Чи коня не мав… Без бюджету, без Погуляйка і майже без «Солідарності». Репортаж із сесії Волиньради

Чи коня не мав… Без бюджету, без Погуляйка і майже без «Солідарності». Репортаж із сесії Волиньради

Напередодні чергової сесії Волиньради для «непосвячених» було три інтриги.

Перша: чи прийде Юрій Погуляйко?

Друга: чи переформатують політичні угруповання і хто до кого піде?

Третя: чи приймуть бюджет?

Крісло голови ОДА по праву руку від Ірини Вахович надто довго було промовисто порожнім. Десь на хвилині 20-й вона повідомила: Юрій Погуляйко працює в Києві і ніяк не зміг взяти участь у сесії, важлива урядова нарада. У «не зміг» слабо вірилося.

І поки намісники президента на Волині зволікають (чи нарощують м’язи), місцеві політичні зубри тягнуть ковдру на себе і спішать розставити свої акценти у сесійній залі.

  *  *  *

Мали надію побачити у цьому кріслі нового голову ОДА. Не побачили...

Ранок 17 грудня. До сесії ще майже година. У прес-центрі на 3-му поверсі Білого дому триває бюджетна комісія. Розказують про те, як грошей катастрофічно меншає і меншає.

- То скажіть хоч, який настрОй на сесію. Я то розумію, що бюджет ви не приймете. Але будете розглядати, не будете… - головний фінансист ОДА Ігор Никитюк вже бачив різне: і бюджетні суди, і життя на одну-дванадацяту, просить тільки ясності.

Обранці відповідають стримано. Головне, мовляв, на сесії бути, а там побачимо… Той так само стримано усміхається.

Тим часом до зали сходиться народ. Усередині – не дуже й людно. Найповажніший за віком обранець облради  Михайло Скопюк вітає усіх зі святом Варвари, він має звичку завше мати при собі солодощі: пригощає мене шоколадним Дідом Морозом...

Тим часом у рядах – ні тобі нового прокурора області,  ні голови суду, керівника УСБУ, як то зазвичай… Самотньо на рядах для правоохоронців та іншої «знаті при погонах» почувається головний поліціянт Петро Шпига. Йому сьогодні захищати програму протидії злочинності, яка у порядку денному під номером один.

У президії. Без Юрія Погуляйка

Хтось із колег-журналістів жартує:

- Ну, що там, туфлі Погуляйка вже сфоткала?

А де там… У президії, перед стільцем, який традиційно займає голова ОДА, дві червоні троянди. Дві? Хм… Не йому.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Сумні ви тут». Як на Волинь «привезли» нового голову ОДА і що казали. РЕПОРТАЖ

Зазвичай перша сесія кожного нового голови ОДА є знаковою, моменту, коли губернатор явиться перед ясні очі місцевих політичних важковаговиків, чекають всі. В чому прийде? Кому руку потисне? Головне: що скаже чи не скаже?

Юрій Погуляйко цю сесію вирішив прогуляти. Пробачте за тавтологію.

Троянди голова облради Ірина Вахович урочисто вручає двом волинянам. Разом із грамотами за багаторічну сумлінну: Григорію Павловичу, депутату облради від фракції УКРОП та керівнику осередку воїнів-афганців Волині і Михайлові Макаруку, голові Ратнівської райради.

Перезавантаження: Бондар VS Вахович

У Волиньраді запахло виборами...

Кульмінаційний момент 27-ї чергової стався на перших хвилинах після того, як всі тримали руку на серці і дружно виконували гімн. Нарешті те, про що говорили кулуарно, стає публічним. Ірина Вахович дає старт умовному перезавантаженню ради і оголошує про створення нового депутатського об’єднання.

Нових – два. Вона починає із того, що називатиметься «Тільки разом» і головою якого буде сама. У депгрупі з назвою, очевидно, на честь фонду Ігоря Палиці – 33 обранці.

- Монобільшість… - жартує хтось із депутатів у рядах.

З несподіваних у більшості (а основа – це вся фракція УКРОП): депутат від «Солідарності» Валентин Кошельник. Він зайшов у раду значно пізніше, був помічником нардепа Ігоря Гузя і в лавах тоді ще пропрезидентської фракції виглядав як не у своїй тарілці. Відкрито приєднався до «Тільки разом» і Святослав Кравчук (зайшов у цю раду як очільник «Нашого краю). У групі 33-х тепер і Михайло Скопюк (позафракційний, а колись «Наш край»), батьківщинівці, двоє екс-радикалів Юрій Ройко та Анатолій Грицюк і навіть один свободівець – Юрій Цейко.

- Однак у нас є ще декілька повідомлень… - провадить Вахович далі.

Володимир Бондар відтепер має у раді свою депгрупу. 
Після місцевих виборів він був одним із претендентів на голову облради разом із Ігорем Палицею

Володимир Бондар робить «хід конем» і складає повноваження голови фракції «Солідарність». У декого з обранців у лавах фракції (наприклад, у Михайла Бегаля) це чомусь викликає подив. Далі Ірина Вахович зачитує перелік тих депутатів, які теж заявили про вихід із «Солідарності», і це Олег Бегаль, Володимир Гунчик, Володимир Дейна, Валерій Дунайчук, Віталій Заремба і Віктора Козак, такі ж заяви є від Валентина Чернецького, Юрія Гупала. Таким чином в «Солідарності» лишаються: Валентин Кошельник, Валерій Діброва, Михайло Бегаль і Леонід Стефанович. Формально фракція збережена.

Позафракційні  і вчорашні «порошенківці» тут же гуртуються у нову депгрупу на чолі з Володимиром Бондарем. 10 депутатів. Назва – стара як світ, теж однойменна з одним благодійним фондом. «Патріоти Волині». Але – фартова…

Микола Буліга до місцевих виборів очолював штаб РПЛ,
успішно провівши в раду ляшківців,  згодом був виключений з лав радикалів

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Волиньраді – нова депутатська група «Патріоти Волині». Що кажуть про об’єднання її члени

З несподіваних у «патріотах»: екс-митник, а тепер аграрій Роман Микитюк (позафракційний, а колись «Наш край») та екс-радикали Микола Буліга і В’ячеслав Богдан. Відносно несподіваних, щоправда.

- Ми відкриті до будь-кого, хто захоче з нами працювати… – скаже потім лідер нової депгрупи Володимир Бондар.

Церква, картопля, шпиталь і «певні застереження»

Олександр Голуб (УКРОП) – «зайшов» у раду недавно. 
Як можна не прийняти бюджет, він ще наживо не бачив...

Поки присутні «засвоюють» нові політичні розклАди на Київському майдані, 9, роблять ставки і прогнозують, хто чим «битиме» завтра, у сесійній залі  розглядають запити та звернення.

Олександр Пирожик від імені фракції «Свобода» не без надриву говорить з трибуни про те, що вбивають за мову, про засуджених за вбивство Шеремета. Каже, «хочу привернути увагу волинян до окремих питань, які відбуваються в суспільстві». Його слухають мало. Згодом від адресує кілька запитів прокурору області, якого на сесії не було, два з них щодо побиття біля церкви в Четвертні на Маневиччині і крадіжки древньої ікони-пам’ятки, яку «поліція не розслідує». Петро Шпига ретельно тим часом щось записував у блокнот.

Ще один свободівець Сергій Сівак піднімає тему… картоплі. Каже, везуть ніби з Білорусі, а насправді - з Росії, і просить розглянути звернення з цього приводу в «Різному».

Навіть на представленні нового голови ОДА Петро Шпига щось ретельно записував.
Має добру звичку)

Валентина Касарда (позафракційна) заявляє про те, що санаторій «Пролісок», з посади директора якого її недавно у цій же залі зняли, працює геть кепсько і зовсім не так, як під її керівництвом (потім Ігор Лех назве це «брехливим» повідомленням, розкаже про чималі прибутки, ще потім цьому санаторієві раптом виділять трохи більше 8 млн грн, але ніхто так і не пояснить, нащо цей дивний транш, якщо все й так прекрасно…). Після запитів Валентина Касарда залишить сесійну залу.

Василь Столяр битиме на своє і знову підніматиме тему закриття торфозаводу в корупції в геокадастрі, про яку говорив натхненно першому заму керівника Офісу Президента Сергієві Трофімову, однак, схоже, безрезультатно.

- Хачу проста спрасіть, кагда же кончітса ето свавілля. Навєдітє порядок… Посаділі Полякова, а он сідіт і кєруєт до сіх пор! – емоційно і традиційно суржиком виступав Столяр, але відповісти йому в цій залі не буде кому.

«Хачу проста спрасіть...»

Сергій Слабенко спробує вивести з рівноваги Ірину Вахович і озвучує запит до голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка щодо доцільності переформатування луцького військового шпиталю у музейний комплекс. Мовляв, сама голова облради заявила про те, що бачить там музей. Правда, не пояснила, який і чи є на це гроші. То чи не послабить це обороноздатність країни, запитує Слабенко. Вперше версію про музей «закинув» у луцький простір Ігор Палиця і нібито вже звернувся до Міноборони з проханням передати споруду госпіталю в комунальну власність. 

- …І окремо висловити запитання, чи є в обласному бюджеті кошти, щоб не завершивши справи з краєзнавчим музеєм, вкладати їх в інший комплекс. Це важливо, - резюмує він.

Ірина Вахович, ставши головою облради, вийшла з фракції УКРОП,
але цього дня очолила депгрупу «Тільки разом»

Ірина Михайлівна реагувати не стала.

За кілька хвилин, коли обранці взялися за формування порядку денного, Сергій Іванович іде далі і запитує, де ж поділося з нього законно внесене туди питання про призначення головного лікаря Волинської обласної лікарні. Довкола цього крісла саме тривають баталії. То чому зняли?

- Були певні застереження юридичного характеру, що зумовили таке моє рішення, - коротко пояснить Вахович.

Питання номер 13-ть

Під ялинку цього року поки нема що покласти...

Бюджет розглядали теж «коротко». Точніше фактично не розглядали.

Перш, ніж дійти до питання 13-го (а саме під таким зловісним номером у переліку розмістили проєкт рішення «Про обласний бюджет на 2020 рік»), обранці монотонно і майже без обговорень прийняли зміни до низки регіональних програм, трохи подискутувавши щодо програми «Дітям Волині – безпечне харчування».

Зрештою, Ігор Никитюк без особливого ентузіазму іде за трибуну доповідати про бюджет 2020. Святослав Кравчук тут же пропонує «заслухати голову бюджетної комісії».

Михайло Імберовський (УКРОП) уже тривалий час очолює «бюджетку». Увесь рік комісія натхненно працювала, проводили громадські слухання, розбирали проблему за проблемою, ініціювали, вносили, знімали. Як виявилося, щоб сказати напередодні Нового року, що бюджет у такому вигляді, як він є, приймати не можна,треба відправити його назад в ОДА, допрацьовувати і вимальовувати стратегічне бачення. Маєш тобі…

«Хотів би подякувати всім за те, що ми свого часу все-таки прийняли бюджетний регламент. І вже весь цей бюджетний період проводили досить детальний аналіз проєкту бюджету, цей рік не був винятком. (…) Я хотів би, щоби ми розуміли, що в тому рішенні, яке прийняла бюджетна комісія, немає жодної політики, а виклики, які стоять перед областю та місцевими громадами, досить серйозні.

Ми не знаємо, яким чином буде фінансуватися медицина з 1 квітня. Якщо раніше заходила субвенція, і в ній були і медичні послуги, і утримання закладів, то цього разу скоріше за все утримання ляже на плечі місцевих бюджетів. У нас сьогодні фактично мінус 40 мільйонів на утримання наших комунальних закладів. Є проблема з додатковою дотацією, яка зменшується з 2018 року...

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський: ніякої політики, ніякої політики...

(…) До чого я це веду? Ми абсолютно зацікавлені всі, щоб глибше проаналізувати проблеми кожного закладу. Ми всі хочемо змін. Але ми повинні розуміти ціну викликів, тому на бюджетній комісії було прийняте рішення проєкт бюджету доопрацювати», - наголосив Михайло Імберовський, додавши про необхідність визначити «чіткі стратегічні цілі» хоча б на три роки.

Рада відкладає бюджет на «після свят». Хоч би не на три роки))

А фахівцям ОДА, «в тому числі й голові», в облраді порадили спокійно і зважено попрацювати над бюджетом у січні і подати його «нормальним і ґрунтовним». Таким чином волинські обранці не прйиняли проєкт рішення «Про обласний бюджет на 2020 рік» навіть за основу. Тільки 20 у залі – за, 5 – утрималося. До голосування повернуться згодом.  І – ніякої політики…

Але ще такого не було, щоби прийняття чи не прийняття бюджету на наступний рік обходилося без політики. Це – завше козир. Просто в різних руках.

І таки так: скрута і невизначеність на рік прийдешній аж ніяк не завадили депутатам зафрактувати у програму підтримки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств тих самих 8,5 млн і без того успішному санаторієві «Пролісок» і 750 тис. грн КП «Волиньприродресурс», яке мало заробляти, що там мільйони - мільярди, а нині в боргах і не має чим зарплату «бурштиновим» фахівцям платити.

Троянди для Горавської і сюрприз від Дударя

Ірина Горавська змогла очолити перинатальний центр тихо і без дискусій.
Не всім так вдається

Зітхнули з полегшенням.

І за наступну годину підтримали Віталія Зарембу в його прагненні передати «булаву» голови аграрної комісії комусь іншому. Кому – то питання майбутнього, а що спонукало депутата до такого кроку – невідомо, бо його на сесії не було. Ірині Горавській керівник апарату облради Дмитро Дубняк вручив розкішний букет троянд: цього дня її узаконили на посаді керівника обласного перинатального центру. Вирішили віддати під приватизацію колишній обкомівський готель «Круча» «шляхом продажу на аукціоні без умов».

- Нецікава сесія… - нудився народ на верхніх рядах.

Під завісу в залі розгорнули перепалку через …картоплю: повернулися до пропозиції Сергія Сівака прийняти звернення. Сесія «поцікавішала».

По один бік часто епатажний у висловлюваннях Володимир Кучер, по інший – гуру волинської «Свободи» Анатолій Вітів. Один одного гучно називають «популістами»…

Але рада не голосує за звернення кудись до столиці, яким хотіли просити заборону на ввезення підозрілої бульби з Білорусі. Яка нібито з Росії.

Якраз обід, тому тема про картоплю – саме вчасно. Очевидно, це й була остання сесія 2019-го. Прощалися, як заведено: з обіймами й мусовим «і вас з наступаючим».

Остання у 2019-му...

…Вже у фойє обласної ради, на пості біля нацгвардійців я неочікувано перетнулася з Олександром Дударем. Одним із двох претендентів на посаду головного лікаря обласної лікарні (нагадаю, профільна комісія облради підтримала іншого претендента  Сергія Пісачука з команди «Слуг народу» і не зважила при цьому на низку вимог до кандидата на таке важливе крісло).

- Я до Ірини Михайлівни, - кивнув Олександр Дудар охоронцям.

Ті кивнули у відповідь, а вже ближче до вечора на сайті облради з’явилося повідомлення про те, що Іван Сидор, багаторічний керівник медзакладу, написав заяву на звільнення. Фактично уступивши це місце Дударю.

Що далі – точно «після свят».

 *  *  *

Усе, що відбувається у цьому світі, колись уже було. В другому житті.

Заголовок із газети «Відомості» за вересень 2012-го: «В обласній раді згуртувалися «Патріоти Волині». Це про те, що в новій раді, куди недавно зайшли вибрані громадою місцеві депутати, з’явилася нова депгрупа.

Створив її депутат Степан Івахів (який буквально кілька сесій встиг побути депутатом Волиньради, а потім перейшов у нардепи) і назвав …«Патріоти Волині».  Тільки обранці тоді були інші. Тоді це Олександр Хоміч, Ігор Лех, Віктор Кобринчук, Святослав Кравчук і… В’ячеслав Рубльов.

Після цієї сесії на мить здалося, що так зване перемир’я між лідерами двох політично-олігархічних  кланів переходить в іншу стадію. Вона називається: «А далі побачимо».

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

У облраді – дві нові депгрупи. Над назвами довго не мудрували,
Взяли старі і перевірені
Валерій Діброва (зліва) – один із тих членів фракції «Солідарність», який не увійшов у нове формування «Патріоти Волині». Чи – не запрошували?
Тим часом Святослав Кравчук (зліва) визначився чіткіше
Як без грамот?
Віталій Кварцяний. Як легендарний тренер ФК «Волинь»
в іграх знає толк. Чомусь усміхався))
До роботи!
Наприклад, можна зробити запит щодо заборони російської попси...
...Можна «вибити» гроші для нужденного «Волиньприродресурсу»
Кажуть, «Солідарності» вже нема. Але по факту ще є
Натомість: УКРОП живий, але теж вже не той
Анатолій Вітів: ні – білоруській картоплі! Правда, більшість повважала це… популізмом
Комусь ця сесія здавалася нецікавою. Хоча радше – навпаки: було менше гвалту, більше – інтриги
А Роман Романюк, який колись очолював облосередок «Солідарності», 
сумував...
Чим ближче до виборів, тим чіткіше у сесійній залі вимальовуються політичні орієнтири
«З наступаючим...»))
І поки народ святкуватиме, за цими дверима увесь січень
напрацьовуватимуть «нову стратегію» бюджету. 
Цікаво, чим він відрізнятиметься від попереднього. 
Welcome у 2020!

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Українці їздитимуть до Росії за закордонним паспортом
Наступна новина Стентування у критичних станах буде безкоштовним для волинян
Останні новини
Схожі новини