Тепер сюди ходять екскурсії. У Володимирі стіни під'їзду розмалювали фантазійними сюжетами

Тепер сюди ходять екскурсії. У Володимирі стіни під'їзду розмалювали фантазійними сюжетами
Малюнок на стіні під'їзду багатоповерхівки у Володимирі-Волинському

Активіст з Володимира-Волинського Тарас Сватко ініціював оригінальну ідею: розмалювати сірі стіни свого під’їзду у багатоповерхівці на вулиці Сагайдачного, 12. І йому це вдалося.

Каже, його ідею підтримали місцеві жителі. Втілити задумане було важко, проте перед святами роботи завершили. Про це пише БУГ.

Ідея в Тараса з’явилася на початку 2019 року. Її мета була дуже проста – додати під’їзду, який мешканці бачать кожного дня, затишку і позитиву.

«Зверніть увагу кожен на це місце в своєму будинку. Воно є частинкою нашого життя, частинкою нас самих. Здебільшого, під’їзди в будинках є однаковими. Єдина відмінність – в охайності. А так – суцільний стандарт. Я вирішив це змінити, наповнивши свій під’їзд різнокольоровими барвами», – розповів Тарас Сватко у своєму дописі у фейсбуці.

Відтепер, коли до сусідів приходять гості, розповідає активіст, то вони проходять екскурсію всіма п’ятьма поверхами будівлі і фотографують малюнки, знімають відео.

Втілити ідею в життя було досить нелегко. На початку року Сватко зробив загальні збори під’їзду.

«Більшість людей відразу підтримали мою ідею, але були й такі, що категорично заперечували такий задум (лише одна квартира). За результатами зборів ми вирішили розпочати процес, який, звичайно, лягав на мої плечі як ініціатора», – каже активіст.

Також Тарас Сватко домовився з керівництвом УЖК про проведення косметичного ремонту в під”їзді. Він не був у плачевному стані, але для проведення художнього розпису потребував певного покращення, розповідає активіст. Приблизно в кінці травня 2019-го цей процес розпочався і тривав близько трьох тижнів.

«Косметичний ремонт було виконано з коштів, які споживачі послуг УЖК (жителі мого під’їзду) сплачують щомісячно у вигляді плати за комунальні послуги», – стверджує активіст.

Пошук художників тривав довго і, як виявилося, коштують такі роботи дуже дорого.

«У під”їзді проживає більшість людей похилого віку, то і розрахунок був на скромний бюджет. Розумію, що праця повинна належним чином оплачуватись, але ті ціни, які мені називали, були б прийнятними, коли б в цьому під”їзді проживали володимирські меценати», – продовжує розповідь Тарас Сватко.

Творчу роботу, яка полягала в тому, щоб розмалювати весь під’їзд, виконала художниця і викладач Володимир-Волинського педагогічного коледжу Валентина Залуніна за символічну плату.

«Мною було проведено приблизний економічний розрахунок витрат та визначено необхідну суму, яку повинна була здати кожна квартира. Я склав список квартир і почав робити обхід. Цей момент був найважчим і переломним. Як виявилось, деяких мешканців задовольнив косметичний «безкоштовний» ремонт і вони вирішили, що художнього розпису вже не треба. Інші почали говорити, що 200 грн це надто велика сума.

Я, звичайно, робив розрахунок на одиноких пенсіонерів і збирався взяти з них по мінімуму, а недостачу думав перекрити власними коштами та коштами тих, кому це під силу. Але, як виявилось, ці одинокі пенсіонери здали найпершими повну суму і противились тому, щоб хтось за них докладав свої кошти. Я був приємно здивований», – йдеться в пості Тараса Сватка.

Створювали красу у під’їзді майже 5 місяців. Встигли завершити роботу до свят. Відтепер тут все частіше можна зустріти людей з захопленими поглядами, яких сусіди водять на екскурсію.

Що ж до позитиву, то звісно, місцевим мешканцям його додалося. Адже коли навкруги краса, то і жити краще, кажуть люди.

Читати також: Біля луцької мерії на стіні малюють «дивних» звірів

Тарас Сватко


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Де у Луцьку найгарніша ялинка. Думка дизайнера
Наступна новина У 2020 році українці зможуть безкоштовно обстежитись на рак
Останні новини
Схожі новини