На Волині у музеї просто неба відновили хату, якій понад 150 років

На Волині у музеї просто неба відновили хату, якій понад 150 років
У Рокинівському музеї-скансені відновили дерев’яну хату, якій понад 150 років

У Рокинівському музеї сільського господарства-скансені, що в Луцькому районі, відновили дерев’яну хату, якій понад 150 років. Директор музею просто неба Олександр Середюк розповів, що шість років тому музей викупив її у нащадка господаря і перевіз сюди.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Олександр Середюк розповів: хату із двірцем привезли в музей-скансен у 2014-му році з Камінь-Каширширського району. Будівля була розібрана. Складати почали через два роки.

За підрахунками, будівлі понад півтори сотні років. Вона із трьох частин: хата, сіни та комора.

«Характерною особливістю саме цієї хати є те, що сіни великі. У хаті жили, а у сінях працювали. В сінях можна було весілля робити», – розповів Олександр Середюк.

Працівники музею нині накривають дерев'яний будинок снопами з очерету. Роман Мишко розповідає: на один ряд йде 15 снопів. Заготовляли матеріал самі.

Володимир Шрамко каже, що піч мурували за кресленнями попередньої. У планах – використовувати піч за призначенням: готувати страви і пригощати ними відвідувачів скансену.

У доброму стані збереглися ужиткові речі та стародавні меблі: діжі, калдуби, лавки, каже Олександр Середюк.

«Саме в цій хаті родина була невелика. У таких хатах жило по 10 дітей. Ось ці лавки ставили й ослінчики. На лавки клали дошки. Клали солом'яний матрас. І так спали, а потім виносили», – розповів директор.

Хата виготовлена з урахуванням енергозберігаючих технологій. З північного боку стіна будівлі повністю була захищена прибудовою – двірцем. Він служив власникові як склад чи майстерня.

З 18 травня у скансені чекають відвідувачів.

Читати також: Волинська наукова бібліотека відкриється наприкінці травня. Книги дезінфікуватимуть

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Друга хвиля коронавірусу може бути важчою, ніж перша, – ВООЗ
Наступна новина Луцький Центральний ринок повноцінно запрацює з 19 травня
Останні новини
Схожі новини