«Не все так катастрофічно, як здавалось раніше», - політолог Тарас Літковець про новий парламент

«Не все так катастрофічно, як здавалось раніше», - політолог Тарас Літковець про новий парламент
Політолог Тарас Літковець

Чому волиняни підтримують партії, які не пройшли до парламенту, хто на Волині голосує за «Опозиційну платформу» і «Партію Шарія» та чому більшість мажоритарників – не нові обличчя.

Про це «Перший» запитав політолога Тараса Літковця.

– Як оцінюєте результати виборів на Волині? Тут більшу підтримку, ніж в середньому в Україні, мають «Батьківщина» (12,5%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (7,26%), «Сила і честь» Смешка (5,37%). Чому так?

– Волинь проголосувала, як і вся Україна, крім Львівської, Донецької та Луганської областей. У Львівській найбільше підтримали «Голос», у Донецькій та Луганській – «Опозиційну платформу». Волинь натомість продовжила той же вектор, що і на президентських виборах.

Те, що «Батьківщина» на Волині на другому місці, недивно. Можна згадати, що колись Волинь давала цій партії 59%. Партійні осередки у неї доволі серйозні.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ляшко здувся, бо в політику прийшов інший гуморист – Зеленський», - політолог Новосад

– В «Опозиційної платформи – За життя», «Партії Шарія» і «Опозиційного блоку» на Волині не такі високі результати, як в інших регіонах. В «Опозиційної платформи», наприклад, 3,65% проти 12,87% загалом в Україні. Та все ж своїх прихильників ці відверто проросійські політсили тут мають. Хто за них голосує?

– У Львівській області «Опозиційна платформа – За життя» набрала менше 2%, а в сусідній Закарпатській – 9, Чернівецькій – 10. Хто їх підтримує? Колишній комуністичний електорат, який не може проголосувати за Комуністичну партію. Всі українофоби – відкриті і приховані. Приємно, що їх мало, але загалом по Україні набирається в межах 12%. Вони матимуть досить багато мандатів у Верховній Раді і, скажу відверто, це лякає, тому що вони – представники інтересів Кремля і Путіна в Україні. Мабуть, найсумніше, що сталось – це те, що «Опозиційна платформа» набрала таку кількість місць в парламенті.

– Більшість волинян підтримали «Слугу народу», що каже про запит на нові обличчя, в той же час майже на всіх мажоритарних округах перемогли досвідчені нардепи. Чому так?

– Перемогли всі ті, що і прогнозували соцопитування, за винятком 20-го округу, де переміг Рубльов. Нічого надзвичайного не сталось.

Люди хочуть все оновити і тому голосують за майже віртуальну партію «Слуга народу», яка нічого не зробила. Крім спеціалістів ніхто й не назве кілька прізвищ її членів. В той же час люди голосують і за знайомих кандидатів. Депутати-мажоритарники справді працювали, рекламували себе і не забували, що скоро вибори.

– Але кандидати від «Слуги народу» набрали теж немало. Зовсім невідомі люди зібрали 20 і більше відсотків голосів. Спрацював бренд?

– Так. Голосували не стільки за конкретного кандидата, скільки за «Слугу народу». Одна з основних причин, чому проводились дострокові вибори, - це щоб люди, які підтримали Зеленського на президентських виборах, за інерцією проголосували за нього на парламентських. Якби дотягнули до жовтня, рейтинг і партії, і самого президента впав би. Тому що немає жодних передумов для вирішення економічних проблем. Вирішення неекономічних питань поки лише декларується, але це вже подобається виборцям.

– 20-ий округ – єдиний на Волині, де переміг кандидат від «Слуги народу» Вячеслав Рубльов. В чому його успіх?

– І бренд спрацював, і опоненти були слабші, і олігарх, який був депутатом у 20-ому окрузі (Сергій Мартиняк, - ред.), не такий сильний та активний, як ті депутати минулого скликання, які працювали у себе на округах. Рубльов набрав близько 40%, а Мартиняк – 20. Це серйозна для нього поразка. Виборці оцінили присутність депутата на окрузі, його роботу. А Рубльов – нове обличчя.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Кандидати від «Слуги народу» на усіх округах, окрім 20-го, були слабкі», - політолог Наход

– Чи можна вже прогнозувати, якою буде нова парламентська коаліція?

– Про коаліцію говорити трохи рано – потрібно знати усіх мажоритарників. Наявність мажоритарників може кардинально змінити палітру політичних сил. Але ще вночі президент заявив, що вестиме перемовини з «Голосом» Вакарчука, і Вакарчук вже назвав умови – червоні лінії, через які він не готовий переступати: членство України в ЄС і НАТО, правова держава, деолігархізація, ліквідація депутатської недорканності. Все це декларував і Зеленський. Якщо це не гола декларація, то таку коаліцію я бачу. Як я жартую, два шоумени об’єднаються і буде політична сила.

Крім того, все це декларував і експрезидент Порошенко. Правда, Зеленський казав, що з Порошенком не піде.

Загалом і в «Голосу», і в «Батьківщини», і в «Європейської Солідарності» - електорат спільний, а в «Слуги народу» - 50 на 50.

Об’єднатись з кимось «Слуга народу» захоче для того, щоб мати конституційну більшість – дві третіх парламенту. А звичайну більшість – 226 депутатів, вони і так матимуть.

Звичайно, «Опозиційна платформа» не буде ні з ким об’єднуватись – буде в вічній опозиції, де наробить дуже багато неприємного шуму у майбутньому парламенті. Загалом партія працюватиме на руку Кремлю, представником інтересів якого вона і є.

Не все так катастрофічно, як ми думали місяць-два-три тому, але і не так добре, як хотілося б.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьк читає. Книжкові пристрасті Олександри Рижкової
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Понеділок, 22 липня. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини