Горохівщина на першому місці в області за кількістю переходів до ПЦУ

Горохівщина на першому місці в області за кількістю переходів до ПЦУ
Фото ілюстративне

На Волині найбільше переходів до Православної церкви України  відбувається в орохівському районі.

Про це йшлося під час розширеного засідання колегії управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА 1 березня, – пише ІА Волинські Новини.

Начальник управління Ольга Чубара повідомила, що загалом на території області зареєстровані 1646 релігійних організацій. Відповідно до нового законодавства, всі рішення про перехід громад ухвалюють на загальних зборах не менше двох третин від кількості громади.

Якщо громада легітимно змінила юрисдикційну підлеглість, вона залишає всі права на нерухоме майно, що належить громаді. Наразі 89 громад в області готують документи до реєстрації у ПЦУ. До кліру ПЦУ зарахували 16 священиків. Всі дії щодо переходу громад, з її слів, відбуваються виключно в законодавчому полі.



У Горохівському районі за станом на 28 лютого налічується 29 релігійних організацій, які вирішили перейти до ПЦУ, у Іваничівському та Луцькому – по 10, у Володимир-Волинському – 8, у Маневицькому – 7.

Читати також: «Аргументи Нафанаїла були мілкими». Одкровення волинських священиків, які приєдналися до ПЦУ

Голова ОДА Олександр Савченко нагадав, що нещодавно в області офіційно зареєстрували першу громаду ПЦУ у Жидичині. Однак його обурили коментарі у Фейсбуці до повідомлення про її реєстрацію. Мовляв, люди писали, що Савченко та президент ведуть людей у нікуди, в Америку, яка колись скидала атомні бомби на Хіросіму. Однак ніхто не згадував голодомор чи виселення за радянських часів українців, татар та інших народів, які значно страшніші, ніж атомна бомба.



Загалом, з його слів, на Волині вже до 90 громад ухвалили рішення про перехід до ПЦУ. Водночас, він визнав, що історично склалося так, що більшість релігійних громад належать до УПЦ МП.

«Вчора був мітинг вірян російської церкви. Нічого страшного, що були віряни під ОДА. Страшно інше – коли ми проводили фестиваль повстанської пісні на Театральному майдані, людей було менше. Вчора були переважно люди поважного віку і на фестивалі немолоді. Де ж наші традиції УПА і всіх борців, хто захищав Україну?» - зауважив голова ОДА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Найсильніший суперник грав зі мною на… уявній шахівниці». Історія шахового чемпіона Modern-Expo
Наступна новина Садовий знявся з виборів
Останні новини
Схожі новини