Хоспіс переїхав. Як живеться тяжкохворим людям у новому приміщенні?

Хоспіс переїхав. Як живеться тяжкохворим людям у новому приміщенні?
Приміщення лікарні «Хоспіс»

Волинську обласну лікарню «Хоспіс» для важкохворих переселили у приміщення обласної лікарні в селі Боголюби біля Луцька.

Як живеться хворим у новому приміщенні – у сюжеті Суспільного.

Підопічна хоспісу Мирослава Атаманська – з Рожищенського району. Жінка розповідає, чим годували на обід.

«Сьогодні котлети, картопля, суп. Якщо так буде далі, то не треба нічого.  Тут добре, тільки далеко доїжджати людям», – розповіла Мирослава Атаманська.

Її сусідка по палаті, лучанка Євгенія Любашевська, каже, переїзд пережила добре. У лікарні знаходиться 10 місяців.

«Там непогано було, але тут дуже добре, вже облаштували все і все чисте: постіль, памперси. Доглядають по-людськи. Син один у мене у Львові, чоловік помер два тижні тому, та й так, вдома немає нікого», – бідкається Євгенія Любашевська.

Людмила П’ятачук з Червонограда після перенесених інсультів погано ходить. Каже, коли доводиться пересуватись – користується ходунками. В основному день жінки минає у ліжку.

«Мої медикаменти дочка купує, приносить, а медсестри, як написано, лікар розписав. Там коробочка є, там написано, що на вечерю, що на обід, що на ранок, які таблеточки приймати», – каже Людмила П‘ятачук.

Ольга Кирилюк медсестрою у хоспісі працює 18-й рік. Каже, звикають на новому місці, приміщення до обслуговування побутових потреб пацієнтів облаштоване на 90 відсотків. Нині у лікарні – 19 хворих.

«Хворі є важкі, кого треба підсунути, вже можуть бути мокрі,  той хоче попити, той просить з холодильника щось принести і отак цілий час. Дуже тяжко морально, ну і фізично, бо хворих треба мінімум три рази в день підсунути, але людина до всього звикає. Наше яке покликання? Допомагати хворим», – розповідає медсестра.

Виконувачка обов’язків директора лікарні «Хоспіс» Яніна Дорошенко розповіла, що весь персонал перейшов працювати у це приміщення у повному складі, хоч і добиратися в Боголюби незручно. Після переїзду розгорнули у хоспісі 26 ліжок.

«Палати, звісно, вужчі, ніж на Львівській. Ліжко функціональне, велике і тумбочка і буває, що треба тумба-туалет і доступ до хворого. Весь медперсонал перейшов сюди у повному складі, ніхто не звільнився, хоча багатьом незручно добиратися», – зауважила директорка.

«Хоспіс» надає перевагу онкохворим, каже Яніна Дорошенко. Нині на розгляді п’ять заяв.

Нагадаємо, раніше заклад діяв у одному з приміщень обласного онкодиспансеру. Депутати обласної ради дійшли висновку, що приміщення варто віддати онкодиспансеру, якому бракує палат для хворих, котрі проходять курс хіміотерапії.

«Переселяти» важкохворих людей з Луцька в Боголюби почали у серпні 2019-го.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Супермаркет у стилі поп-арт. У Луцьку відкривають четвертий магазин «Сільпо»
Наступна новина Волинянка розповіла про перші перемоги в конкурсі краси на Філіппінах
Останні новини
Схожі новини