«Це процес очищення» – священик Михайло Бучак про чвари в ПЦУ

«Це процес очищення» – священик Михайло Бучак про чвари в ПЦУ

Чвари між почесним патріархом Філаретом і предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм – це в жодному разі не загроза розколу, а всього лиш один з етапів становлення нової церкви – вважає головний військовий капелан Волинської єпархії, настоятель Свято-Покровського храму з села Княгининок протоієрей Михайло Бучак.

Священик поділився з «Першим» своїми міркуваннями з приводу тривожних подій у Православній церкві України, пов’язаних зі скандальними заявами почесного патріарха Філарета.

Довідка.  У грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія. На початку  2019 року ПЦУ отримала томос про автокефалію від Вселенського патріарха. До складу ПЦУ увійшли УПЦ Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. Але у травні у коментарі журналістам "1+1" Філарет заявив, що Київський патріархат не ліквідований. «Є патріарх. Раз є патріарх, значить є патріархат, є Київська патріархія і тому повертати патріархат не треба, він є і повинен бути», - сказав Філарет. На питання, чи допускає він, що такі його дії можуть призвести до розколу у церкві, Філарет сказав: "Допускаю, але ми створимо єдину церкву — Київський патріархат, обов'язково". Він додав, що може скликати помісний собор церкви, на якому можуть розглянути питання змін до статуту, проте яких саме - не уточнив. Читати більше

Про останні події в ПЦУ

Питання розколу не стоїть. Абсолютно. Це – суперечки, церковні непорозуміння. Зверніть увагу: жодна є єпархій ці чвари не підтримала. Бо усі розуміють ціну єдності і ціну умов, на яких був наданий Томос. Наша Церква – Соборна і рішення одноосібно ніхто не приймає, хоча кожен має право на свою думку, якщо вона не є породженням особистої гордині і не руйнує єдність Церкви.

В ПЦУ не має рабства. Ми не є рабами людей,ми раби Божі і прагнемо стати дітьми Божими.

Якби процес формування помісної церкви України був «тепличний», спокійний і ідеальний  – це б не була воююча церква. А Церква воює. І її ворог – диявол. Через людські слабкості сатана старається якщо не зруйнувати Помісну Церкву, то хоча б ослабити її.

Це не дивина,що в ПЦУ є дискусії і суперечки, бо це свідчення того, що Церква жива. Такого ми не можемо уявити, наприклад, в РПЦ. Там все монолітно. Зовні – ідеально. Але знаєте, що може бути таким? Хіба неживий пам’ятник. 

Так, в Українській Церкві немає монолітності  Але це саме тому, що вона – жива. Вона сформована з людей. Нас не прислали в Венери чи з Марсу. Ми є плоть від плоті «діти» цього суспільства. І те, чим хворіє воно – хворіє і церква.

Навіть серед 12 апостолів,були суперечки. Навіть вони сперечалися між собою, хто маю бути ближчим до Спасителя. То що ви хочете від 70-ти єпископів, які живуть у 21-му столітті в Україні, котрі розпочали непростий процес єднання УПЦ КП ,УАПЦ і УПЦ МП.

Тому не треба драматизувати. Йде процес очищення. А він часто – болісний.

Згадайте історію єврейського народу. Не всі потрапили в Землю Обітовану. Хто мав рабське мислення – залишилися в пустелі… Так само і наша церква: тільки виходить з пустелі.

Про позицію митрополита луцького і волинського Михаїла

Стосовно владики Михаїла. Він – мудрий архієрей. І не підтримує чвари. Саме тому сьогодні поїхав не у Володимирський собор, а у Вінницю, де зібралися інші архієреї ПЦУ для святкування дня пам’яті священномученика Макарія.

На наші запитання,Владика Михаїл відповідав: «Отці, не переживайте, Владики знайдуть правильне рішення і порозуміння».

Ми віримо, що більш тісна співпраця владик Епіфанія і Михаїла буде тільки на користь Церкві. Тому що ніхто не може заперечити стратегічну мудрість митрополита Михаїла і виваженість та поміркованість митрополита Епіфанія. Разом це буде надзвичайно потужна духовна сила української церкви.  

Про те, як роблять з мухи слона

Колись я ходив по селі, благословляв оселі Йорданською водою. І зустрів отця Петра, з іншого храму нашого села – церкви Різдва Богородиці УПЦ МП.

Ми привіталися. Він сказав, що не подасть мені руки, доки я не зніму хреста. Я сказав, що цього не зроблю і запропонував «не бігати один перед одним», а розійтися освячувати оселі людей на різних вулицях. Так ми й зробили.

А через два тижні підходить до мене один з односельчан і питає: «То що там сталося!?. Бо кажуть, що ви з отцем Петром і посварилися, і побилися хрестами, і ризи один одному порвали…”

Щось подібне зараз відбувається із чварами в ПЦУ. Так, є непорозуміння, ніхто ж цього не приховує. Але це не розкол. А люди перебільшують.

Коли новий корабель спускають на воду, набирають нову команду – вона не може бути монолітною, які б досвідчені моряки у ній не були. Спочатку вони вчаться вести корабель разом, протистоячи бурям і оминаючи рифи.Так і в Церкві.

Про почесного патріарха Філарета

Почесний Патріарх Філарет відіграв важливу роль в історії Церкви. Він –  знаряддя в руках Божих. Бог використав його знання і вміння для побудови структури Української Церкви. Мойсей вів євреїв через пустелю. Філарет теж взяв в руки кермо корабля і вивів його з московського рабства.

Але Мойсею Господь не дозволив увійти в Землю Обітовану. Так само і почесний Патріарх Філарет, очевидно, повинен передати стерно іншим .

На превеликий жаль, дається взнаки, що почесний Патріарх Філарет довгий час перебував у лоні Російської православної церкви. І, певно, так і не зміг остаточно позбутися тих імперських способів управління, притаманних московській церкві.

Українська Церква - жива і розбудовується і “врата адові не здолають Її!”


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Замінування» луцького заводу «Мотор». Що відомо на цей час
Наступна новина У Луцьку відкриють нову школу
Останні новини
Схожі новини