Сміття не сортують, зарплат не дають. Що відбувається на полігоні у Брищі

Сміття не сортують, зарплат не дають. Що відбувається на полігоні у Брищі

На сміттєвому полігоні у Брищі назріває криза. Отруйні фільтрати витікають за межі сміттєзвалища, сортувальна станція не працює, а території самого полігону може вистачити лише до 2020 року.

«Перший» зібрав усе, що відомо про ситуацію у Брищі.

Розлились «отруйні озера»

Представники Княгининівської громади 24 квітня прийшли на сесію Луцької міської ради, аби нагадати про проблему, яка існує вже не один рік у Брищі. 

Вони нарікали, що на полігоні утворились «озера із отруйного інфільтрату» – речовини, яка утворюється від перегнивання сміття. 

Депутатка Княгининівської селищної ради Анна Войтюк розповіла, що місцеві жителі вимагають вирішити проблему інфільтрату, а також закрити і рекультивувати старий полігон. Вона також запропонувала луцьким депутатам приїхати на полігон і разом знайти рішення. 

Депутатка Княгининівської селищної ради Анна Войтюк. Фото: «Народний контроль»

Член виконкому сільської ради Володимир Нагурний зауважив, що місцеві активісти почали писати заяви у правоохоронні органи, аби вирішити проблему. 

«Так, місяць тому почався мінімальний рух, дійсно почали загортати фільтрат. Екологічна інспекція у Волинській області, знаючи, що зливають фільтрат, довгий час нас ігнорувала. Коли ми уже прийшли великою ініціативною групою, тоді лиш еколог виїхав з нами на полігон, але він відмовився виписувати порушення на «Луцькспецкомунтранс», – сказав чоловік.

Володимир Нагурний. Фото: «Народний контроль»

Депутати на полігоні: «Як тут не матюкатись?» 

16 травня депутати Луцької міської ради з журналістами та представниками управління з питань праці міської ради та обласного управління Держпраці поїхали оглянути полігон.

Вони побували також в ангарі, де знаходиться сортувальна лінія. Були вражені смородом та умовами праці людей. 

«Як тут не матюкатись? Яке це відношення до людей? Як не обурюватись? Гнати вас треба», – кричав депутат Микола Дендіберін. 

Не на камеру журналістам «12 каналу» працівники розповіли, що сортувальна лінія тут не працює вже майже рік. Зарплат людям не дають, але й звільняти не поспішають. 

 

«Наступного року у нас будуть проблеми»

Вивезенням побутових відходів на Брище займається КП «Луцькспецкомунтранс». 

Директор підприємства Валерій Кузьмич не приховує:

«Наступного року у нас будуть проблеми. Територія у нас є, треба тільки розуміння із людьми, які проживають тут». 

Директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич. Фото: Луцька міська рада

Він розповів, що цього року «Луцькспецкомунтранс» провів відсипку дамби з ущільненням грунту, аби недопустити вихід рідини на приглегу територію. Також завершили обвалування першого ярусу полігону. 

За словами Кузьмича, вже провели тендер на закупівлю сортувального комплексу на полігоні. 

У бюджеті на 2019 рік передбачені кошти на оренду землі під полігон (1 млн 863 тис. грн.), проектні роботи з рекультивації та реконструкції полігону (500 тис. грн.) та обвалування полігону. Також з міського бюджету виділялися необхідні кошти для придбання техніки для потреб полігону.

На запитання керівника фракції «Народний контроль» Павла Данильчука, чи зупинили несанкціонований витік фільтрату, Кузьмич запевнив, що власники біогазової установки усунули порушення та безпосередньо «Луцькспецкомунтранс» викачували речовину у пожежну водойму, але через дощі не змогли повністю ліквідувати проблему.

Що буде з полігоном? 

Заступник міського голови Григорій Недопад повідомив, що на полігоні встановлять сучасну установку контейнерного типу для знезараження фільтрату згідно з усіма нормами чинного законодавства.

За його словами, зараз сформували попередню суму вартості установки, у липні планують оголошення тендер на її придбання.

З міського бюджету на це потрібно буде виділили 1 млн грн. на умовах співфінансування. 

Фото: «Народний контроль»

Підготовлено за інформацією «Першого», Луцької міської ради, «Народного контролю», «12 каналу». 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина День вишиванки на луцькому заводі «Кромберг енд Шуберт». Фоторепортаж
Наступна новина Як відбуватиметься інавгурація Зеленського
Останні новини
Схожі новини