи.

А Володимир Дибель звернув увагу депутатів на… палац Браницького у Любомлі, на реконструкцію якого треба 20-25 млн, а на проєктно-кошторисну документацію для цього - 900 тисяч. Запит підтримали. Але зітхали…

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Палац у Любомлі, який ми втрачаємо. Кілька промовистих фото

Валентина Касарда (позафракційна) попросила дати слово представникам Грем’яченської громади. У цьому селі школа з 1932 року. Час від часу (зазвичай, при кожній наступній зміні губернаторів) її беруться «будувати», але далі паперів справа не йде. От і цього року вона «вилетіла» з планів. Валентина Іванівна натякала, що є в цьому якась політика. А жінки із села з задніх рядів благально дивилися у сесійну залу в надії почути щось обнадійливе. Аж зааплодували, коли побачили, що запит підтримали. Хоч так…

Валентина Касарда (зліва) і мешканки Грем’ячого прийшли спитати, 
чому їхня мало не столітня школа «вилетіла» з планів на будівництво

Сергій Слабенко (позафракційний) шаблонів не ламав: традиційно «брав» юридичним моніторингом порядку денного. Зробив висновок: регламенту Ірина Вахович більше вірить, ніж закону. Вже стало звичним, що частина проєктів рішень у порядок денний вносять з порушеннями, без дотримання, скажімо, такої елементарної норми, як оприлюднення за 20 днів до сесії. Та подякувала чемно і пояснила: при внесенні питань у порядок денний керується виключно здоровим глуздом.

Битва за ...доріжки

До питання 18-го порядок денний іде – як по маслу. Хіба що трохи розім’яли мязи, подискутувавши про стратегію розвитку Волині на наступні 7 років (зрештою, прийняли, на наступну сесію керівник депаратаменту економіки Волинської ОДА Ігор Чуліпа обіцяв уже винести конкретний план заходів у рамках цієї стратегії, буде цікаве...). Далі – зміни до бюджету. Бюджет, нагадаю, волинські обранці затвердили на попередній сесії. Як це було, можна прочитати ТУТ... Тепер же належало поділити понад 44 млн грн вільних залишків.

Раз-по-раз Ірина Вахович цього дня буде згадувати, як непросто нині обласній казні. Як депутати змушені йти на непопулярні кроки, реформуючи одразу низку установ (особливо медичних), щоби витягнути непосильні навантаження, які держава скинула на плечі регіонів. Але попри це серед справ, на які пішли ці 44 млн, були і спортивні майданчики, і доріжки, і освітлення в селах... – все, що депутатові треба перед виборами на окрузі.

В президії багато не скажеш, тому засобом комунікації можуть бути і погляди)
А от на рядах для керівників ОДА – вільніше. Ігор Чуліпа та Тетяна Щербак.
Останні приїхала керувати на Волинь з Київщини

Аж так захопилися розподілом, що поступилися грандіозним будівництвом. Ще недавно гучно заявляли, що нарешті на умовах співфінансування з Державним фондом регіонального розвитку добудують басейн у санаторії «Лісова пісня» в Шацькому районі, а тепер просто взяли і не виділили цього співфінансування... Через що плани з «Лісовою піснею» канули в Лету.

«Я хотів би, щоб ви розуміли, що в цьому проєкті змін до бюджету, який пропонується сьогодні комісією, нема тих 4,5 мільйона для «Лісової пісні», які пропонувалося виділити на умовах співфінансування з ДФРР. І або ми вернемося до цього найближчим часом, або...» - наголосив головний фінансист ОДА Ігор Никитюк.

Вибрали, схоже, оце друге «або...».

А кошти, які мали б інвестувати у туризм і «Лісову пісню» як заклад, котрий може потужно заробляти до казни, віддали недавно реформованій і об’єднаній з новим перинатальним центром обласній дитячій лікарні. На ремонти.

Аж 3 млн грн у бюджеті знайшлося для СНУ імені Лесі Українки, де взялися створювати медичний факультет. Небачена щедрість у співпраці з державним вузом пояснюється (як згодом розповіла під час вечірнього ефіру з медійниками Ірина Вахович) тим, що влада  загалом націлена зробити суттєві зміни у медицині Волині. Так-от готують для цього не тільки лікарні, а й дбають про кадри для цих закладів. Її колишній колега і ректор ЛНТУ Петро Савчук навзаєм і собі просив трохи більше 2 млн з ...резервного фонду на легкоатлетичний стадіон, який будує його вуз. Але ідею обранці не підтримали, очевидно, повважавши, що резервний фонд згодиться на більш критичні справи.

Або просто Петро Савчук –  не вписується в політичні розклади, що вирують на Київському майдані, 9. І позафракційний. І позапартійний. Вже.

Під завісу голова бюджетної комісії Михайло Імберовський подякував депутатам за роботу і попросив «підтримами варіант, який ми разом з ОДА і депутатами напрацювали».

Володимир Бондар, Віталій Заремба, Микола Буліга 

«Прошу виділити 100 тисяч для Нацгвардії. Не така велика сума. Прошу її врахувати», - раптом  додав Юрій Погуляйко.

«А на що цих сто тисяч так життєво необхідні?» - традиційно іронічно-філософськи і без зайвої скромності поцікавився екс-голова облради Анатолій Грицюк.

«Матеріально-технічне забезпечення наших військових...» - втрутилася Ірина Михайлівна.

54 з 55-ти обранців дружно натиснули кнопки ще за 100 тисяч для Нацгвардії. Це такий «волинський реверанс» голові ОДА на честь його першої «волинської сесії». А за тим підтримали і зміни до бюджету.

«Але давайте вже закінчувати виконувати забаганки окремих депутатів. Там - світло. Там - доріжка. Ну, що ця доріжка дає? Давайте глобальніші питання вирішувати!» - не стримав по всьому своїх емоцій депутат Святослав Кравчук (позафракційний), який у цій залі ой не один бюджет приймав.

Святослав Кравчук. Як завше – дуже влучний у коментарях

Як відгомін на ці слова одразу після сесії посіялися у соцмережах красиві слова і красиві картинки від обранців (і навіть нардепів) з переліком  тих покращень у їхніх округах, які профінансують з обласного бюджету після цієї сесії.

Одразу після бюджету Юрій Погуляйко разом із нардепом Вячеславом Рубльовим, начальником поліції Юрієм Крошком, прокурором області Тарасом Безруким вийшли на серйозну розмову в кулуари. За кілька хвилин провели коротку розмову, нардеп і голова ОДА згодом повернулися до зали. Певне, то так.. ліричний відступ…

А тим часом у кулуарах

 «Чорти» не в Чорторийську

Важко приймалися цього дня рішення про реорганізацію низки медичних установ (хоспісу, шкірвендиспансеру, центру боротьби зі СНІДом). Фактично їх об’єднують з іншими закладами. Начальник облуправління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк  великого оптимізму з цього приводу не випромінював, але зазначив, що якість медичних послуг від того не погіршає і трагедії він не бачить, бо «весь світ об’єднується, виживають великі заклади».

Під завісу розчарованій у депутатських обіцянках «Лісовій пісні» додали ще один клопіт: приєднали до цього закладу ще й санаторій «Згорани». 120 людей у колективі. Є над чим думати.

«На десерт» - трохи звернень до столиці. Про скраплений газ для населення, про полювання на окремих територіях ПЗФ, про несправедливо високий розмір застави на місцевих виборах... Там почитають і доручать якомусь стажеру в органах державної служби писати відповіді «на низи». Бо звернення і відписки на державній службі – то святе.

Туфлі в тон новим доріжкам...

Цього дня особливо зловіще звучало кожне нове покашлювання у сесійній залі.

Десь у бюджеті серед іншого було і 500 тисяч на певні медичні заходи через коронавірус.

З іншого «зловіщого» вразило й те, як і бровою не рухнивши обранці проголосували, щоби  Чорторийськ (село на Маневиччині) перезвати у чАрторийськ. Вічна дискусія, в якій науковці та історики за Чорторийськ, а праведні віряни з цього села і їхні лобісти за «чАрт». Комусь некомфортно жити у селі, де і храми, і монастирі, а в корені - «чорт».

Але де-де, а в цій залі точно знають: «чорти» - не в назвах...  Мали б знати.

 *    *   *

Відспівали гімн. Юрій Погуляйко полегшено зітхнув: перша сесія позаду. Був цього дня скромним: слово брав тричі, та й ненадовго.

Ірина Вахович чемно дякувала всім за роботу:

«...І народному депутатові Вячеславу Рубльову дякуємо. Бо вибачте, зразу не побачила, що ви в залі», - раптом вже майже на порожніх рядах серед інших помітила колишнього колегу по фракції.

 Подейкують, на сесії цього дня був і ще один нардеп. З Рівненщини. Ну, або хтось дуже схожий на Олександра Аліксійчука. Обранець з фракції «Слуга народу» недавно очолив міжфракційне об’єднання «Велика Волинь». Рівненські ЗМІ на всю пишуть, що таким чином команда Коломойського наступає на рівненську землю.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА.

Ранок. Валентина Касарда у порожньому холі
Він порожній. Але біля центрального входу – нові турнікети
Віталій Кварцяний, Віталій Заремба і народний депутат Вячеслав Рубльов.
Останній – один із тих, хто не цурається попрацювати і на сесії обласної ради
Володимир Бондар, лідер депгрупи «Патріоти Волині»
у сесійну залу приходить одним із перших 
Екс-голова ОДА Володимир Гунчик. Той турнікети і паркани у цих стінах не будував. 
Позаду – голова Любешівської РДА часів Гунчика Олег Кух. 
Нині – голова ОТГ
Упс. Цими сходами ходять і такі хлопці))
Вітання. Рукостискання… Із заступником голови ОДА
Анатолієм Костиком
Ох, ці троянди...
Тепер у цій залі ця трійка – чи не найголосніша опозиція. 
Людмила Кирда. Сергій Слабенко. Валентина Касарда

Перша сесія для голови ОДА. Входимо в курс справи
Ірина Вахович і Юрій Погуляйко. Майже фото на згадку
Хто перший? Олексій Панасюк...

«Ще не вмерла...» – і поїхали!

Інна Князєва приймає букети
Тетяна Білінскі – лікарка, яка врятувала багатьох бійців на фронті, 
яку рятували потям усією Волинню, тепер просить врятувати тисячі людей.
І – прийняти програму про трансплантацію!
Олександр Троханенко, перший заступник голови Волинської ОДА, вже встиг
трохи розібратися у волинському політикумі. Для нього сесія – не перша
А от Юрій Крошко, новий начальник ГУНП – новачок
Леонід Стефанович та Валерій Діброва
Під пильним поглядом прокурорів...
Сергій Слабенко: «Для вас регламент важливіший за закон?»
Валерій Діброва ну дуже любить проводити переговори з губернаторами в президії...

«І ще 100 тисяч для Нацгвардії»… 
Наразі – то рівень підтримки Юрія Погуляйка у цій залі

А комусь просто скучно))

 

Відпрацювали. 29-ту чергову
Не так уже й трудно)) Поки що...
Вячеслав Рубльов привіз зі столиці посвідчення помічника нардепа Олександрові Омельчуку. 
Є нагода вручити

Бюджет поділили. Далі добре було б щось до казни і заробити...
Правда, кажуть, з цим зараз трудно
А от що робив на сесії в Луцьку рівненський нардеп Олександр Аліксійчук, 
лишиться загадкою...

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нафту поміняв на каву. Чим зайнятий колишній керівник заправок WOG Сергій Корецький
Наступна новина Волинська фельдшерка упродовж життя здала майже 50 літрів крові
Останні новини
Схожі новини