Штайнмаєр би плакав, або Турборежим по-волинськи на сесії облради. РЕПОРТАЖ

Штайнмаєр би плакав, або Турборежим по-волинськи на сесії облради. РЕПОРТАЖ
Поки у президії перерва...

То був дуже туманний луцький ранок 24 жовтня. Будівля облради ще о 8-й вся, мов у молоці. Ближче до 10-ї розвиднілося. 25-та чергова сесія Волиньради. Попід стінами – помітне пожвавлення. На те, що у сесійній залі цього дня буде Ігор Палиця (екс-голова облради, віднедавна нардеп), натякала присутність дужих парубків у різних закутках будівлі на Київському майдані, 9. Ніхто інший тут про свою безпеку так не дбає.

Попід стінами – гурт приїжджих чоловіків. Бачиш – і одразу перебираєш у голові ймовірні скандальні питання: бурштин? торф? а-а-а-а… мисливські угіддя. Тим часом обранці динамічно заходять у приміщення облради і розчиняються у кулуарах. Кілька хвилин до сесії – можливість потиснути руку, зайти в потрібні двері, випити кави, зрештою…

Сесія видалася динамічна і епічна. Штайнмаєр би заплакав. Бо ще недавно у цих стінах заявляли про те, що підтримують Президента Зеленського і його «формулу». Тепер же гучно сказали ні – капітуляції, а главі держави… якщо не гримнули кулаком по столу, то потрясли ним. З Луцька.


Ранок. 24 жовтня. Туман спадає

На столі у президії розставляли воду. Медійники зручно мостили камери. На горішніх виходах із зали мостилися охоронці. Працівники апарату ради розвішували на місцях для запрошених папірці зі словами «місця для народних депутатів», «місця для народних депутатів»…

Ігор Палиця цього дня прийшов у костюмі, білій сорочці. Олександр Товстенюк, керівник його фонду, традиційно в чорному. А директор рокинівського музею-скансену Олександр Середюк одягнув вишиванку і драйвові шкарпетки з дідами морозами: після Покрови до Нового року рукою подати.

Ми ловили обранців для гарного кадру на сходах перед сесійною залою.

- Ви з Аверсу? – раптом спитав симпатичний хлопчина зі спіралькою у вухах нашу фотографку (не бачив раніше, певне). Почув, що ні і уточнив. – Немісцева?

- Це ви немісцевий, мабуть… - відповідаю.

- Ну, так, - киває на ходу.

Єдиний «слуга народу» від Волині Вячеслав Рубльов прийшов на сесію без охорони. Ірина Констанкевич до таких заходів теж не вдається. Решта народних обранців цього дня знайшли більш насущні справи, ніж сесія на Волині.

У кулуарах: вітання, усмішки, обійми. Ірина Констанкевич
рада бачити Івана Киричика та Веніаміна Туза

Защеміло

«Раді вітати вас у цій залі», - підкреслено приязно почала сесію голова облради Ірина Вахович. Це - до нардепів… Ірина Михайлівна нині – у червоних туфлях, білій блузі та костюмі, підкреслено гарна. То – перша сесія Вахович у статусі головуючої. І спершу вона трохи хвилюється, але до кінця засідання стає і різкішою, і впевненішою, і депутатові Сергієві Слабенку на чергове його улюблені зауваження щодо регламенту відповідає чітко й конкретно.

Цього дня волинські обранці показали, що таке наш, місцевий турборежим: одне питання тут розглядали мало не до обіду, решту - чи не за годину.

І перш, ніж ця зала погрузне у політичних натяках, домовленостях, протистояннях, тут роблять щось добре: незрячому Володимирові Валейку з Рожища вручають ордер на квартиру в Луцьку. Голова облради зауважує: рішення було прийняте ще «при Ігореві Петровичу».

До трибуни проходить жінка. Вона теж не бачить чи слабо бачить. Її підводять. Ніна Свінцицька, очевидно, сестра Володимира, говорить так, що щемить.

Особливі моменти у життя ради бувають і такі. 
Володимир Валейко отримує ордер на квартиру

«Шановні депутати, дорога Ірино Михайлівно. Я вам дуже-дуже вдячна за те, що ви здійснили нашу мрію. Я дуже вдячна колишньому губернатору Володимиру Нальковичу, він теж мені свого часу допоміг. Знаєте, я вчора цілий день плакала: у 85-му році ми стільки ходили добивалися хоч чогось, коли померли наші тато і мама. Ми були молоді, мені тоді тільки 25… І то було дуже важко. Хай Господь вас береже».  

То був ліричний виступ. Біла смужка у строкатих буднях цієї зали. Поїхали далі.

Боги помиляються

Ірина Вахович пропонує запити і звернення розглядати після порядку денного. Свободівці одразу беруться за віжки опозиції, гучно згадують, що то - порушення регламенту. Фракція «Солідарності» теж заговорила у рядах, що це не передбачено регламентом облради. Зрештою, 29 із 52 – за. На табло фіксують «рішення прийнято». Потім щось відбувається, якийсь комп’ютерний Бог рахує правильно – і з президії оголошують, що стався збій.

Не прийнято. Боги теж помиляються))

Двоє з групи «За майбутнє». Один зі «Слуги народу»

Голова облради робить заяву щодо ситуації з водними ресурсами. Світязь міліє. Облрада виділить кошти для інституту водних проблем та меліорації, щоб мати на руках висновок фахівців і могти з ним працювати. Треба створити робочу групу. Просить Волинську ОДА долучатися. По ліву руку Ірини Вахович у президії – т.в.о. голови ОДА Олександр Киричук. Ситуацію зі Світязем коментувати не став.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Наступна війна буде за воду». Експерти думали, що робити зі Світязем, ми - записували

«Це звірі, а не люди! Мене це так обурило», - депутат Олексій Панасюк (Самопоміч) принагідно згадує про факт незаконного видобутку піску (а це трапилося 18 жовтня) зі змілілого берега Світязю на території пансіонату «Шацькі озера» і домагається почути вердикти від поліції області.

Вахович підтримує. Згодом за трибуну стане головний поліцейський Волині Петро Шпига і скаже… Скаже, що «триває перевірка», «скеровано матеріали», «з’ясовують обставини і причетних»… - словом, натхненно вселятиме віру в те, що колись хтось колись за вивезених 30 камазів піску (таку цифру озвучив у своєму запиті депутат Юрій Ройко), відповість.

У президії...

Тим часом волинські інтернет-видання вже встигнуть повідомити, що на берег Світязю… повернули пісок.  

Далі - низка запитів. Поки одні обранці їх озвучували, інші використовували час, коли можна дозволити не натискати на кнопки, на перемовини з Ігорем Палицею.

«Ні разу нє хваліл поліцию…» - спостереження за тим, як обранці «атакують» екс-голову облради, раптом перериває виступ голови екологічної комісії Василя Столяра (Батьківщина).

Той, як завше: не то українською, не то російською каже: «Хочу похваліть камєнь-каширскую поліцию. Вступілісь за срив державних робіт із геологорозвідки. У мене запитання прокурору: чому він не став на защіту держави?. І начальнику СБУ: чого вони державі в мирний час забороняють проводити господарську діяльність? …І чого їх нема на сесії?».

Не все тут серйозно. Є і веселі пакети, наприклад

Нема на сесії, то нема й кому відповісти. Василь Андрійович, певне, мав на увазі недавній конфлікт між громадою Гуто-Боровенської ОТГ, де люди не пустили на потенційні бурштинові землі працівників «Волиньприродресурсу», які збиралися проводити геологорозвідку. На місце викликали поліцію.

«І наостанок скажу»

Якщо ви думаєте, що найбільше часу на сесіях приділяють розмовам про бюджет, гроші, ями на дорогах і недобудовані школи, то ви помиляєтеся. Цього дня у порядку денному теж був проект рішення про зміни до бюджету. Але про них говорили мало. Традиційно у таких випадках кажуть, що все пропрацьовано на комісіях і лишається голосувати.

А от у справах політичних – не все «пропрацьовано». Безуспішними були спроби змінити порядок денний і викинути звідти питання про мисливські угіддя (на низку угідь цього дня від лісгоспів претендують приватні мисливські структури). Тож взялися за Штайнмаєра. Тобто за Зеленського. Тобто за проєкт «Про Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за т.зв. «формулою Штайнмаєра» . Раніше, нагадаємо, голова облради відмовилася скликати позачергову сесію на вимогу активістів. 

У дверях – міцна чоловіча братія. Так і не представилися...

Першим іде до трибуни свободівець Олександр Пирожик і починає зі «Слава Україні!». Згадує про те, що багато обласних рад уже висловили свою позицію і засудили тут позицію Зеленського, яка, мовляв, зводиться до надання амністії та легалізації терористів.

«І наостанок скажу: облрада (до честі цієї каденції) завжди виходила з інтересів громади. Волинська громада сьогодні запитує: чому не висловлює свою позицію славний волинський край, де зродилася УПА? Ми маємо її висловити, бо ми завжди відстоювали свою позиції. Ми не лягали, ми не корилися, ми ніколи тут не приймали рішень на догоду вищій владі. Ми витримали тиск і шантаж. Ігор Петрович може підтвердити», - каже Олександр Пирожик.

Спокійніше, без емоцій депутат Святослав Кравчук (Наш край) пропонує прийняти просте рішення про підтримку звернень інших облрад, бо «для чого те, що там написали всередині? хто його буде читати?».

Ні, відповідає Олександр Веніамінович, бо тоді, коли текст готували, рішень рад ще й не було. Весь цей час головний свободівець Волині Анатолій Вітів слухає колегу стоячи: для фракції – то надважливе стратегічне питання, з якого можна заробити балів.

Бере слово й Ігор Палиця. Після зміни влади та виборів то його перша поява у сесійній залі, тому спочатку дякує за роботу.

Анатолій Вітів відволікся від опозиційної риторики і знайшов можливість поговорити з Ігорем Палицею

«Ми спокійно і конструктивно довели всім, що обласна рада це головний орган волинського краю», - каже.

Більшість аплодує.

«Щодо формули Штайнмаєра. ...На превеликий жаль, сьогодні Україна опинилася в тій ситуації, коли нас вже не питають. Попереднє керівництво країни довело до того, що ми самі себе дали втягнути в цю ситуацію з мінськими угодами. Наші хлопці-кіборги боронили Донецький аеропорт, знаючи, що він наш, а в той момент вже Порошенко підписав угоду, де за координатами він відходив під контроль ДНР. А хлопці гинули і загинули. Тому ми з вами опинилися в ситуації, коли хтось кулуарно в Мінську домовлявся про те, якою має бути Україна.

Я вважаю, що сьогодні ми не повинні жорстко висловлюватися в сторону Президента, тому що ми бачимо той спадок, який йому дістався і не розуміємо, що він чує і які йому висувають умови. Тому що Європа і весь світ замучилися від України. Волинська облрада повинна застерегти керівництво країни від того, щоб вони не здумали здавати території. Я підтримую те, що ніяких виборів на території ДНР та ЛНР, поки звідти не підуть російські найманці і всі терористи. Я хочу, щоб ми не звинувачували. Думаю, що про все дізнаємося після Нормандської зустрічі. Якщо там зазвучать заплановані речі, які здають Україну, то так не буде. Або ми контролюємо цю територію, або ми її від’єднуємо, ізолюємо, і хай вони там граються, якщо не вірять в Україну і не хочуть тут жити», - наголошував нардеп.

«Сьогодні ми не повинні жорстко висловлюватися в сторону Президента»

Виступ Ігоря Палиці був дипломатичним. Сказати «ні капітуляції» політик називав словами «допомогти керівництву держави», «застерегти» і «не звинувачувати», – каже Палиця. Далі був спітч, присвячений уряду, тут Ігор Палиця змінив риторику. Уряд, каже він, - не український, «не наш», бюджет – недолугий, грошей для Волині там – обмаль.

У залі знову оплески. Сесія помалу переходила у формату парламентських слухань. До трибуни цього дня виходили і «єдиний мажоритарник від «Слуги народу», екс-депутат облради Вячеслав Рубльов, вчорашній лідер фракції УКРОПу на Київському майдані, 9, і депутатка від групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич.

Обранці нагадали місцевим колегам про те, що час думати про бюджет і вони хотіли б чути думки-пропозиції з місць. Що «ми пропонували виділити 33 мільйони на природоохоронні заходи на Шацьких озерах, але уряд, на жаль, нас не почув», що не почув уряд і прохань щодо «молодіжних кредитів, соцзахисту чорнобильців, атовців». Тому нардепи цієї групи, кажуть, що будуть більш категоричними. 

Резюмує розмову Анатолій Вітів. Певне, гарно готувався, бо цитував і Степана Бандеру про «коли між хлібом і свободою народ вибирає хліб, то зрештою втрачає все», і «був такий великий політик Черчиль, який казав: «Ніколи не здавайся».

48 із 52 присутніх – за. За тим зала відчутно спорожніла.

Хепі Нью Єар скоро

«Пані голово, хай помовчать»

Волинські обранці включають свій «турборежим»: тут вони вже руку набили і ще «слуг» повчити можуть. Голосують за низку регіональних програм.

«Що таке програми без грошей…» - зітхає хтось поруч, але тисне кнопки. Потім «утиснений і конкректизований» план заходів облради.

«Пані головуючо, ви не видихайте так важко! Ви зверніть увагу, що попереднього разу просто винесли пропозиції і проголосували її зразу в цілому», - вже вдруге піднімає руку юрист і депутат Сергій Слабенко, який у волинському «парламенті» сумлінний страж регламенту. Натхненно стежить, де ж Ірина Вахович, яка вперше самостійно веде сесію, оступиться.

«Сергію Івановичу! Ми проголосували за основу, за мою пропозицію і в цілому. Гарантую! Прочитаєте потім стенограму», - відповідає та і «обрізає» Слабенку крила.

Під порогом – журналіст, в дверях – охорона

Потім скромно – за зміни до бюджету. Щось комусь перепало з резервного фонду (як-от 500 тис. на школу в Башликах Ківерцівського району), щось із невикористаних субвенцій: в бюджетних коморах нині негусто. На диво тихо – за надання мисливських угідь ТОВ «Мисливство Волині» та «Поліський єгер».

А от ліквідувати тимчасову комісію, яка займалася перевіркою лісової галузі депутат Анатолій Грицюк тихо і скромно не дав (у порядку денному сесії – звіт про її діяльність, обранці вважають, що комісія своє вже відпрацювала).

«Ці площі, на превеликий жаль, не працюють на економіку нашого краю. Хоча лісова галузь... Я попрошу не перебивати (в залі шумно, обранці стомилися від виступів). Пані голово, скажіть, хай помовчать», - просив Анатолій Петрович.

У лісовій сфері він бачить більше проблем, ніж здобутків, бо «через 10 будуть одні чагарники», тому «я би все-таки просив би відповідні органи зробити аудит галузі», але «нашу комісію можна згорнути, бо багато її членів через зайнятість не завжди беруть у ній участь». Місію, каже Анатолій Петрович, виконали.

Володимир Бондар: «Я хотів, щоб ми поважали тих, хто працює,
і критикували тих, хто не може»

На критику повважав за необхідне відповісти Володимир Бондар (лідер фракції «Солідарність», донедавна заступник голови Держлісагенства України). Наголошує: якраз волинські лісівники заслужили кращої оцінки роботи.

«Тут ми мали яскравий приклад непрофесійного і навіть вульгарного підходу до цього питання. Якщо обласна рада створила комісію, то хотілося б, щоб до неї запрошували людей, які хоча б у чомусь були фахівцями. Бо це слухати абсолютно несерйозно. Мені здалося, що людина просто захотіла здобути собі трохи авторитету.

Сьогодні ситуація в галузі – складна, і область повинна реагувати на це професійно! Ви знаєте, що на останніх аукціонах продається тільки 7% продукції? Як за таких умов лісгоспи втримають економіку області? У деяких районах 40% економіки – то лісгосп. Натомість держава вбиває галузь, обкладаючи її високими податками.

Ви знаєте, що продати ресторан чи церкву лісгоспу просто нереально? (до Анатолія Грицюка, який раніше озвучив запит щодо нібито продажу кафе «Колиба», де тепер ресторан «Явір» і який досі належить лісгоспу, – авт.).Тоді перш, ніж задавати такі питання прокурорам, з’ясуйте це. Якби не наші лісівники, то ми не мали б сьогодні ресторану «Явір», а у Воротневі досі були б комуністичні дачі. Я хотів, щоб ми це знали, поважали тих, хто працює, і критикували тих, хто не може», - емоційно заявив Бондар із трибуни облради.

Далі емоції стихли.

Обранці повернулися в режим «турбо». Оперативно розглянули решту проєктів рішень. Віддали під приватизацію одіозну обкомівську дачу «Круча», що у Луцьку на Дубнівській, прийняли низку звернень до прем’єра Олексія Гончарука. Людмила Кирда (позафракційна) пробувала повернути до розгляду питання №40 про надання угідь на Маневиччині ТОВ «Мисливство Волині», однак депутати за це не проголосували…

Наговорилися. Навиступалися. Наслухалися. І вже біля 14-ї розійшлися обідати.

Тільки т.в.о. голови ОДА півдня відпрацював у президії і не мовив у мікрофон ні слова.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА.

P. S. Після сесії, увечері на прес-конференції у прямому ефірі мала нагоду спитати Ігоря Палицю про те, чи забрав він нарешті речі зі свого робочого кабінету. У недавньому інтерв’ю «Першому» Ірина Вахович розповіла, що саме через це  воліє працювати у кабінеті навпроти.

«Я просив її переселитися – не хоче. Наполягає, щоб це був кабінет, в якому ми можемо проводити наради. Ми продовжимо цю дискусію з нею завтра. В понеділок у мене там зустріч із волинськими аграріями», - відповів нардеп.

25 сесія Волиньради – перша, де головує Ірина Вахович
Якось дуже «людно» тут вранці

Василь Столяр та Людмила Кирда. За деякий час вони «воюватимуть» за мисливські угіддя
Тим часом у стінах ради – зустрічі і перемовини. Нардеп Вячеслав Рубльов та
директор Волиньторфу депутат облради Іван Киричик
Екс-голова Волиньради Анатолій Грицюк спішить на засідання
Ірину Мирославівну раді бачити)
Вперше після пришестя в нардепи у цій залі Ігор Палиця
Ірина Вахович, Олександр Товстенюк та Дмитро Дубняк
Готові? 
У «Солідарності» – стовідсоткова присутність. Традиційно не минає сесій Володимир Бондар
Екс-голова ОДА Володимир Гунчик буває рідше, але цього разу теж «в строю»
В президії – без напруження
Вячеслав Богдан традиційно – стильний
Олександр Киричук замислений

 

Гімн

Хлопці терпляче слухають запити і чекають «своїх» питань
Потім за цією трибуною говоритимуть різне, але поки виступала вона, зала стихла… 
Ніна Свінцицька дякувала за квартиру
Місця обранцям позначили. Щоб ніхто не зайняв?
Ігор Палиця, Ірина Констанкевич та Вячеслав Рубльов
Поліціянта Петра Шпигу спитали за пісок на Світязі. «Перевіряємо», каже...
«Цей уряд – не наш, не український»...

Тим часом Валерій Діброва часу не гаяв
«Сергію Івановичу! Ми проголосували за основу, за мою пропозицію і в цілому.
Гарантую! Прочитаєте потім стенограму»
У залі стає гаряче?

Олександр Голуб – депутат новий. Є над чим подумати… 
Ігор Палиця йде дякувати за роботу. Каже «конструктивно і спокійно» довели, що сильніші

Після Штайнмаєра зала порожніє...
Грицюк береться за ліс
Вячеслав Богдан пише його зауваження на відео...
Фінал. Останні слова, перемовини
І – займатися більш насущними справами...


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Найпопулярніший – Viber. Склали рейтинг улюблених додатків українців
Наступна новина Завезли шість вагонів солі. Як у Луцьку боротимуться з ожеледицями і снігопадами
Останні новини
Схожі новини