Іґнобелівська премія: 10 переможців 2018 року

Іґнобелівська премія: 10 переможців 2018 року
Фото ілюстративне, джерело: Укрінформ

У Гарвардському університеті вручили Іґнобелівські премії в 10 категоріях за досягнення, «які спочатку викликають сміх, а потім роздуми».

Список лауреатів оприлюднив науково-гумористичний журнал Annals of Improbable Research, пише Громадське.

Цьогоріч премії вручили в 10 категоріях: медицина, антропологія, біологія, хімія, медична освіта, література, дієтологія, премія миру, репродуктивна медицина та економіка.

Премію з медицини отримали двоє американських дослідників, які виявили, що поїздка на американських гірках впливає на швидкість виходу каменів з нирок пацієнтів.

У категорії «Медична освіта» переміг японський дослідник Акіра Хоріючі. Він підготував детальний звіт про самостійне проведення колоноскопії (медична процедура, за якої лікар оглядає та оцінює стан внутрішньої поверхні товстої кишки) у сидячому положенні.

Міжнародна група вчених-приматологів отримали премію з антропології. Вони виявили, що люди в зоопарку настільки ж копіюють поведінку шимпанзе, наскільки ті — поведінку людей.

Премію з дієтології отримав британський дослідник, який вирахував, що раціон аборигенів-канібалів має значно меншу харчову калорійність, ніж інші традиційні дієти, до складу яких входить м’ясо.

Премію миру вручили іспанцям, які дослідили частоту, мотивацію та ефекти лайки та криків за кермом.

Читатйте також: У Луцьку і Львові провідні науковці розкажуть, що насправді приховує їжа

У категорії «Економіка» перемогло дослідження ефективності для зняття стресу серед робітників.

Іґнобелівська премія (від англ. ignoble – негідний) є пародією на Нобелівську премію. Її присуджують за комічні, але практичні наукові досягнення в 10 категоріях.

Грошове заохочення премії — 10 трильйонів обезцінених зімбабвійських доларів.

Її традиційно вручають справжні Нобелівські лауреати. Учасники церемонії прибувають на вручення премії, яке відбувається у Театрі Сандерса в Гарвардському Університеті, за власний кошт.

На промову учасники мають рівно 60 секунд, після чого 8-річна дівчинка на сцені вигукує: «Зупиніться будь ласка, мені нудно!».

Засновники премії вважають, що гумористичний підхід допомагає привертати увагу до науки та незвичних та оригінальних відкриттів.

У 2010 році фізик Андрій Гейм отримав одразу Нобелівську і Іґнобелівську премії.

Нагадаємо, у вересні 2016 концерн Volkswagen, після скандалу з заниженими даними про шкідливі викиди, отримав Шнобелівську премію з хімії з формулюванням «за вирішення проблеми токсичності автомобільних викидів в атмосферу шляхом автоматичного включення очищення викидів при тестуванні».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Патрульного з династії правоохоронців судитимуть за хабарництво
Наступна новина Волинські контрозвідники допомогли засудити бойовика з «ДНР»
Останні новини
Схожі новини