«Поки це неможливо», - експерт про приєднання усіх навколишніх сіл до Луцька

«Поки це неможливо», - експерт про приєднання усіх навколишніх сіл до Луцька

Політолог, професор СНУ імені Лесі Українки та консультант Офісу реформ Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Валентин Малиновський розповів, що українське законодавство не дозволяє силою приєднати до Луцька усі навколишні громади. Тож поки – це лише пропозиція, - пояснив він «Першому».

Нагадаємо, в мережі поширили протокол засідання регіональної робочої групи при Волинській ОДА. Відповідно до нього, до Луцька пропонують приєднати Княгининівську, Боратинську, Заборольську, Гіркополонківську, Жидичинську, Липинську, Підгайцівську громади. Ці пропозиції передали до Міністерства розвитку громад та територій України.

Заступник голови ОДА Валентин Цьось, чий підпис стоїть на протоколі, відмовився коментувати ситуацію.

Натомість експерт з децентралізації Валентин Малиновський каже, що приєднати таким чином села до Луцька не дозволяє законодавство.

Для такого об’єднання потрібні зміни закону

«Реформа децентралізації з самого початку передбачала, що центрами ОТГ повинні бути міста обласного значення, районні центри, і території в радіусі 20 кілометрів мали б входити до цих громад. Але, оскільки законом закріпили принцип добровільності, громади навколо Луцька та інших міст скористались своїм правом створити власні ОТГ. І принцип добровільності ще ніхто не скасовував», - каже політолог.

Водночас він пояснив, що ініціатива створювати більші громади надійшла з профільного міністерства.

«Мінрегіон дав завдання обласним адміністраціям до кінця місяця сформувати новий перспективний план шляхом укрупнення вже створених ОТГ, а також тих, які ще не об’єднались. Йдеться про те, щоб до місцевих виборів 2020 року завершити об’єднання громад. Можливо, на центральному рівні готують зміни до законодавства в частині добровільності об’єднання. Але, коли це буде і чи буде взагалі, поки сказати не може ніхто», - зазначає Валентин Малиновський.

Успішні громади навряд чи захочуть приєднуватись до Луцька

Експерт каже, що громади навколо Луцька самодостатні і навряд чи захочуть об’єднуватись з обласним центром.

«На їхніх територіях є великі бюджетоутворюючі підприємства: у Боратинській – «Кромберг енд Шуберт», у Підгайцівській – «Модерн-Експо». Боратинська – взагалі одна з найуспішніших в Україні. Зрозуміло, що такі громади будуть проти об’єднання. Єдина менш успішна – Прилуцька громада вже приєдналась до міста», - розповідає консультант Офісу реформ.

«Я вважаю, що успішні ОТГ біля міст заганяти в одну громаду – недоцільно. Для чого, якщо вони добре господарюють? Доцільніше зайнятись тими, які мають проблеми з фінансуванням, яким не вистачає коштів на утримання закладів освіти та медицини», - додає Валентин Малиновський.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Призначили виконувача обов'язків ректора СНУ
Наступна новина Один із найбільших луцьких перевізників дозволив встановлювати валідатори у маршрутки
Останні новини
Схожі новини